Source codes

• Креатор на темата Креатор на темата serious
  • Време на започнување Време на започнување

serious

If you need me, whistle
Член од
6 февруари 2009
Мислења
147
Поени од реакции
10
Ме интересира каде можам да најдам source кодови од едноставни игри (Pong, Pacman, оние игри со авиончиња од 90-тите).
Може во било кој програмски јазик, сакам да научам game development

Game development не се учи баш така. Не можеш читајки кодови да научиш, зашто нема да ги разбереш. Научи прво основи на ОpenGL или DirectX па тогаш почни да анализираш сорсови.

А кодови барај на гугл нормално.

ПС. имам направено snake во ц++ конзолно, ако те интересира ке ти го пратам кодот ако го најдам.

хехехе game development од кодови не се учи. читај книги, многу ќе ти помогнат.
ја читав нешо за direct-x, ама сватив дека е подобро opengl зошто е мулти плетформ.
Чепкај по интернет за opengl superbible ако можеш 4-то издание, добра книга.
а за direct-x, beginning direct x 9, а потоа introduction to directx 9 : a shader approach.
Во меѓувреме учи 3д моделирање, и ако знаеш у фл студио некој песнички прави си.
Се надевам ќе ти помогне.

Имам доволно слушано за wanna be game девелопери.

1. Научи да програмираш Ц/Ц++. // Извини ако веќе знајш
2. Види под 1.

Дечки читам книги, читам све, ама во сите книги што ги прочитав, се најдов исто Hello World, што се integer, loops ...
Сега сакам малку да се поиграм со библиотеките што се (например c++, java документацијата)

Незнам што функции имат, каде се користат, каде се користат. Ако не дајте ми некој сајт каде ги има сите функции, како да ги користам (за c/c++)...

Како бе нема

http://www.google.com/search?hl=en&source=hp&q=openGL+tutorial&aq=f&oq=&aqi=

Е да, за DirectX треба да имаш некое основно познавање од линеарна алгебра, матрици, вектори, 3D геометрија...За OpenGL не знам како е баш, ама ко што знам полесно е.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom