Илузивното Богатство и ИНФЛАЦИЈАТА

• Креатор на темата Креатор на темата TrOtOaRka
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
25 јануари 2005
Мислења
165
Поени од реакции
3
Абсурдното креиранје на "пари" низ светот продолзува.
Полека но сигурно "невидливата" конфискација на
васите теско спецалени застеди со зголемен
моментум ИСПАРУВА благодарение на "книзните ПАРИ" кои
од ден на ден губат СЕ повеке и ПОВЕКЕ од нивната ВРЕДНОСТ.
Централните Банки низ светот ТВРДАТ дека со зголемуванје на
интересите(каматите) се борат со ИНФЛАЦИЈАТА (
но во спротивно истите (Централните Банки) креираат(пецатат книзни безвредни ПАРИ)или
со други зборови ИНФЛАЦИЈА.

US + 8.1%
EU + 7.3%
Australia + 9.1%
Britain + 11.7%
Canada + 7.7%
Denmark + 14.7%

Ако ги погледнеме и споредиме најновите годисни "монеѕ супплѕ"(пецатенје пари) и годисниот пораст на
индустриско развиените земји во светот ке ни биде многу појасно.
Ова не е никаква греска туку во спротивно указува на зголемената ЛИКВИДНОСТ сто Банките низ светот ја
креираат е всусхност ИНФЛАЦИЈА која истатаја НАМАЛУВА "васата"КУПОВНА МОК
на васите теско спецалени Пари.
ВИСТИНАТА за ИНФЛАЦИЈАТА е таа дека секогас богатите секогас бенифицираат највеке бидејки
се во МОЗНОСТ да инвестираат во НЕДВИЗНОСТИ(Имоти) додека сиромавиот станува се посиромав
бидејки "нестата" за време на инфлацијата се поскапи и поскапи од ден на ден.
Досега постоецката ИНФЛАЦИЈА низ светот е маскирана со "богус" или невистински бројки
од страна на владите и политицарите низ целиот свет.Ако се запрасате засто па едноставно со поголема инфлација поготово во западните земји
треба да се зголемат :каматите пензиите итн.
Ако погледнете околу вас и обратете повеке внимание на цените на сите производи и услуги кои од година на година или од месец до месец се големуваат
за 5,10,15 или повеке % ке дојдете до заклуцок зивотниот стандард (цените) се зголемуваат
многу побрзо одколку сто владите и политицарите тврдат и истовремено викаат и тврдат дека ИНФЛАЦИЈАТА е под контрола.
Цените на нафтата,електрицната енергија сколството тутунот итн. постојано се зголемуваат
оцигледно дека Централните Банки и политицарите не ЛАЗАТ во Оци.
Како пример пофторно ке ја ги наведам Соиденитете Американски Дрзави "USA"
бидејки Американскиот Долар е "СВЕТСКА РЕЗЕРВНА ВАЛУТА" скоро целокупната Трговија или 95% до денесен ден
се плака со УС$,и поради тоа сто повекето други светски валути се "поврзани" со цврст однос во однос со Доларот.
Ако ИНФЛАЦИЈАТА не е ПРОБЛЕМ тогас запрасај те се самите засто Централната Банка на Америка
(Федерал Ресерве) "ОДЛУЦИ" да престане со публикација на "монеѕ супплѕ"(M3)"(колицината на исринтани долари пустени во проток)?

Од Хуманитарна гледна тоцка ИНФЛАЦИЈАТА е трагедија и несто сто нема морал.
Било како ,ние сите треба да работиме

Целта или поентата сто сакам да ви ја указам е дека со сегасните монетарни системи низ светот ИНФЛАЦИЈАТА е КОНСТАНТНА.
Сто всусност се менува?Се менуваат стапките на ИНФЛАЦИЈА(пецатенјето на пари) во разлиците дрзави и сектори(гранки) на економијата
на истите сто имаат највеке бенифиции од инфлацијата.
Како пример:Во 1970 "kоммодитиес"(злато сребро платина зинк итн)беа главни добитници од инфлацијата додека финансиските "ассетс"(пари на банка ,сток на фирми итн.)
губе од нивната вредност.Во наредните !970-1990)две децении бесе обратното каде сто финансиските "ассетс"
имаа највеке бенифиции од инфлацијата.
Од 2001 па навака овој "ВИСОК" на Ликвидност (зголемена колицина на принтани пари) ПО ВТОР ПАТ поцна да се
прелива во "kоммодитиес"(злато сребро итн.) а ке биде оцигледно забелезано со релативните и огромни добивки во
споредба со добивките од финансиските "ассетс"(стокс,бонд итн).
Во вакви ИНФЛАЦИСКИ времинја (како денес) куповната мок на ПАРИТЕ опага во сите "ассет-цласи".
Или со други зборови ТОЛКУ МНОГУ ПАРИ СЕ ПРИНТААТ ДЕНЕС низ светот сто без разлика на теските економски
времинја денес низ светот сто ИСТОВРЕМЕНО сите класи на АССЕТС(стокови на фирми,бонд,nedviznosti благородни и неблагородни метали)
СЕ ЗГОЛЕМУВААТ ИСТОВРЕМЕНО.Таквото зголемуванје на "истите" поради големата ИНФЛАЦИЈА ни дава
ИЛУЗИЈА на БОГАСТВО И ПРОСПЕРИТЕТ.
По ИНФЛАЦИЈАТА доага ХИПЕРИНФЛАЦИЈАТА која сто секогас води до колапс на системот или дрзавата.(Пример Стара Jyгославија).

:lud: Заклуцок ....замислете насите "Селски Политицари" ја продаваат Дрзавата за безвредни парцинја (тоалетна хартија) кои од ден на ден губат вредност ЗАМИСЛЕТЕ.

лелеее и заклучок извади на крај не ми се верува :)

него троти дај адреса да ти пратам
1. речник на македонски економски термини
2. некоја литература за здраво расудување
:cug:

другарче напиша:
лелеее и заклучок извади на крај не ми се верува :)

него троти дај адреса да ти пратам
1. речник на македонски економски термини
2. некоја литература за здраво расудување
:cug:

Aj i nakaj mene dzitni nekoja od toa knigite za zdravo rasuduvanje....ocigledno nesto trokiram....ova Troti.. zaklucokot mi e bas logicen.....kako i zgradite sto sekoja susa od MKD politicar od Presednikot ...pa nadole (ili nagore :):)) intenzivno gi gradi....

drugarche:

Tvoeto nivo na intelegencija vo komparacija so istata od moja strana ne mi dozvoluva da baram recnik ,vsushost istiot tekst bese preveden tuka na NET pa prema toa ke se vozdrzam od mojot komentar.
Sustinata na mojot post treba da "GO" RAZBERES a NE da komentiras napamet.

Made in Macedonia p.s concrete ZDRAVO!..:)))

Добро би било кога твојот пост би содржел некоја суштина а не блатантни економски и фискални демагогии кои што само ти можеш да ги произведеш. Како и да е, ако воопшто е ова превод, треба да се остави линк и до оригиналот. Ако не е, само ќе се потврди она што погоре го објаснив. Иначе, добро е ова што има економско суштински теми, ама како еден нормален форумџија би го разбрал тоа ако нема базични познавања од економика?:)

Да де, ама пак, што тоа има врска со инфлацијата и илузивното богатство?:)

TrOtOaRka напиша:
StormAngel:
Ti si Musliman i ne mislis za dobroto na Makedonia............tolku od mene.....

Made in Macedonia

значи, ај, ко на глуп ко мене, објасни ми учте еднаш: Човек со Исламска вероисповест не може да мисли доброто на Македонија?
ова први април виц ти е, или?

а за темата неам шо да коментирам... шо да замислувам дека некој луд како тебе, или уште полуд, може да ја продај државата. Ја продадоја веќе.

TrOtOaRka напиша:
StormAngel:
Ti si Musliman i ne mislis za dobroto na Makedonia............tolku od mene.....

Made in Macedonia

А мислев дека сум прочитал се. Тротоарка ме разочара.

Стави си хартиена кеса на глава отвори 2 дупки за очите и така шетај. Претставуваш срам за човештвото.

Јас да имам привилегија би те казнил со 2000 часови општествена работа за доброто на заедницата.

Тротоарке,
Мислам дека премногу хокеј ти прикажуваат на кабловска. А за штампата читам се само "домашна" не.

Ako voopsto znaes da citas.Mozi seuste domasnite citaat za tebe...

Made in Macedonia

Тротоарка, не се мешај кај што не знаеш:nenene: . Нормално е количината на пари во оптек да се зголемува кога економијата расте. Доколку не се прави ова, тогаш количината на пари во оптек ќе биде помала, ќе се зголеми побарувачката за пари, а како резултат на тоа ќе се зголемат и каматните стапки. А знаеме дека зголемување на каматните стапки влијае лошо на фирмите, бидејќи голем дел земаат кредити.

п.с. Ете кој учел макроекономија, и после некој ќе ми каже ако си на приватен универзитет, плаќаш за да поминеш. :nenene:

:motor:

Macedonian напиша:
Тротоарка, не се мешај кај што не знаеш:nenene: . Нормално е количината на пари во оптек да се зголемува кога екононијата расте. Доколку не се прави ова, тогаш количината на пари во оптек ќе биде помала, ќе се зголеми побарувачката за пари, а како резултат на тоа ќе се зголемат и каматните стапки. А знаеме дека зголемување на каматните стапки влијае лошо на фирмите, бидејќи голем дел земаат кредити.

п.с. Ете кој учел макроекономија, и после некој ќе ми каже ако си на приватен универзитет, плаќаш за да поминеш. :nenene:

:motor:
Bravo za tebe i mene mi e omilena tema inflacija ama veke vie se kazavte i nema sto da dodadam a sto imas makro?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom