Android програмирање

• Креатор на темата Креатор на темата nozo.mk
  • Време на започнување Време на започнување
Здраво сакам да прашам со кој програмски јазици можам да направам андроид апликација или игра и со кој програмски јазик Java игра

Ај вака да прашам. Дали некој има правено или има идеа како да се направи Chat апликација за андроид, односно да се ипраќат пораки помеѓу два андроид телефони преку wireless?

Мислев на апликација правена во Java за андроид која овозможува испраќање на пораки, чат апликациј

Android се програмира во јава, Еклипс е развојна околина, го погледна кодот?

Знам дека се програмира, а кој код дали го погледнав?

аа сега го видов кодот :)
--- надополнето: 16 јануари 2013 во 13:34 ---
ама не е тоа финтата во апликацијата..Треба да се конектират телефоните на иста мрежа, на рутер на пример, и преку апликацијата да комуницират..Идеата ми е да има TextView за прикажуване на пораките, еден EditBox, и едно копче за испраќање на пораката, со користење на сокети

Ахам, во тој случај комуникацијата ќе е иста како и било која апликација со сокети, само што ќе мораш во мрежата да им зададеш статични IP адреси на уредите. Или старото и најдобро решение, со сервер.. :)

Знам C++, знам релативно C#, јава неам пипнато во живот, ама како што гледам лесно се снаоѓам во неа.... Морам првин да ја поминам за да прејдам на андроид, или ќе иде работава и без неа?

Не иде работава без јава. Треба јава да научеш малку па да прејдеш на андроид, а лесно ќе ти биде мислам што знаеш ц++ и ц#.

А добро ајде поминав 20 лекции за јава глеам просто е, ама што е работава со андроидов? Па глеам туторијаливе од пред година две што се многу се разликуваат од денешнава околина.. Ептен тешко за снаоѓање. До мене е, или стварно е така? Многу ми е глупаво промислено некако..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom