Колку ги слушате родителите и кој родител повеќе го слушате?

• Креатор на темата Креатор на темата Spaski
  • Време на започнување Време на започнување

Spaski

Vita - Amore - Riso
Член од
31 јануари 2009
Мислења
263
Поени од реакции
11
Сите се "фалиме":baeh: кој колку НЕ ги слуша своите родители, но никој не кажува колку ги слуша родителите...

Прашањето на темава е:
Колку ги слушате вашите родители?
Дали ги применувате нивните совети и се водите според нив?
И кој родител повеќе го слушате и зашто?

Колку ги слушате вашите родители?
Дали ги применувате нивните совети и се водите според нив?

Koга ми прават муабет, ги слушам. Не само нив, туку и било кој друг соговорник. Колку и да е досаден.
Да, затоа што знам дека се единствените луѓе на светов кои не ми мислат апсолутно ништо лошо.

Зависи. Мајка ми повеќе знае да замара, кога и е досадно. Жена е, секако дека хоби и е правење муабет. Ја слушам, иако знам да се исклучам од муабет, не за друго, туку по пола саат пак истото ќе го повтори. Нема теорија да слушам едно исто нешто милион пати. Сепак, фина е за правење муабет. Татко ми пак, од друга страна, морам да го слушам и да ги анализирам по милион пати зборовите за да ја сфатам поентата. Затоа што на повеќето теми има многу примери и многу информации поврзано со нив, што ако не ги слушаш, нема да ја сфатиш поентата.

Се надевам дека придонесов кон понатамошната дискусија на темава. Треп. :pipi:

Мало надополнување:
По можност наведете ваш пол: машко/женско

Колку ги слушате вашите родители?..........................Зависи колу се гласни.
Дали ги применувате нивните совети и се водите според нив?.................селективно
..................................Оној кој е поблиску.

:salut:

Не ги слушам единствено ко ќе ме натераат да слезам до долу да им купам цигари,а живеам во зграда без лифт. Не се неопходни,па да морам да слезам.
Советите горе-долу се истите кај секој родител,пази шо прајш,со кого се дружиш,внимавај,биди одговорна.
Некогаш претеруваат,е тогаш им викам "немате видено какви има".
Знам многу деца шо пред родители се бубачиња,а надвор од дома дивјаци,дрогираши итн.
Тоа најчесто се деца од строги родители,а на родителите им е гордост да се пофалат како децата ги слушаат,како се најмирни,најубави,најдобри.

Јас и пред родители и пред било кој сум истата. Знам да се наљутам,да се искарам,но таква дволичност да држам не,зошто и тие ги поминале овие години знаат,некогаш ќе се вратиш пијан дома, ќе запалиш цигара,а нема да им признаеш..но,константно примање дрога,крадење,тоа не.

Повеќе ја слушам мајка ми,повеќе ме разбира и што и да ми речи нема да се сомневам дека не го рекла од онака,туку дека стварно се грижи за мене и навистина го мисли тоа.

Ги слушам доста, па ги применувам нивните совети и и двајцата ги слушам подеднакво ... Поздрав

Сфаќам. Го имаш читано Фројд, така? :)

он топик: женско сум.
За ќал го немам читано Фројд но мислам дека знам на што целиш:
Тоа дека машките ги слушаат мајките и се поблиски до нив а женските - татковците?(Или обратно беше тоа?)

Ако сум во право(или ако не сум) пиши одговор, баш ме интересира твое мислење според Фројд.:salut:

За ќал го немам читано Фројд но мислам дека знам на што целиш:
Тоа дека машките ги слушаат мајките и се поблиски до нив а женските - татковците?(Или обратно беше тоа?)

Ако сум во право(или ако не сум) пиши одговор, баш ме интересира твое мислење според Фројд.:salut:

Според Фројд, девојчињата се фасцинирани од сексуалната привлечност на својот татко, па поради тоа се стремат да остварат блискост со него, а мајката ја гледаат како објект кој им пречи на патот до тоа да го освојат својот татко, затоа што таа може да стапи во сексуални односи со него, но не и тоа девојче.

За машките е обратно.

Теорија со која делумно се согласувам.

Според Фројд, девојчињата се фасцинирани од сексуалната привлечност на својот татко, па поради тоа се стремат да остварат блискост со него, а мајката ја гледаат како објект кој им пречи на патот до тоа да го освојат својот татко, затоа што таа може да стапи во сексуални односи со него, но не и тоа девојче.

За машките е обратно.

Теорија со која делумно се согласувам.

Јас мислам дека Фројд тресе глупости барем што се тиче оваа теорија. Мислам навистина е одвратно се на светов, па и најсветото и најблиското (фамилијата) да го поврзуваш со сексуални работи.

Да, јас се согласувам дека девојчињата најчесто се поврзуваат со татковците, а синовите за мајките, затоа што девојчињата во татковците гледаат заштитник, некој што во секое време би ги одбранил, а мажите во мајките ја бараат и ја сакаат нежноста и грижата.

Јас мислам дека Фројд тресе глупости барем што се тиче оваа теорија. Мислам навистина е одвратно се на светов, па и најсветото и најблиското (фамилијата) да го поврзуваш со сексуални работи.

Да, јас се согласувам дека девојчињата најчесто се поврзуваат со татковците, а синовите за мајките, затоа што девојчињата во татковците гледаат заштитник, некој што во секое време би ги одбранил, а мажите во мајките ја бараат и ја сакаат нежноста и грижата.

Навидум делува како глупост. И јас кога првпат го прочитав, сметав дека Фројд е лудак на кој дефинитивно му било потребна психијатриска помош и рехабилитација. Но, делот во кој ја обсервира оваа појава, мислам дека беше анализирана во случајот Дора, и понатамошниот тек на настаните (теоријата зошто децата го цицаат палецот) прават да се замисли читателот околу точноста на ова.

Ја прифаќам теоријата до некаде, затоа што имам слушнато за постоење многу инцестоидни мисли кај помалите деца, но истовремено и не ја прифаќам, со оглед на тоа што и самиот Фројд се демантира себеси - не сите луѓе размислуваат исто. Потоа други научници потврдиле дека теоријата не е точно.

Otkako moite se razvedoa i tatko mi zivee so edna samo dve godini postara od mene, jas nea najmnogu ja slusam, osobeno koga mi vika, ela na kafe, tatko
ti e na pat :)))!
Sekogas ja poslusuvam koga ke mi rece doagjaj, soblakaj se, imame saat-dva na raat i na samo!!

Muskarcina sum btw

јас и двајцата ги слушам дур имаат што да кажат... ама колку го применувам тоа што ке ми го кажат... тоа е друга работа...

Каква глупост од свемирски размери; од каде е тогаш заштитничкиот однос на татко ми кон мене, од неговата затскриена желба да ме легне? :toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom