Жил Верн - човекот што живееше пред своето време!

• Креатор на темата Креатор на темата Македон91
  • Време на започнување Време на започнување

Македон91

Благородник
Член од
21 јануари 2009
Мислења
2.134
Поени од реакции
121
Жил Верн (8 февруари 1828 - 24 март 1905) е француски писател, еден од пионерите (заедно со Х.Џ. Велс) во создавањето на научнофантастичниот стил.

Неговите најпознати дела се:
- Патување до центарот на земјата (1864);
- Од земјата до месечината (1865);
- 20.000 милји под море (1869-1870);
- Пат околу светот за 80 дена (1873);
- Мистериозниот остров (1875).

Верн пишувал за вселенското, воздушното и подводното патување, пред да бидат измислени авионите и подморниците со навигација, и пред да бидат измислени било какви начини на патување во вселената. Поради ова, тој често е нарекуван Таткото на научната фантастика, заедно со Херберт Џорџ Велс.
Жил Верн е вториот најпреведуван автор на сите времиња, веднаш зад Агата Кристи, со 4223 преводи според Index Translationum.
Некои од неговите романи се екранизирани.

Во своите дела, Жил Верн ги предвидел: хеликоптерите, подморниците, проекторите, џубоксот и сл. направи.
Неговото "загубено дело", Париз во 20тиот век e најочигледен пример за Верновата точна претпоставка за животот во 20тиот век. (инаку делото е напишано во 1863, а објавено е за прв пат дури во 1994 год.) Делото го прикажува животот во Париз, во 1960 години, речиси 100 години во иднината. Книгата изненадува со алузии, но и точни претпоставки на некои од откритијата на 20тиот век: климатизерите, облакодерите (висококатниците), автомобилите на бензин, брзите возови, дигитроните, Интернетот (опишан како светска телеграфска комуникациска мрежа), електричната столица, телевизијата. Генијот Верн дава алузија за Пирамидата во Лувр (опишана како геометриска, модерна, централно поставена градба за музејот во Лувр), како и Ајфеловата кула (изградена уште во негово време, 1887).

Кои негови дела сте ги прочитале? Кои ви оставиле најголем впечаток?

Најинтересна книга ми е Пат околу светот за 80 дена...човекот е стварно гениј но морал ода има и некоја скриена моќ во него за да ги опише овие работи во тоа време...зар е можна толкава случајност??

Ко бев мал, негде периодот од 5 до 8 одделение, го читав премногу. Тогаш мислев, а и денес мислам, дека е еден од најдобрите или најдобар авантуристички писател. Прочитав скоро се шо можеше да се најди од него по библиотеки. Едно време дури бев „принуден“ да читам и книги на српски, пошто на македонски имав се испрочитано.
Во секој случај, интересни дела има, ко ќе почниш да ги читаш не те остават да застаниш.

Омилена книга според мене, Децата на капетанот Грант, 3 дела :)

Одамна ги читав Пат Околу Светот за 80 дена и 20, 000 под морето овие две книги ми беа едни од најомилените книги во основно покрај Временска Машина од Џорџ Велс. Овие три книги беа главните виновници поради кои сега читам научна фантастика. Би сакал да прочитам други дела од овој автор, па фала за препораките. Мислам дека кај нас овој жанр е доста потценет поради тоа голем број од луѓето мислат дека научната-фантастика е литература за мали деца. Да не го тупам многу само ќе кажам дека ја поздравувам темата.
:salut:

Жил Верн (8 февруари 1828 - 24 март 1905) е француски писател, еден од пионерите (заедно со Х.Џ. Велс) во создавањето на научнофантастичниот стил.

Неговите најпознати дела се:
- Патување до центарот на земјата (1864);
- Од земјата до месечината (1865);
- 20.000 милји под море (1869-1870);
- Пат околу светот за 80 дена (1873);
- Мистериозниот остров (1875).

Верн пишувал за вселенското, воздушното и подводното патување, пред да бидат измислени авионите и подморниците со навигација, и пред да бидат измислени било какви начини на патување во вселената. Поради ова, тој често е нарекуван Таткото на научната фантастика, заедно со Херберт Џорџ Велс.
Жил Верн е вториот најпреведуван автор на сите времиња, веднаш зад Агата Кристи, со 4223 преводи според Index Translationum.
Некои од неговите романи се екранизирани.

Во своите дела, Жил Верн ги предвидел: хеликоптерите, подморниците, проекторите, џубоксот и сл. направи.
Неговото "загубено дело", Париз во 20тиот век e најочигледен пример за Верновата точна претпоставка за животот во 20тиот век. (инаку делото е напишано во 1863, а објавено е за прв пат дури во 1994 год.) Делото го прикажува животот во Париз, во 1960 години, речиси 100 години во иднината. Книгата изненадува со алузии, но и точни претпоставки на некои од откритијата на 20тиот век: климатизерите, облакодерите (висококатниците), автомобилите на бензин, брзите возови, дигитроните, Интернетот (опишан како светска телеграфска комуникациска мрежа), електричната столица, телевизијата. Генијот Верн дава алузија за Пирамидата во Лувр (опишана како геометриска, модерна, централно поставена градба за музејот во Лувр), како и Ајфеловата кула (изградена уште во негово време, 1887).

Кои негови дела сте ги прочитале? Кои ви оставиле најголем впечаток?

Сите сум ги прочитал.
Но денес е актуелно да многумина во Македонија живеат ЗАД своето време.Некои и илјада години наназад....Антиквари....

Го читав Жил Верн порано, сега скоро не сум читала ништо од него. Пат околу светот за 80дена и Децата на капетанот Грант би беа омилени. Патување до центарот на земјата се сеќавам дека постојано ја барав во библиотека но ја немаше, таа ми остана непрочитана. Да, дефинитивно е човек кој живеел пред своето време.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom