Master/Detail со DropDownList

• Креатор на темата Креатор на темата Dejan]
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
27 ноември 2005
Мислења
636
Поени од реакции
11
Веб-сајт
www.macedonium.org
Користам DropDownList како Master и DataList како Detail. DropDownList е поврзана со табела од базата и ја контролира DataList. Кога ќе се отворе страната DropDownList ги покажува сите податоци кои ги има табелата и со одбирање на некој од податокот од DropDownList DataList покажува податоци.

Како DataList да ги покаже податоците од првиот податок во DropDownList кога се отвара страната без да одбирам некој од податоците во DropDownList. Пробав со :

Код:
Protected Sub Page_Load(ByVal sender As Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Me.Load
        If IsPostBack = False Then
            DataList1.DataSource = ddlP.SelectedItem.Value
            DataList1.DataBind()
        End If
    End Sub
без резулат, DropDownList си ги покажува податоците од табелата, а DataList останува празна, односно нема ништо...

IsPostBack = False? Ова не е логички израз, ами поставување вредност :)
Дури ни IsPostBack == False не е точно поради тоа што овој е случај само при првиот HTTP GET на страната, а не при секој нареден евент. Обратно треба да биде, IsPostBack == true.

Друго, какви вредности ставаш на елементите во DropDown-от? Цели дата сетови? пошо према DataList1.DataSource = ddlP.SelectedItem.Value, мене ми стои дека имаш цел податочен сет (без разлика на природата) ставено како вредност. Не е добро тоа некако.

Најдобра пракса е да навигираш кон истата страна само со додатен QueryString параметар. На Page_Load го земаш параметарот, градиш конекции и изрази, ги влечеш потребните податоци и ги прикажуваш.

У принцип оно би требало автоматски да се појават податоците врз основа на првиот податок од дроп листата кога страната ќе се лоадира, но дали бидејќи користам два куери стрингови мислам дека он прават проблем незнам...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom