Како се обраќате кон вашите родители?

• Креатор на темата Креатор на темата bucio
  • Време на започнување Време на започнување
мајка ми-мамо
татко ми-тато
сестра ми-на име(некако ми е глупаво да и се обраќам со цеце или даде) :)

Мислиш Бугарски? Аресаа збор не постои у Македонскиот јазик!

Мислиш Бугарски? Аресаа збор не постои у Македонскиот јазик!

Постои!!! Членот е од Источна Македонија, неговите се од таму или го чул некаде па сега по навика го кажува зборот. Ареса не се користи само во Струмица, туку во цела Источна. Стар македонски збор е!

На темава да се вратам...

Вчера зборевме кој како си ги вика родителите и се запрепастив. Дечки од 13 - 14 години си ги викаат родителите по име цело време никако не им викале мамо или тато :tapp: дури и некои родители рекоа дека не си ги чуле децата одамна да им се обратат некако поинаку освен по име :tapp:

Ако постои тогаш се извинувам но не верувам дека постојат we наместо (бе) 4e 6те и слични зборови што ги користат, граѓаните од источниот дел на Македонија, заради тоа помислив дека не е Македонски збор.

Ако постои тогаш се извинувам но не верувам дека постојат we наместо (бе) 4e 6те и слични зборови што ги користат, граѓаните од источниот дел на Македонија, заради тоа помислив дека не е Македонски збор.

Следниот пат подобро информирај се околу некои дијалекти отколку тка на празно да тресеш зелени... :tapp:

Кога сум на канцеларија Со име лично им се обракам , по дома сме друго мама , тате :vozbud: или директоре на татко ми му се обракам :pos2: не ми замеруваат како и да му викнам

мамо и тато :):).. На татко ми понекогаш (у последно време почесто) дебели му викам :):)

Зависи како кога. Обично ги викам со мама и тато, но се случува да ги викнам и по име.

Фикрет готово ли е јадењето?

Тат'оy дај да ти причувам 100 денари

xD

мамо или лиде коа ми е досадно и сакам да ја замарам, а татко ми тато или злејт (од златко) xD

Татко ми го викам СТАРИ, а мајка ми МАМО, а брат ми го викам Зоран (иначе Бојан се вика) :)

Па или мама и тато, или по име. Порано со татко ми и го мењавме името на мајка ми, и еден период ке и викаме така, ама сега точно по име...Кога се нервозни и на двајцата им викам Шефе...да ги изнервирам уште толку...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom