Програми за препознавање текст

• Креатор на темата Креатор на темата Коловрт
  • Време на започнување Време на започнување

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.165
Локација
Струга, од село, од сите градови бре, пријателе...
Барав и не најдов некој да спомне за вакво нешто, па би сакал да ве прашам...

Која програма би ми ја препорачале за препознавање на текст од слики (jpg, bmp и сл) или PDF датотеки (составени само од слики)? Знаете, од оние програми кај кои ставаш слика, и она ти ја преточува во 1000 зборови. :)

Не мора да препознава некои сложени математички формули, доволно е да препзнава печатен текст, и по можност кирилица.

П.С.
Темава може и да се избрише откога ќе добијам одговор.

Барав и не најдов некој да спомне за вакво нешто, па би сакал да ве прашам...

Која програма би ми ја препорачале за препознавање на текст од слики (jpg, bmp и сл) или PDF датотеки (составени само од слики)? Знаете, од оние програми кај кои ставаш слика, и она ти ја преточува во 1000 зборови. :)

Не мора да препознава некои сложени математички формули, доволно е да препзнава печатен текст, и по можност кирилица.

П.С.
Темава може и да се избрише откога ќе добијам одговор.
Баш добра тема.

Нормално дека барано е и порано, само во некоја од универзалните теми за софтверски проблеми, ми се чини. Знам дека давав одговор таму :smir:

Најдобра, најкористена е ABBYY Fine Reader

Баш добра тема.

Нормално дека барано е и порано, само во некоја од универзалните теми за софтверски проблеми, ми се чини. Знам дека давав одговор таму :smir:

Фала, многу еј, би требало да му врши работа. Иначе знаев за оваа програма, ама мислев има некои други кои се подобри.

Ќе ја видам утре на дело! :wink:

Баш добра тема.

i jas ja koristam ovaa samo posle prepoznavanjeto moras uste ednas da si proveris zs mnogu greski se javuvaat

Супер е програмава!

Еве, дури сега ја пробав и успеа да ми прочита доста ситен скениран текст.
Прави грешки, ама ги одбележува па можеш одман да корегираш.

Е сега, ако сака некој цела книга да прочита вака, може малце ќе помачи, ама нема врска, одлична е...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom