Нова издавачка куќа - “Зеница“

• Креатор на темата Креатор на темата Nemiseverue
  • Време на започнување Време на започнување
ако се земе предвид фактот дека читачи кои навистина бараат добра книга а не само дигаат џева по пријатели и на форуми се бројат на прсти.
Еееее Викторе, колку само во се го има ова...
(Не буквално ама) Проста и неначитана нација сме, факат.
Не познавам голем број од моите колеги, а и општо други, кои во текот на своето студирање, им текнало да прочитаат барем нешто од својата област, освен учебниците (кога веќе не те интересираат култури во Кина, Индија, патешествија од Конго, приказни по телефон итн итн..па барем земи и свати ја теоријата надвор од кутијата! :icon_lol: )
А од друга страна пак...
Не знам од кога одењето во книжара по книги стана шопинг?
Гледав корпи преполни со книги кои ќе фаќаат прашина и ќе ги бришат на генералка во недела, ц ц ц патетики драги луѓе...
Да бидам искрен не сум некој голем љубител на книги, ретко кога имам време, а и кога го имам листам многу малку.
Но,
во последно време изникнаа многу "читачи" кои со прочитани 3 книги, меѓу кои стандард "Малиот принц" и некои по хаце како "Постмодерна етика" од Бауман, ми држат предавања...доста оф топик (ама морав да се испукам малку), им посакувам се најдобро на новите издавачи и се надевам дека ќе наминам и можеби ќе ми фати нешто око и да прочитам, чисто од култура, не од цепидлачење...:smir:

Писателот сака да каже, читајте книги ако ви се чита, ако не копајте и не се правете со сила тоа што не сте...има една турска народна вели : сељак граѓанин не бива, и да биде, не личи.
По вторпат се извинувам за офтопик.:kesa:

Па така мислиш зашто не си прошетал по скопските книжарници туку само слушаш реклами по радија и читаш реклами по весници. Тие се најпопуларни, бидејќи народот е прост и ги бара нив. Издавачите се ориентирани на профит и ги форсираат тие книги. Никогаш нема да видиш “Како да ја затрудниш девојката и да се роди машко“ тип на книги во Темплум или Табернакул на пример...

А за македонскиот пазар и македонскиот квалитетен читач две издавачки куќи не се воопшто малку, нормално... ако се земе предвид фактот дека читачи кои навистина бараат добра книга а не само дигаат џева по пријатели и на форуми се бројат на прсти.

Имаш право треба да прошетам малце низ книжарнициве да видам што има изгледа јас ги загледувам сите книги за кои претходно сум слушнал не забележувајќи ги другите. Сите имаме прочитано лоши книги,но тоа треба на сите да биде памет за друг пат повнимателно да ги бираме книгите кои треба да ги читаме и да не обрнуваме премногу внимание на рекламите туку на препораките на луѓето кои повеќе се разбираат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom