Во развој е нова технологија за филтрирање на вода

• Креатор на темата Креатор на темата Borg_Drone
  • Време на започнување Време на започнување
B

Borg_Drone

Гостин
Се работи за изум кој е сеуште во фаза на развој.На системот се работи во "Kennedy Space Center" во Флорида, и истиот тој систем ќе се тестира на STS-131 мисијата:
http://www.nasa.gov/mission_pages/shuttle/main/index.html

436267main_Ivgen.jpg

Еве ги и придобивките од самиот систем ако се покаже успешен:

Dr. Philip Scarpa’s team at Kennedy partnered with NASA’s Glenn Research Center in Ohio to develop a device that filters microscopic contaminants, including heavy metals and toxins, out of drinking water to produce fluid as sterile as any made on Earth.

"On every space mission, there's a potential of getting sick or getting hurt," Scarpa said. As Kennedy's medical operations manager, Scarpa helps provide medical support to the astronauts before they launch into space and after they land.

On Earth, several medical conditions require IV fluids, usually for rehydration or for delivering medicines. The NASA International Space Station Patient Condition Database identified 115 medical conditions that could occur on the space station and would require IV fluids to be administered.

For example, an astronaut with severe burns can require about 100 liters of IV fluids for weeks, with 30 liters needed in the first three days. One recent NASA study reported that a mission to Mars may need as much as 248 liters of IV fluids on board. Currently there are 12 liters of fluid stored on the space station. Even less severe conditions, such as broken bones or motion sickness, can deplete the stock quickly, especially if more than one astronaut is sick or injured.
http://www.nasa.gov/mission_pages/shuttle/behindscenes/waterfiltration.html

Браво, овој систем како може да се покаже како корисен за новата програма, само штета што е откажана и се планираат парите од програмата што се вложуваат да се вложат на сосем друго место, како на пример во мисиите (последните) со шатловите.Иако им останаа уште неколку, интересното е тоа што ќе го зголемат буџетот на НАСА, но нема да се вложува во новата "Constellation" (Соѕвездие) програма, туку тие пари (600 милиони долари кои се предвидени за новата програма со стариот буџет) ќе се вложат, во последните мисии што ќе ги изведат со шатловите.

Highlights of NASA’s FY 2011 Budget
Top line increase of $6.0 billion over 5-years (FY 2011-15) compared to the FY 2010 Budget,
for a total of $100 billion over five years.
 Significant and sustained investments in:
◦ Transformative technology development and flagship technology demonstrations to pursue new
approaches to space exploration;
◦ Robotic precursor missions to multiple destinations in the solar system;
◦ Research and development on heavy-lift and propulsion technologies;
◦ U.S. commercial spaceflight capabilities;
◦ Future launch capabilities, including work on modernizing Kennedy Space Center after the
retirement of the Shuttle;
◦ Extension and increased utilization of the International Space Station;
◦ Cross-cutting technology development aimed at improving NASA, other government, and
commercial space capabilities;
◦ Accelerating the next wave of Climate change research and observations spacecraft;
◦ NextGen and green aviation; and
◦ Education, including focus on STEM.
 Cancellation of the Constellation program; and $600 million in FY 2011 to ensure the safe retirement of the Space Shuttle upon completion of the current manifest.

Еве и во PDF формат, новиот буџет што е предвиден за 2011:

http://www.nasa.gov/pdf/420990main_FY_201_ Budget_Overview_1_Feb_2010.pdf

По се изгледа Американците ќе одат до меѓународната вселенска станица со Сојуз капсулите. ;)

Ваква или слична на оваа направа (прототип) беше направен од еден од сопствениците на apple.Објаснуваше дека е поволна бидејќи не троше многу стурја затоа што енергијата која се ослободува при прочистувањето (е сега не памтам баш дали беше при испарувањето или при електролизата) уредот ја искористува и ја претвара во ел. енергија.

Ваква машина немаа донесено Русите на МВС??? Или како беше, во соработка со Јапонците.....за прочистување на урината, т.е. за добивање на вода за пиење...

Ваква машина немаа донесено Русите на МВС??? Или како беше, во соработка со Јапонците.....за прочистување на урината, т.е. за добивање на вода за пиење...

Ај ако може нешто повеќе да најдете, ме интересира.Не се сомневам во вашите тврдења, пред се зошто знам дека вакви машини веќе се вртат во мозоците на научниците години уназад!
Human, ме врати наназад со мислите, мислам дека гледав за тоа одамна на Discovery, за истиот проект за кој напиша овде на темава.

Ај ако може нешто повеќе да најдете, ме интересира.Не се сомневам во вашите тврдења, пред се зошто знам дека вакви машини веќе се вртат во мозоците на научниците години уназад!
Human, ме врати наназад со мислите, мислам дека гледав за тоа одамна на Discovery, за истиот проект за кој напиша овде на темава.
А бе и јас сум сигурен дека имаше таква машина, ама кој да бара сега...:helou:

сепак мислам дека ваква машина немало на мир бар не на принцип на дестилација или електролиза ако била на систем на филтери можеби ама дестилација во узлови на бестежинска состојба едноставно не е изводлива

Како да пиеме вода без жива?

Како да пиеме вода без жива?

Човековиот нервен систем е најмногу на удар на живата
Во водата често може да се сретне еден од најотровните метали - живата. Човечкото тело не може да ја разгради, таа се собира и го оштетува нервниот систем. Еден нов метод од Франција ветува побрз доказ од порано.

Тешките метали во реките и морињата што се наоѓаат пред се` во близина на..... Повеќе

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom