Што мислите за поезијата на Ма-Ста-Пе?

• Креатор на темата Креатор на темата Divider
  • Време на започнување Време на започнување
Ок, се изначитав сешто. Го разбирам револтот кој го искажувате, човечка особина е, но зошто имате потреба да искажете толку негативен став на една обична тема за една обична поезија од еден обичен човек.

Поезијата на Ма-ста-Пе е таква каква што е, и кога тој ја пишува тој е среќен. Среќен е што има можност да каже што му лежи на душа, и среќен е за можноста дека некој можеби тоа ќе го прочита.

На форумот, особено во овој подфорум се појавиле секакви блујаници од постови, песни и луѓе. Никогаш не смееме да си дозволиме да забраниме нешто само затоа што не ни се допаѓа или сметаме дека не е доволно добро од аспект на квалитет. На форумот не го освојуваме светот, ниту го зачувуваме достоинството на семејството. Тука се дружиме и дискутираме, како на оваа тема, и читаме што другите имаат да кажат, како на другата тема за Ма-Ста-Пе.

На крајот, никој нема право да оцени едно дело како уметност или како неуметност. Може да каже некој дека не му се допаѓа, може и стручните критичари да се сложат со тој став, но во време кога сликањето на платно со фецес е уметност, сигурно и поезијата на овој човек ќе ја наречеме уметност.

п.с. Поезијата на Ма-Ста-Пе неколку пати измамиле насмевка, а сигурен сум дека го сториле тоа и на други форумџии. Дали тоа се случило заради неверојатниот квалитет или прекрасниот хумор на авторот, дали е заради чудењето на начинот и изборот на рими е тотално небитно. Поентата е постигната, пораката е пренесена.

Се согаласувам со постов. Од каде таа негативна енергија што ве тера да плукате по делата на човек кој очигледно вложува големо време и пасија во тоа што го прави. Алал да му е, го поддржувам човекот 200% да продолжи со тоа што го прави, макар и сите да му викаат да престане.
Ако тоа те прави среќен - фурај мајсторе ич да не ти чуе!
Ако има некој што е попаметен и поелоквентен, нека повели па нека направи нешто слично.

+/-2мб серверски простор нема на никој ништо да му промени.

Некој поназад напишал дека Ма-Ста-Пе со неговата поезија го претставува форумов? ВАТ-Д-ФАК?!?!

p.s. Ова дело е прогласено за masterpiece:
compositionwithredblueblackyellowandgraybypietmondrian.jpg

You see what I mean?

Ti si cital nesto od nekoj drug?

Ova e poezija, ne ona lajno od Mastape!

Ova:

[FONT=Arial,Helvetica]Lenka

Otkako Lenka ostavi
koshula tenka lenena
nedovezena na razboj
i na nalomi otide
tutun da redi v monopol
liceto i se izmeni
ve|i padnaa nadolu
i usti svijaa koravo.

Ne beshe Lenka rodena
za tia pusti tutuni!
Tutuni-zholti otrovi
za gradi-kitki rozovi.

Prva godina pomina
grutka vo srceto i legna,
vtora godina namina
bolest ja v gradi iskina.
Treta godina zemjata
na Lenka pokri snagata.

I nokje koga mesechko
grob i so svila vieshe
vetrichok tiho nad nea
zhalna i taga reeshe:
"Zoshto mi, zoshto ostana
koshula nedotkaena?
Koshula beshe darovna ..."
[/FONT]

Не ме сфати што сакав да кажам.

Од каде потребата да го газите тоа што човекот го направил со љубов и пасија? Без разлика на квалитетот на напишаното, секој има право да напише што сака на форумов во рамките на "Правилата за користење", бар до сега беше така од кога сум регистриран (2005год).

Тоа што си админ на форумов не значи дека сите треба да се согласат со твоето мислење, а во спротивно да мораат да се правдаат и да ја образложуваат својата писменост:
Ti si cital nesto od nekoj drug?
:wink:

Еве ти аналогна споредба за уметничкото ремек дело (според некои) од погоре, со ова:
monalisa.jpg

Муабетот ми е дека се е релативно, тоа што е "lajno" за тебе, за некој може да биде ремек дело.

Море гарфилд шо му се нафрли на човекот ако ти смета темата и неговата поезија има места кас шо можеш да се пожалеш и ке одлучат дотичните дали треба да ја има или не а ако си ти мегу тие глави на форумо едноставно избриши ја по нема да биде мизерно него да ја тупеш тука...И дај олабави се малку оди изд’кај го некаде .....И молим те задржи го нивото на постирање кога ке ме реплицираш...

Prvo ne sum admin, vtor iskazuvam svoj stav, treto, ne e zabranetpo da kazam i iskazam kritika kon nekoe besmislie.

Ниту една, мене не ми е јасно како сеуште седат во уметноста и литературата, а не во сеир, бидејќи немаат никаков литературен или уметнички квалитет вреден за помен, освен како твој личен дневник, споменар или слично.
Инаку, јас не те споредив со зла намера со Љубчо пиздолизие, туку го споменав како уште еден "доајен" на стихоклепството кое ни преку квантитет нема да даде квалитет.
Не велам да ги нема, ама некако не ми се за во подфорум литература и уметност.
Инаку, ако е отворен и јавен форум, имам право да коментирам, како и да дадм свој суд и мислење кое не мора никому да му се допадне. Нели :wink:

Прашањето ми беше поставено во пост скриптумот, а заклучокот како мој став во заглавието и самиот пост.

Нема да најдам квалитет во стихоклепство, колку и да е обемно, многу, со томови изнапишано, барем јас нема!
Не можам како поет да погледнам нешто вакво и да го подведам под заеднички именител со тоа што навистина се нарекува поезија.

Ништо лично, ама забележав 25 страни од римувани реденки, чие место е да бидат во ЧДА, како хумористичен приказ или јавно споменарче да авторот, а не во овој подфорум.

Нејсе, само сакав да подвлечам дека мене покрај тоа што не ми се допаѓа, сум навреден што е во овој подфорум. Мое лично мислење со кое никој не мора да се сложи.

Но, си има одговорни, кои си проценуваат што и како, јас не сум арбитер за ништо освен за своите мисли, а за понатаму, веројатно Вардар ќе продолжи да тече и да се влива во Егејот, матната вода негова и натаму бреме ќе влече, со надеж дека еднаш целото ќе го одвлече отаде граница и нам да ни се олесни.

И тн.
Ајде да претпоставиме дека си во право и да ти поверуваме дека поезијата на Ма-Ста-Пе е шунд, кич, бла, бла...Веднаш ми доаѓа прашањето, каде беше ти кога се отвараше истата таа тема, каде беше пред да се напишат тие 25 страници, каде беше кога ја имаше таа апсолутна моќ на форумов како суперадминистратор да станеш и да речеш не! Те немало тогаш, се прашувам зошто те има сега и очекувам да одговориш, затоа што отвараш тема, треба да се знаат и мотивите.

Второ, како што кажа, не си арбитар ниту ти, ниту пак овој Nephthys, па да кажувате што чини, а што не чини. Тоа си е само твое мислење, можеби на останатите 90% им се допаѓа истата таа поезија, каква и да е. Искажете ги своите мислење, кога веќе ви е дадена можност, ама дај барем бидете малку покултурни и потрудете се што помалку навреди да има врз Ма-Ста-Пе како личност, критиките нека бидат за неговата поезија. Вие бербат го напрајвте човекот.

Не сте едни и единствени на светот, не сте најпаметни па сите да ве следат, не треба да се бара отчет од вас. Дајте конструктивни критики, тоа е целта, не се величете со тоа што ќе омаловажите еден човек кој што вложил доста труд да напише нешто, што некој друг ќе го чита со задоволство.

И предходно ви кажаа, ако сте толку способни како што кажувате, бујрум да ве видиме, отворете си самите тема за ваша поезија, да видиме што генијалци сте. Или само по плукањето сте, а?

Што мислиш Nephthys?

Никој нема потреба да го гази човекот,ниту пак на некој му причинува задоволство да го прави тоа.Ма-Ста-Пе ја постира неговата "поезија" на форум кој е јавен и поради тоа треба да биде спремен дека истата ќе биде подложена на критика.На некои како на тебе ќе им се допадне,други ќе мислат дека е срање и навреда за пишаниот збор.

Да се искаже мислење за тоа дали му се допаѓа на некој одредена работа не е против правилата на форумот инаку темава не би постоела.

Ајде да претпоставиме дека си во право и да ти поверуваме дека поезијата на Ма-Ста-Пе е шунд, кич, бла, бла...Веднаш ми доаѓа прашањето, каде беше ти кога се отвараше истата таа тема, каде беше пред да се напишат тие 25 страници, каде беше кога ја имаше таа апсолутна моќ на форумов како суперадминистратор да станеш и да речеш не! Те немало тогаш, се прашувам зошто те има сега и очекувам да одговориш, затоа што отвараш тема, треба да се знаат и мотивите.

Второ, како што кажа, не си арбитар ниту ти, ниту пак овој Nephthys, па да кажувате што чини, а што не чини. Тоа си е само твое мислење, можеби на останатите 90% им се допаѓа истата таа поезија, каква и да е. Искажете ги своите мислење, кога веќе ви е дадена можност, ама дај барем бидете малку покултурни и потрудете се што помалку навреди да има врз Ма-Ста-Пе како личност, критиките нека бидат за неговата поезија. Вие бербат го напрајвте човекот.

Не сте едни и единствени на светот, не сте најпаметни па сите да ве следат, не треба да се бара отчет од вас. Дајте конструктивни критики, тоа е целта, не се величете со тоа што ќе омаловажите еден човек кој што вложил доста труд да напише нешто, што некој друг ќе го чита со задоволство.

И предходно ви кажаа, ако сте толку способни како што кажувате, бујрум да ве видиме, отворете си самите тема за ваша поезија, да видиме што генијалци сте. Или само по плукањето сте, а?

Што мислиш Nephthys?
Nepthys si kaza, a mene ako sakas da me citas, me ima, nasekade, i so poezija, ama koja e nesfatliva verojatno za maleckite mozocinja.

Ајде пошто вие критикувате, дајте пример како замислувате дека треба да изгледа тема на одреден форумџија, на која што ќе ја пишува својата поезија.

Jas bi sakal konkretni primeri na sundot od mastape,konkretno go nemam citano no cat pat poezija(od drugite) ja sledam i ima bajagi dobri pesni...garo daj nekoj sund ili pisano bezvezanie od mastape:toe:

Nepthys si kaza, a mene ako sakas da me citas, me ima, nasekade, i so poezija, ama koja e nesfatliva verojatno za maleckite mozocinja.
Читам јас повеќе од што мислиш, ќе оставам на тебе да психоанализираш кој сваќа и колку сваќа. И колкав има...мозок.

Само, одговорот што сакав да го прочитам никаде го нема...

Читам јас повеќе од што мислиш, ќе оставам на тебе да психоанализираш кој сваќа и колку сваќа. И колкав има...мозок.

Само, одговорот што сакав да го прочитам никаде го нема...

Сеирџии и плукачи по се и сешто колку сакаш, тие другите се ретки...

Им сметал човек што испишал 25 (дваесет и пет) страни со поезија, па со нивните ГОЛЕМИ мозоци се одлучиле да критикуваат. :tapp:

Не е поентата сам да се фалиш колку си паметен, фората е друг да те пофали :wink:

Kade bev? Po cel forum se ebavav so takvi bespolezi koi unistuvaa temi nasekade. Viktor bese tamu moderator, mu veruvav deka soodvetno (a i go prasvese toa, so eden propust, ovoj) go moderira.

KOga ne sum veke da trcam i da sreduvam forum, imam vreme da vidam koi se propusti dum gi imal i jas kako odgovoren.

I jasno sega.

A ako citas, togas znaes deka za MaStaPe jas sum nedopirliv i kako poet i kako um!

Им сметал човек што испишал 25 (дваесет и пет) страни со поезија, па со нивните ГОЛЕМИ мозоци се одлучиле да критикуваат. :tapp:

Не е поентата сам да се фалиш колку си паметен, фората е друг да те пофали :wink:

Neli, ako e fora, drug da te fali, najdi bespolez da te pofali tebe.
I da nasite mozoci se dovoilno golemi za da kazeme deka na Mastape poezijata e vo najblaga forma, besmislie gadno.

Smart, ima cela tema za Mastape i negovite gadnila.

I da nasite mozoci se dovoilno golemi za da kazeme deka na Mastape poezijata e vo najblaga forma, besmislie gadno.

Немам потреба да се докажувам и да го мерам на форум, доволно ми е големо егото и самодовербата за да не морам да го полнам со отварање теми во кои ругам обичен човек едноставно кој си пишува тоа што му лежи на срце без притоа да повреди било кој.

Kade bev? Po cel forum se ebavav so takvi bespolezi koi unistuvaa temi nasekade. Viktor bese tamu moderator, mu veruvav deka soodvetno (a i go prasvese toa, so eden propust, ovoj) go moderira.

KOga ne sum veke da trcam i da sreduvam forum, imam vreme da vidam koi se propusti dum gi imal i jas kako odgovoren.

I jasno sega.

A ako citas, togas znaes deka za MaStaPe jas sum nedopirliv i kako poet i kako um!
Ахам, ни сам био ту ситуација.

Инаку, првиот коментар на неговата тема е на 28-06-09. Цели 9 месеци не се најде никој до сега ништо да каже.

Тоа што сакав да го кажам и да прашам, го направив. Заминав на други теми да читам квалитетни мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom