Ако бог го створил светот, кој го створил бог?

• Креатор на темата Креатор на темата CopyOfDeath
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Како настанале жените општо? Само пишува дека Каин се оженил, никаде не пишува од каде му жена. Или вонбрачно дете на Ева и змијата? Никаде во библијата нема (или ретко) раѓање на женско дете. Секаде кадешто ќе се замеша господ се раѓа машко.

dawn напиша:
А за тоа со земјата... тоа биле само владетели со црквата кој збореле свашта... иначе во Библијата е пишува дека она е тркалезна итн. ама ај нема везе...
Значи признаваш тоа што го пишав ТУКА дека со годините таа вера е ИСКОРИСТУВАНА баш од црквата, односно луѓето кои владееле со неа....
Најдобар начин за манипулација е образованието, книгата ... тогаш зошто да верувам дека баш тие манипулатори (тогашни владатели со црквата) не ја промениле и Библијата?

Samara напиша:
Како настанале жените општо? Само пишува дека Каин се оженил, никаде не пишува од каде му жена. Или вонбрачно дете на Ева и змијата? Никаде во библијата нема (или ретко) раѓање на женско дете. Секаде кадешто ќе се замеша господ се раѓа машко.

хехе... на секое зборче си имаш прашање... замисли да ја прочитш цела Библија... којзнае колку прашања ке имаш :) ке треба 15 год за да ти ги одговори некој... :)

Ама ако интересно... и јас бев исти порано... за се имав прашања...

А за тоа жени на тој овој, вака така, си има се тоа... дури има и по цели родословија напишано... ако земеш Нов завет па, тој така и почнува со родословие... а во стар завет па ехеее... ама јас секогаш ги прерипнувам... зашто не ме занима тоа... ама ете пишува и за тоа... зашто има и луѓе што ги интересира... како ти...
А за некој работи едноставно нема пишано... неможе за секоја ситница да пишува... тогаш би била 1 тон тешка Библијата... а клучните работи и битните работи за човештвото ги има... и тоа е доволно...

Димитар напиша:
Значи признаваш тоа што го пишав ТУКА дека со годините таа вера е ИСКОРИСТУВАНА баш од црквата, односно луѓето кои владееле со неа....
Најдобар начин за манипулација е образованието, книгата ... тогаш зошто да верувам дека баш тие манипулатори (тогашни владатели со црквата) не ја промениле и Библијата?

Да се слагам со тебе... искористувана е и ден денес и секогаш ке биде... а ако тие ја измениле Библијата, тогаш тие работи што ги правеле и зборувале ке биле во Библијата нели? и нема сеуште да беше против нив... ама во Библијата стојат работите против нив а и сеуште се прави тоа, манипулација зошто? порано било заради неписмените луѓе и заради тоа што ја немало вака Библијата како сега на секој чекор, порано само црквата ја имала, понатака дошло време кога само богаташите ја имале, а сега ја има секаде, ама па сега манипулираат со незнаењето на луѓето затоа што не ја читаат и не им е битно... и така лесно е да се изманипулира со нив... пример со традициите со празниците... и многу други работи влезени во црквата... се прават затоа што луѓето појма немаат што е уствари правата христијанска вера...
А башка и првите списи постојат во Ватикан... итн.

dawn напиша:
хехе... на секое зборче си имаш прашање... замисли да ја прочитш цела Библија... којзнае колку прашања ке имаш :) ке треба 15 год за да ти ги одговори некој... :)

Ама ако интересно... и јас бев исти порано... за се имав прашања...

А за тоа жени на тој овој, вака така, си има се тоа... дури има и по цели родословија напишано... ако земеш Нов завет па, тој така и почнува со родословие... а во стар завет па ехеее... ама јас секогаш ги прерипнувам... зашто не ме занима тоа... ама ете пишува и за тоа... зашто има и луѓе што ги интересира... како ти...
А за некој работи едноставно нема пишано... неможе за секоја ситница да пишува... тогаш би била 1 тон тешка Библијата... а клучните работи и битните работи за човештвото ги има... и тоа е доволно...

Не се мои лични прашања, туку општи.
А јас заборавиф за жените, па тука биле ребрата афкорс....

А нели библијата е менета преку вековите иљадници пати. Тоа значи во првото издание на библијата имало земјата е плоча и шо ти знам не. А после кога НАУКАТА го докажала спротивното направиле измена во библијата. И зошто баш христијанството почнало од ерусалим кога таму сега голем дел се евреи? И тие сигурно ги забележале дупките во христијанството и пак нова вера си измислиле. Тууу тоа евреите само со религии се занимаваат. Со друго ништо. Оваа вера ти ја измислиле, онаа вера ти ја измислиле сите вери од тоа подрачје потекнуваат да му се плукнам. Ти на нас ни викаш дека нејќеме да сфатиме ништо кога ти самиот си таков. Не сум ја прочитал библијата а не ни планирам бидејќи тоа ми е глупаво. За џабе ќе си трошам времето. И ако ја прочитам што добро ќе ми направи? Само ќе ме збрка со тие нивните метафори и 300 глупости

Ако црквата ја измене Библијата (мислам на Ватикан) тогаш нема гајле... доколку некој друг ја измене Библијата - тоа е секта....

Во ред е да се има оригиналната верзија на Библијата, но, и не таа да се искористува... бидете свесни колку луѓе се убиени во тоа име, колку куќи се запалени во тоа име, колку држави постоеле а црквата им била главниот водач...

Би требало да се каже... Библијата не е совршена!!!

Никој не ја успорува моќта на црквата - како нешто кое води напред на правилен пат, и се е ок - додека тоа е добро - додека допушта сама да се надградува и е отворена кон новото..

Но не е ок, доколку се докажува како апсолут, а после да мора да се промени поради некои смешни факти кои ги нуди...

dawn напиша:
доволно е за оној што сака да разбере... ако ти е бедно тогаш нека ти е... не е битно... што сакаш мисли....

Тебе ти е доволно тоа објаснување? Дека прво можело да се размножуваш со роднини, па откако се собрале доволно луѓе, господ рекол, `Ај, више не, чисто за да нема караници по дома, кој е подобар, мама или тато...`

P.Overdrive кажа се` што требаше да биде кажано...

dawn напиша:
А да те прашам зошто ти учиш основно... зошто не одиш директно на факултет?
тоа ти е исто кога земаш да учиш да свириш, сакаш одма да бидеш виртуоз на некој инструмент? или тоа оди постепено...?
така и со човештвото... постепено тоа учи и дознава работи...
а ако Бог не создал така како што ти сакаш тогаш ке бевме само роботи а не со слободна волја... Он не создал со слободна волја...

Тоа се вика развиток, еволуција, нешто што Библијата го негира... Затоа и Samara праша. Ако нема еволуција, зошто тогаш луѓето мора од почеток да почнуваат и да учат се`, кога господ создава се`?

dawn напиша:
А твојата вера е екстремна, веруваш во некојси човек од сега и ти кажал земјата стара волку толку... и ти екстремно му веруваш, тоа е исто како да ти е Бог тој... видел ли тој дека толку е стара? видел ли како се одвивало создавањето? од кај знае??? од кај си ти убеден во тоа??? значи твојот Бог е тие што вадат од разни теории само да не се поврзани со Создател... и јас не сум бил на создавањето и они не биле така? не си ми јасен... да имаш таква вера што е далеку полуда од верата во Бог, и веруваш на човек што му текнало нешто и утре ке умре... а се чудиш на тоа како може верници да има, што веруваат на Библијата што не е пишувана од некојси денес и што е непроменлива цело време сите векови... итн.

Тоа не е вера. Тоа е тестирано, има доволно силни докази за тоа. Освен тоа, сите што `веруваат` (as in believe) во тоа не одат по приципот `Тоа е крајната вистина!` туку по принципот `Тоа е тоа што повеќето образовани, интелигентни луѓе би го прифатиле како точно.`

dawn напиша:
Не му биле тешки на Ное, ама тебе ти се тешки овие работи да ги прифатиш...

Е, зашто тогаш денес нема диносауруси??? Господ ги убил??? Па нели е праведен и милозлив... Животните неможат да згрешат, и да направат нешто, тоа е чисто инстинктивно, не е свесно смислено. Каде е правдата?

dawn напиша:
А ние сме создатели така? а чим нешто не е создадено од наши раце како што е природата и се останато, тогаш не постои друг создател? тогаш се е само создадено не сме ние и чим не сме ние нема друг... овие згради си ги видовме и ние ги создадовме а другово не видовме и немааа НИЕ сме тие само... ГОРДОСТА на човештвото...
Тоа ти е исто како некое дете што било одгледувано во дивина и донесено во град и ке ви вика не ова е создадено само заедно со природата... и вие ке го убедувате... со тоа што ке градите пред него... арно ама Бог нема да ве убедува... Он се создал за нас за да ние само да веруваме... ама неќеме... затоа што гордоста владее... таа е родена од Луциферовата волја... и сега се простира во човековото срце...
ама еден ден ќе ја снема...

Ајде вака (ова го пишав некаде, ама ај)...
Има еден расказ `Дневникот на кучето филозоф`. Во расказот се збори за едно интелигентно куче кое размислува како човек. Кучето има дневник и секој ден се збори за случките кои му се случуваат, меѓу другото зборува за неговиот бог... Неговиот бог е огромно куче, кое глода огромна коска. Тоа огромно куче е создателот на се` што постои, луѓе, кучиња, градби, предмети... Има рај, каде што кучињата јадат коски цело време, и пекол каде што се измачувани...
И тоа куче исто толку цврсто верува колку тебе во се` тоа, и ги има истите докази... Да можеш да зборуваш со тоа куче ќе пробаш да му објасниш колку греши???

хехе муабетон со кучено ти е rock agresor oro :D

нема потреба од убедувања, колку што јас ќе те убедам тебе, толку и ти мене.. така да не е поентата да се убеди некого... ти си имаш свое мислење јас мое... ги видовме кој се и толку... терај даље...

dawn напиша:

нема потреба од убедувања, колку што јас ќе те убедам тебе, толку и ти мене.. така да не е поентата да се убеди некого... ти си имаш свое мислење јас мое... ги видовме кој се и толку... терај даље...

Друга ми е поентата. Јас ниту пробувам, а ниту ќе успеам тебе, или било кој друг да го убедам дали да верува или не. Само сакав да го посочам парадоксот (ако може така да се нарече)...

dawn напиша:

Обично тие што се откажуваат од дискусија, се предаваат и со тоа признаваат дека не се во право, односно едноставно не се доволно способни да го одбранат својот став.

Samara напиша:
Исто така, dawn, НИЕ сме тие што се развиваме за да одиме во основно, средно, факултет итн. Така било и со човекот. ЧОВЕКОТ е тој што со пат на еволуција станал тоа што е денес. Тој ја развил технологијата што ја имаме денес, таа не ни е дадена од господ. Господ не ѓи прави зградите, компјутерите, прозорците, чашите...Човекот ги прави. Тоа ми беше поентата за тие што трвдат дека господ создава се`.

Жити сфе, логична реплика од верник би била дека господ го создал оној совршен првобитен свет, кој секако адамко и ефа го сјебале, но понатаму ги оставил луѓето да се доизградат.
И секако никој од ниф нема да рече дека господ ги создал компјутерите и зградите, туку ни дал ДУХ и ЖИВОТ и ни го покажал патот, и сеуште е тука и не придружува за да не скршнеме.

But did he ever build houses for us, duh :icon_roll.

Уау, лесно ми е да влезам во свеста на луѓе во чиј живот има нешто во кое веруваат.

MaRiNa`Oh напиша:
Обично тие што се откажуваат од дискусија, се предаваат и со тоа признаваат дека не се во право, односно едноставно не се доволно способни да го одбранат својот став.

хехе Марина... дојде до некаков заклучок... и сега јас треба како мало дете да се вратам и да продолжам со убедувањата? ако мислиш дека се предавам или слично... ок не ми е мене проблем што ке помислиш...

dawn напиша:
А како па можеш да веруваш во тие глупости 227 милјарди години вака така... кој видел тоа? бил ли некој таму? според тие докази... си ги видел ли тие сите докази за еволуции чуда итн? тоа е лудост да не веруваш во Божја книга што е стара и останала влијателна од секогаш и никогаш нема да замре...

Да бидеме искрени, може никој од сите што се денес живи не бил 200 милиони години во минатот за да ги види динусаурусите и нивното изумирање но и никој од тука (вклучително ни ти) не бил 2008 години во минатото за да го види зачнувањето на Дева марија никој не видел дека после зачнувањето истата останала девица, а уште помалку никој кој е сеуште жив не го видел воскреснувањето на Исус со свои очи.
А по твојава логика како што го отфрлаш постоењето на динусауруси го отфлаш и постоењето на воскреснувањето на исус, бидејќи како што викаш ти бил ли некој тука што сега е жив да го види тоа?

Bacillus gagous напиша:
Да бидеме искрени, може никој од сите што се денес живи не бил 200 милиони години во минатот за да ги види динусаурусите и нивното изумирање но и никој од тука (вклучително ни ти) не бил 2008 години во минатото за да го види зачнувањето на Дева марија никој не видел дека после зачнувањето истата останала девица, а уште помалку никој кој е сеуште жив не го видел воскреснувањето на Исус со свои очи.
А по твојава логика како што го отфрлаш постоењето на динусауруси го отфлаш и постоењето на воскреснувањето на исус, бидејќи како што викаш ти бил ли некој тука што сега е жив да го види тоа?

кај прочита дека негирам за нивното постоење.. јас дури реков дека се спомнати во Библијата....

Јас зборев за тоа дека ако мојава вера е луда тогаш твојата е уште полуда вера... очигледно не си ми ја сфатил поентата со тоа... ама ај...

А како што беше спомнато со некое поголемо откритие од страна на науката се спротивстави некои од работите на библијата тогаш црквата веднаш сменат некои податоци во библијата која до тогаш била негирана. Како на пример на почетокот во библијата пишувало дека планетата е плоча. Дури во 14-15 век некаде е сменето тоа во библијата бидејќи веќе почнале повеќе во тоа да веруваат и тоа имало повеќе смисла. Сигурно тие во 1ви век кога ја измислувале библијата не ни знаеле дека постоело нешто пред човекот. Тие почнале од Ное па директ на Адам и Ева. Тогаш 100% сум сигурен дека ништо за диносаури не пишувало а нити пак за фосили. Сето тоа е сменето некаде од 14-20 век. Кога науката го земала својот замав и почнала да ги бутка верите во лошо ќоше

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom