Ако бог го створил светот, кој го створил бог?

• Креатор на темата Креатор на темата CopyOfDeath
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Суштество доаѓа од суштно(словенски збор) што значи битие(бит) или на грчки усија латински есенција.

Така да се што постои има и суштина или усија или есенција и е суштество.
Е сеа добра ти е дилемава дали е Бог суштество или над-суштество бидејќи од една страна постои и има суштина но од друга страна тој е над-суштен бидејќи неговата суштина не е иста со созданијата (има онтолошка разлика) бидејќи е несоздаден.

Секако мислам дека подобро е да се каже дека е надсуштесвен бидејќи е предвечен несоздаден.

Ок, ако толку цепидлачиш, нека ти биде битие... Мада у суштина (или у бит) суштество/битие ти е иста/с’шта ствар...

Јас малку на друг начин би и пришол на проблематикава. Гледам се води добар дел од дискусијата во насока на тоа дека постои прапричина за постоењето, следствено дека постои како што спомна чорбаџи надбитие кое е всушност е прапричината.
Јас би фрлил и друг аспект, бидејќи во предходниов се зема дека за се има почеток, јас тука би го вметнал аспектот преку знакот за бесконечност односно дека можеби и преку идење „хиреархиски” нагоре, по некој чекор повторно би се вратиле во најниското хиреархиско ниво. со други зборови дека целото дејство се врти во круг, со што постоењето не би имало ни почеток ни крај, туку би претставувало еден затворен круг кој бесконечно кружи. Знам дека не лесно да се погледне проблемаатиката низ оваа призма, бидејќи самиот поим бесконечно не е така лесен за човекот да го восприеми.

Чорбаџи напиша:
Ок, ако толку цепидлачиш, нека ти биде битие... Мада у суштина (или у бит) суштество/битие ти е иста/с’шта ствар...

Дефинитивно не мислев да цепидлачам околу значењето на зборот „суштество”, воедно погоре Lajce, тоа интересно го протолкува.

Јас дефинитивно сум против дискутирање на тема околу создавањето на БОГ, бидејќи имаме диференцијално спротивни разбирања што е тоа БОГ! Јас дефинитивно не се согласувам со религиозните толкувања на „создавањето”. Моето знаење (поточно речено незнаење) доаѓа дотаму да можам да го толкувам и дикутирам она што го разбирам. Дефиницијата за БОГ ми се наоѓа позади таа граница. Универзалниот космички извор на енергија е поим кој би сакал да го разберам доколку би сакал да го објаснам сопственото постоење.

Јас околу 15 години работам на полето на молекуларна биологија, и дефинитивно сум одговорен за создавање на неколку нови видови на бактерии заради инсертирање на туѓи гени во нив и редица други „преправки”. Истите ги задржале своите својства и продолжиле да се развиваат како такви. Тоа биле научни проекти со сосема друга позадина. Со тоа што можам да го објаснам постоењето (создавањето) на тие бактерии, дали дефакто јас станувам нивниот БОГ? Дефинитивно не! Јас знам зошто таа бактеријата функционира така, како настанала и како ќе умре, но дефинитивно прашањето на БОГ е нешто многу поголемо од тоа.

606 напиша:
. Универзалниот космички извор на енергија е поим кој би сакал да го разберам доколку би сакал да го објаснам сопственото постоење.

Тhe Force пријателе, ништо друго, Силата.

Bacillus gagous напиша:
Јас малку на друг начин би и пришол на проблематикава. Гледам се води добар дел од дискусијата во насока на тоа дека постои прапричина за постоењето, следствено дека постои како што спомна чорбаџи надбитие кое е всушност е прапричината.
Јас би фрлил и друг аспект, бидејќи во предходниов се зема дека за се има почеток, јас тука би го вметнал аспектот преку знакот за бесконечност односно дека можеби и преку идење „хиреархиски” нагоре, по некој чекор повторно би се вратиле во најниското хиреархиско ниво. со други зборови дека целото дејство се врти во круг, со што постоењето не би имало ни почеток ни крај, туку би претставувало еден затворен круг кој бесконечно кружи. Знам дека не лесно да се погледне проблемаатиката низ оваа призма, бидејќи самиот поим бесконечно не е така лесен за човекот да го восприеми.
Не, ја мислам дека е хиерархиски се тоа подредено. Дури и да ја прифатам идеја за Господ како “нешто“ кое постои, морам да најдам и нешто над него. Ти викаш се врти во круг, а ја мислам дека нашиот мозок е премногу слаб да може воопшто да се приближи до одговорот на оваа проблематика.

Викторгг напиша:
Крејзи, а ти па мислиш у земјава све околу вас се врти... :pos: и шо ти текна сеа тоа?
па ти ги гледам постовите...и со еден збор те жалам...не дека си глуп,далеку од тоа ама чим гледам дека ти фака глата и пак не веруваш (се надевам не следиш некој тренд) ...морав и ја да пижам нешто ко вас,нешто без врска.
прашањето е глупо.
Како може да прашаме толку глупо прашање кој го создаде бог...
Ке ти одговорам вака :
Земјата<Бог<Поголем Бог<Уште Поголем Бог<(го нема знакот за безконечност)...сакам да кажам дека тој ’’последниот’’ што е најголем е вистинскиот бог...е сеа ти мислис си,што како...

Crazy P0Y0L напиша:
па ти ги гледам постовите...и со еден збор те жалам...не дека си глуп,далеку од тоа ама чим гледам дека ти фака глата и пак не веруваш (се надевам не следиш некој тренд) ...морав и ја да пижам нешто ко вас,нешто без врска.
прашањето е глупо.
Како може да прашаме толку глупо прашање кој го создаде бог...
Ке ти одговорам вака :
Земјата<Бог<Поголем Бог<Уште Поголем Бог<(го нема знакот за безконечност)...сакам да кажам дека тој ’’последниот’’ што е најголем е вистинскиот бог...е сеа ти мислис си,што како...
Крејзи сеа ја ќе ти кажам нешто. Прво фала за комплиментот. Второ, вашиот народ е мнооооогу порелигиозен од нашиот. И тука нема ништо лошо. Човечки вредности не се стекнуваат само на база на религиозност или на способност на носење оружје. Човек може да биде добар колку што ќе се потруди. Но, мојата определба и моето мислење во врска со темата го знаеш. И никој, па ни самиот Бог, не ти дава право да не го почитуваш тоа мое мислење. И... никогаш неможеш да знаеш дали си во право или не. Затоа и реков, нашиот мозок не е доволно развиен за да можеме да сфатиме дали твоето мало графиконче со кој е Бог е точно. Ова е тешка тема, на оваа тема дебата не може да има, освен ако не сме расположени да се зезаме и караме. Бог е ВЕРБА. Ако сакаш да го има... ќе го има. Јас сум одлучил за мене да нема. Па сите молби молитви и намази ги праќам до себе, и се обидувам сам да ги решам проблемите. на крајот кога нема да успеам(а секогаш има моменти кога сме доживеале неуспех) не го обвинувам Господ, звездите, или Марфи со неговите закони, туку се трудам двојно повеќе следниот пат....
И на крај, не е глупо да се праша такво прашање, глупо е да се верува во нешто само затоа што некој ни кажал да го правиме тоа. Еве ти пластичен пример... кога беше проблемот меѓу нашите два народи. Тебе ако ти речеа, синко, зимај пушка и да пукаш по овие македонциве, сигурно немаше да го направиш тоа. Ама ако дојдеше некој Ахмети Џафери или незнам кој... и константно да ти труби дека ние ве мразиме, дека вие сте народ од втора класа и не знам што... сам сакаш да земеш пушка. Ама таа одлука си ја донел врз база на чувства кои се твои. На крајот пак си бил изманипулиран, исто како во случајот со вербата во Бог.

Викторгг напиша:
Не, ја мислам дека е хиерархиски се тоа подредено. Дури и да ја прифатам идеја за Господ како “нешто“ кое постои, морам да најдам и нешто над него. Ти викаш се врти во круг, а ја мислам дека нашиот мозок е премногу слаб да може воопшто да се приближи до одговорот на оваа проблематика.

Па види вака разбери го со енергијата преку конкретен пример.
Да речеме, го земам џедајството на Гарфилд, каде вика силата е таа над човекот, ама пак човекот е исто така силата, и ете ти еден конкретен пример на затворен кружен систем.

Инаку ова се е само повеќе или помалку фантазирање или да не се најдат филозофите увредени хипотезирање, инаку за мене важи истото што и за 606, за да го разберам моето постоење и на се околу мене, треба да ги разберам одликите и потеклото на енергијата.

Прашањево нема баш многу логика, најискрено, бидејќи прашува нелогична работа... Ама ако вас ви се замара, замарјте се слободно...

toa prasanje KOJ GO SOZDAL BOG ne e objasneto niz celiot svet .. toa e edna od najgolemite misterii vo svetot... nemozat da go otkriat ni najgolemite naucnici i eksperti toa nikade ne go pisuva vo nikoja kniga pred nasta era...

Неќев искрено да одам страна по страна туку директно ви го постирам ова...можда е интересно да се сознаат некој нови информации во оваа сфера, но не ми се јасни тие што отвараат вакви теми...што им е поентата мене стварно не ми е јасно.Не ме сваќајте погрешно но и ЈАС и вие знаете дека ова прашање секогаш ќе биде мистерија за нас,а и за целиот свет, попусто се "караме" и дискутираме на вакви теми искрено,што се мене тиче вие слободно продолжете со дискусија на темава,јас го дадов моето мислење.Пријатно и плодни дискусии.

Normalno site znaeme deka gospod ne postoi iako veruvame,poveketo od nas veruvaat deka moraat...Ja iskreno ne veruem u gospod ali nekad koa ke mi pritreba go zamoluem nesto :P.Spored moeto mislenje,nema gospod a od toa proizleguva deka i nikoj voopsto ne go sozdal nego.

vo treta kniga na EZDRA ne znam koj stih bese pisuva :Ezdra go moli gospod i go prasuva gospode kako ja sozdade zemjata i se sto e na neze i gospod mu veli KOga nemase nikoj i nisto jas se smisliv i ja napraviv zemjata i se sto e na nea

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom