РобоМак 2010

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.310
Поени од реакции
34.711
Локација
Скопје
Веб-сајт
www.kajgana.com

Во Скопје од 3-ти до 8-ми мај, во просториите на Факултетот за Електротехника и Информациски Технологии (ФЕИТ) ќе се одржи еден од најголемите натпревари во роботика на Балканот - РобоМак, во организација на ЕЕSTEC и IEEE. Поразговаравме со Мите Митревски, претседател на IEEE SB и Стефан Митески, PR Officer на ESTEC.

Кајгана: Што претставува РобоМак и кои се главните цели на проектот?

Мите: РобоМак е семинар и натпревар по роботика кој содржи голем број на помали настани кои имаат цел да ја популаризираат роботиката кај нас. Една од главните цели на проектот е да се зголеми интересот за науката кај студентите кај нас и да се овозможи заедничка работа со студенти кои доаѓаат од други средини кои имаат различни погледи на работите.

Јас претходната година бев пријатно изненаден од соработката меѓу студентите како и од настаните по РобоМак, па така на пример имаше зголемен број на дипломски и магистерски работи поврзани со роботика , исто така USAID и PEP во соработка со Microsoft и ФЕИТ објавија прирачник за работа со Microsoft Robotics Studio за средни стручни школи.

Кајгана: РобоМак за прв пат во Македонија беше организиран мината година од студентите на ФЕИТ. Од каде потекна идејата да се организира ваков настан во Македонија и колку беше тешко идејата да стане реалност?

Мите: Идејата започна кога неколку од нашите студенти...

/ЧИТАЈ ПОВЕЌЕ/

Звучи повеќе од интересно. Дали планирате да го посетите Робомак оваа година?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom