Стиховен Калибар

• Креатор на темата Креатор на темата bucio
  • Време на започнување Време на започнување
‎,,Комунизмот е најголемата жртвена идеологија на 20 век. Таа уби повеќе луѓе од која било друга идеологија во 20 век. Нацизмот уби околу 25 милиони луѓе, а комунизмот околу 100 милиони. Од тоа, во Кина 72 милиони, во Советскиот Сојуз повеќе од 20 милиони, во Камбоџа 2.3 милиони, во Северна Кореја 2 милиони, во Африка 1.7 милиони, во Виетнам 1 милион, во Источна Европа (Југославија, Албанија, Бугарија, Романија, Полска, Унгарија, Чехословачка, ДДР) околу 1 милион, во Латинска Америка 150.000.i Додека светот создаде механизми за комеморација на жртвите од нацизмот, комунизмот не повлече зад себе соодветен комеморативен однос кон жртвите."

во октомври 2007, меѓутоа, германскиот неделник „Билд“ објави незгоден список на десетте најголеми убијци на 20 век. Почесното последно место му припадна на Јосип Броз Тито, за кого весникот претпоставува дека во 35-годишното владеење со Југославија убил еден милион луѓе. Апсолутното прво место му припадна на Мао Це Тунг со 50 милиони жртви, второто на Сталин со 40 милиони, третото на Хитлер со 20 милиони, Ленин, на пр., е на петтото со 6 милиони, и сл. Секако дека десничарскиот „Билд“ претерува, Хитлеровото крваво конто е смалено до 20 милиони, за сметка на Сталиновото кое е дуплирано до 40 милиони. Дуплирана е веројатно и крвавата сметка на Тито. Но, тие половина милион жртви?

Според разни извори, Тито е одговорен за ликвидација на 450.000 до 600.000 политички противници. А и овие бројки се „ниски“ прогнози, во услови на немање увид во архивите, дел од досиејата на тајните служби на Југославија се уништувани во бункерите во Босна, иако тоа ми е сомнително – досието на татко ми покажува дека разузнавачките материјали се препраќани до повеќе инстанци, ако се уништувани централните архиви, невозможно е да се уништувани со иста доследност и сите општински архиви.

Имајќи ги предвид советските искуства пред и по отворањето на архивите, кога бројките на комунистичките жртви испаднаа многу поголеми и од најфантастичните прогнози (од 2.3 милиони жртви на Сталин, по отворањето на советските архиви, се стигна до најмалку 20 милиони), дури лесно може да се рече дека проценките на „Билд“ за Титовите злосторства не се безпричински и не се десничарски претерани.

Извадок од книгата ,,Комунистичка интима" на Јасна Котеска...

Гледам го “ругате“ Стиховен...
Мене оваа лично трака ми е омилена, и во делумно 70/80% од траките човеков има невидено одличен поглед кон светот...
Многу ми се допаѓа неговиот стил, неговите текстови се описни и на начин на кој што ми кејфа напишани...
Можно е да не ви се допаѓа, ама волку да го ругате не ми е јасно... едноставно може има хејт-поглед кон голем дел од светот... но го префрла тоа и го прикажува на листот на еден одличен начин... со убаво оформени лирики...
Поздрав ;)

лол ..
јас зборам за неговите коментари и неговото просто сељачко понашање према секого кој не се согласува за нешто со него конкретно на ФБ ...
а ти шо сакаш мисли си .. :tapp:
Потполно се сложувам,јас као му бев во френдс и малиов ми беше досаден зашто се што ќе беше објавено кај Јанко јади бурек он идеше и праеше copy paste а не барем културно да направи spodeli барем да знаеме од кај му е преземена финтата:)
Ме занима,како он,како рапер сака да плука по се,сите да го слушаат а за еден коментар мој кој дури и да бил провокаторски (а не излажав ни грам) он одма се справува со delete:pos2:

‎,,Комунизмот е најголемата жртвена идеологија на 20 век. Таа уби повеќе луѓе од која било друга идеологија во 20 век. Нацизмот уби околу 25 милиони луѓе, а комунизмот околу 100 милиони. Од тоа, во Кина 72 милиони, во Советскиот Сојуз повеќе од 20 милиони, во Камбоџа 2.3 милиони, во Северна Кореја 2 милиони, во Африка 1.7 милиони, во Виетнам 1 милион, во Источна Европа (Југославија, Албанија, Бугарија, Романија, Полска, Унгарија, Чехословачка, ДДР) околу 1 милион, во Латинска Америка 150.000.i Додека светот создаде механизми за комеморација на жртвите од нацизмот, комунизмот не повлече зад себе соодветен комеморативен однос кон жртвите."

во октомври 2007, меѓутоа, германскиот неделник „Билд“ објави незгоден список на десетте најголеми убијци на 20 век. Почесното последно место му припадна на Јосип Броз Тито, за кого весникот претпоставува дека во 35-годишното владеење со Југославија убил еден милион луѓе. Апсолутното прво место му припадна на Мао Це Тунг со 50 милиони жртви, второто на Сталин со 40 милиони, третото на Хитлер со 20 милиони, Ленин, на пр., е на петтото со 6 милиони, и сл. Секако дека десничарскиот „Билд“ претерува, Хитлеровото крваво конто е смалено до 20 милиони, за сметка на Сталиновото кое е дуплирано до 40 милиони. Дуплирана е веројатно и крвавата сметка на Тито. Но, тие половина милион жртви?

Според разни извори, Тито е одговорен за ликвидација на 450.000 до 600.000 политички противници. А и овие бројки се „ниски“ прогнози, во услови на немање увид во архивите, дел од досиејата на тајните служби на Југославија се уништувани во бункерите во Босна, иако тоа ми е сомнително – досието на татко ми покажува дека разузнавачките материјали се препраќани до повеќе инстанци, ако се уништувани централните архиви, невозможно е да се уништувани со иста доследност и сите општински архиви.

Имајќи ги предвид советските искуства пред и по отворањето на архивите, кога бројките на комунистичките жртви испаднаа многу поголеми и од најфантастичните прогнози (од 2.3 милиони жртви на Сталин, по отворањето на советските архиви, се стигна до најмалку 20 милиони), дури лесно може да се рече дека проценките на „Билд“ за Титовите злосторства не се безпричински и не се десничарски претерани.

Извадок од книгата ,,Комунистичка интима" на Јасна Котеска...

Aman be ??? Ova da ne go najde kaj nego na forumot ??? Da ne ispaga deka i folozofijata mu e kopi pejst hahahahahahha ??

shefe jas mislev deka napisanoto " izvadok od Jasna Koteska " go dodal clenot na forumot buldozer t.e. ti de .... izvenete sto vi go cepkame mesijata :)))) inace sekakvi drogi zimam ;) pozdrav ....

inace ti kolku si pa smesen za pismeni greski najde da se fakja demek ne znam deka e filosofija ... kako i da e sepak ne ziveam u makedonija i makedonski koristam samo na forumov povremeno od koe normalno, proizleguva da imam greski ...

Легендите не се ствараат туку раѓаат...apparently...:tv:
На пример некои има кои зборуваат за злото на комунизмот (бај д веј повеќе се од 100 милиони жртви како резултат на тој општествен и економски систем, само Мао и Сталин имаат 95) а како алтернатива ги нудат патриотизмот/национализмот (само во 20.век 450 милиони жртви) и религијата која како што знаеме е... најпрогресивната сила во познатата историја...:)

А истите тие веројатно по дома имаат бајаги кинеска роба со чие купување профитира Кинеската комунистичка партија и нејзината олигархија. Изработена од кинези кои патат под недемократскиот,атеистички режим и служат како ефтина работна сила...

Освен тоа серуцкањето на сметка на поранешниот режим и не е најсоодветно.
Да не беше тој режим немаше да следува транзициска агонија од чија утроба се испилија вакви и слични продукти...
Драганче,Ристе од Припор...и по некој месија...:)

Haahhahahah LONG LIVE THE MESSIAH hahhahaahha .... Uubavo kazano Toecutter ;)

Опасни времиња дојдоа...во автобус, пред шалтер, во продавница...абе на секое ќоше по некој месија, неможиш да ги избегниш веќе...ццц...:vozbud: гужва...
DAMN.........

Крајно време е да се организираат во синдикат,месијански минималец, редовна плата, а не со хонорари вака...ццц...

Хипхоп-изведувачот што се потпишува како Стиховен калибар го објави својот нов албум

transparent.gif
Изданието насловено „Последниот завет“ донесува 15 нови песни на кои покрај него, како гости се појавуваат повеќе хипхоп-истомисленици од Македонија и од нашето соседство.

Според зборовите на Стиховен калибар, „Последниот завет“ претставува реално социолошко и филозофско согледување на извитоперената општествена реалност, односно метафора на деветтиот круг на пеколот, олицетворен во суровото секојдневие инфицирано од криминал, неморал и лицемерие, а воедно го означува и залезот на вистинскиот хипхоп, кој сé повеќе прераснува во мејнстрим.

Дискографијата на Стиховен калибар брои два албума, „In media res“ и новиот „Последниот завет“. Освен албумите, Стиховен калибар има објавено и две книги, едната е со афоризми, а другата е со урбаната тематика, која се вика „Општествена калакурница“.

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=41311151217&id=48&setIzdanie=22257

кога беше комунизам лебот беше гарантиран
денес демократија сереш а немаш ебан динар
па на конкурс јави се на разговор за работа
и знаеш шо ќе се деси немаш вујко владика
со непотизм во криза излезот е само виза
и без партиска книшка шефот ти е терориста!

^Хахахахахах, изглеа семплот му е од Супер Марио, она андерграунд кога влегуваш у цевките :)

Не е семпл туку свирен е бас и клавијатури...Читај на омотот и ќе видиш...Скоро цел албум е отсвирен...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom