ЕСМ продаден на австриската ЕВН за 225 милиони евра

• Креатор на темата Креатор на темата ВМРО
  • Време на започнување Време на започнување
Carlito Brigante напиша:
Ко што реков го држат западниот дел на Бугарија. Шо ќе не операт ќе не операт. Бар нема да донесат и пенкала од Чешка. Еве во Бугарија третите работи ги работат други фирми. Ако дојде Германецот ќе си донесе и газ папир. Австриецот ќе ја препродаде.
Французите ме изненадија. Конкурирале со компанија што има 400.000 претплатници-шо значи некое локално фирмиче

Се цитирав од овде. Кај што сум нагаѓал дека ќе го купат чесите. Цената според мене е реална - гледано релативно во однос на други слични дистрибутивни системи.
Она од кое се плашам е продажбата на останатите делови доколку на некоја друга партија и потреба пари за избори.
Cenata od 225+90 miljoni e OK i e navistina najgolema po broilo vo regionot. Bugarite se kade kade pogolemi od nas ama zemaa nekade 150-180 miljoni evra za nivniot ES. Problemot vo nasava prodazba e sto nasive vo cel paket gi prodadoa i 110KW trafostanici i verojatno zaradi toa i e malku poglema cenata kaj nas.
Јакове, 110 е сопственост на МЕПСО. ТС110/10 се сопственост на МЕПСО. Така да интересен ќе биде односот меѓу владата и ЕВН. Заклецкани се како кучиња. Значи ако сака владата ќе може да ja контролира дистрибуцијата.
Офтопик:
Concrete напиша:
Znaci zaboraveta na Marx...barajte nekoj Spartak !!!
Барај и ти со нас пријателе! :)

Е сеа ќе видите како владата ќе не меља као сака коа ќе ни бапнат покачување на сметките.

Јас би ги анализирал работите од малку поинаква перспектива.
Факт е дека добивме највисока цена по броило (како за пример бугарите добија за две третини пониска цена по броило, иако и како пазар се многу поинтересни од нас во секој поглед).
Факт е дека се продаде само нисконапонската мрежа (се што не е преносен пат, т.е. испод 110 КВ)- која е во многу лоша техничка состојба. Загуби над 20%.
Факт е дека западна македонија не плакја струја поради граѓанска непослушност векје 15 години. Источна македонија не плакја пошто е жива бедотија - сиромаштија.
Значи оној што го купи ЕСМ у врска со наплатата ке го боли глава и тоа многу пошто струјата е фактор од социјален карактер за разлика на пр. од телефонот без кој животот може да тече...

Реалната цена е помеѓу онаа на италијаните и онаа на чесите. Е сега прашањето е зошто некој понуди цена што буквално сите ги остави со подотворена уста ?

Се секјавате ли дека пред 3 дена Он Нет е купен од страна на словенечки телекомуникации ? Он Нет кој што освен Македонски Телекомуникации (читај Deutche Telecom) го поседува единствениот целосен бекбон систем низ целата територија на Македонија.
Он нет има бекбон, но нема начин како да го дистрибуира интернетот (читај телефонијата) до домашниот корисник. 802.11б/г не е наменет за бизнис решенија затоа и полека се распаѓа мрежата на Он.нет во Скопје. Да не спомнувам дека пред 2 месеци дефакто ја загуби борбата на долги патеки со Неотел (Неотел и оптиката на МЖ). Така да единствен позитивен чекор што можеше да го направи Он.нет е да најде соиграч, т.е. да си најде купувач. Е сега тука станува интересно...
Австрија и Шпанија се двете водечки европски земји кои ја развиваат PLC технологијата (Power Line Communication, или поупростено-преведено комуникација по каблите за струја). Австриците и Словенците се во традиционално добри односи, посебно на полето на бизнисот и технологијата. ЕВН (Австриската компанија која го купи ЕСМ- дистрибуција) го купува ЕСМ-дистрибуција и со тоа автоматски има влез во секое домакинство, но нема начин како да обезбеди бекбон низ МКД. Е тука стапува на сцена Словенечки телеком и го купува ОН.Нет како единствен алтернативен играч со свој веќе развиен бекбон во МКД.
Тука кругот се затвора. Значи најверојатно разликата помеѓу понудената цена и онаа реалната (колку што навистина чини ЕСМ дистрибуција) ја има платено Словенечки телеком, ИЛИ....
Зошто Германскиот понудувач се откажа ?!?! Најверојатно затоа што дојде до некои сознанија. А можда и по "германска" линија беа навремено известени :)
Како и да е. Телекомуникациската технологија/бизнис во моментов носи многу повеќе пари одколку бизнисот со енергијата. Посебно ако се земе во предвид ситуацијата во МКД. Во телекомуникациите од цената на продадената услуга, повекје од 90% е заработувачка. Кај трговијата со енергија овој процент е мноооооогу помал.

П.С. Ова е само мое видување.

Periodot na "klasichna" energija koja se sostoi od tri elementi -- proizvodstvo, "drzhenje", i distribucija -- e na umiranje!

Setete se sto reche Bush pred nekoj mesec: kje se menuvaat nachinite na upotreba na energija. Tuka ne se misli na "sonceva" i slichni zezovi, tuku nesto mnogu posilno. Celosno kje se otfrli delot "proizvodstvo" od trite spomenati elementi pogore.

Sleduva period na razvoj pod tnr. "Nulta Energija" ili ZPE. Za onie sto sakaat da doznaat:

http://www.cheniere.org/books/efv/frontcover280w.jpg

Se raboti za anti-gravitacija, koga nultata energija se prenesuva niz prostorot. Mislam zaradi ovoj koncept e ubien Nikola Tesla.

Eve da vidite:

www.zpenergy.com

SAD ima povekje energija otkolku sto mozat da potrosat. Dvaesetina kompanii koi vekje se daleku najnapred vo istrazuvanjeto na ZPE. Toa e idninata. Vreme e i Makedonija da ja ima - zosto e besplatna.

A poslednava krazba na Branko Crvenkovski i SDSM vo pogled na ESM, neka im e na chest, gi premashija site rekordi vo kradenje.

so sreka neka e prodazbata - i taka i taka ne bese rentabilen ESM od nesovesnite potrosuvaci. :star:

bgonev напиша:
.............................. Во телекомуникациите од цената на продадената услуга, повекје од 90% е заработувачка. Кај трговијата со енергија овој процент е мноооооогу помал.

П.С. Ова е само мое видување.

I zanimlivo viduvanje e....da se ponadevame deka e i mozno!!!

Misirkov напиша:
Periodot na "klasichna" energija koja se sostoi od tri elementi -- proizvodstvo, "drzhenje", i distribucija -- e na umiranje!

Se raboti za anti-gravitacija, koga nultata energija se prenesuva niz prostorot. Mislam zaradi ovoj koncept e ubien Nikola Tesla.
Toa e idninata. Vreme e i Makedonija da ja ima - zosto e besplatna.

A poslednava krazba na Branko Crvenkovski i SDSM vo pogled na ESM, neka im e na chest, gi premashija site rekordi vo kradenje.

Misirkov...zar i ti sine Brute ????
Inaku zarem se somnevase vo vestinite na Brane :):):)!!!
Sto mislis ...zosto Ljubco nema da umre vo postela .....so vnuci okolu ?????

Koga vo edna JAVNA KUKA biznisot ne odi se menuvaat Prostitutkite (politicarite) a ne objektot..

Made in Macedonia

и?

толку беше револуцијата и револтот?

или нема воопшто револт, „наведната глава сабја не сечи”?

а, македончиња?

Na Serdarot mu e smesno i dava ironicni zaklucoci dali e toa so CEL,IDEA, ili od neznaene istoto samo toj samiot go znae odgovorot na gorenavedenite mislenja i tolkuvanja.
Zamislete deka ste mlad/a Makedonec/ka na vozraz od 18-30 godini i samite sebe zaprasajte se i koga ke se prasuvate poglednete se vo ogledalo i datete ISKREN odgovor a prasanjata koi ke glasat:
1."Dali imam IDNINA i koja e istata"
2.Dali mojata IDNINA ke im ja prepustam na ostatokot od poranesniot KOMUNISTICKI SISTEM koga R.Makedonija se zalaga da zacekori vo moderen kapitalizam koi sto istite mislat samo za sebe A NE ZA DRZAVATA I narodot.
3.Koj/a sum ,od kade sum i koi se moite misli,idei i celi.
4.Koj e mojot "DEL" vo celokupnata izgradba i napredok na R.Makedonija za ISKRENO da se kazuvam koj/a sum,sto sum od kade sum i KADE ODAM vo IDNINA.
Koga ke gi najdete ISKRENITE ODGOVORI na gorenavedenite prasanja ke vi stane jasno i ke imate cista slika za patot koj ve vodi ve vodi vo IDNINATA a ne vo Istorijata koja se osnova na mizeni ili skoro nikakvi DELA,zapisi napisi i slicno.

Made in MAcedonia p.sNe VERUVAJ :NISTO ,NA NIKOJ ,NIKOGAS.

TrOtOaRka напиша:
Na Serdarot mu e smesno i dava ironicni zaklucoci ...

никаква иронија, мака! не ми е до мајтап, ич!
И моите предци, а на некој начин и јас, сме крвареле за таа земја! И наместо да земите МОТИКА, КАЗМА или ЛОПАТА в рака, вие земате БУГАРСКИ ПАСОШИ, ЗНАМЕТО го сменавте, ИМЕТО сакате да го смените...

продаени души, полтрони, ебиветер...

вистински домаќини и разумни луѓе ЌЕ СИ ПРОДАДАТ ли куќата, за после ВО СВОЈАТА куќа КИРИЈА да плаќаат???

зато велам, и стојам зад моите зборови: македончиња, пишман јунаци...

срам да ви е на сите (и мене со вас...), седите пред компијутери дури ни ја распродаваат државата.

целата статија на следниов линк, тука само „најважното”

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=71CD2364DE6ACD4095F8CEAA69DD2414

Dnevnik напиша:
УСПЕШНАТА ПРОДАЖБА НА ЕСМ?!

... Владата на чело со премиерот за нецел еден час одлучи дека најдобра од сите три понуди била таа од австриската компанија ЕВН која за пакетот 90 отсто акции од АД „ЕСМ дистрибуција” понудила 225 милиони евра, едновремено обврзувајќи се во следните три години (2007-2009) дополнително да инвестира уште 96 милиони евра. Останатите две компании имале помалку атрактивни понуди од кои третопласираната ЕНЕЛ од Италија понудила дури шест пати помала сума пари од онаа прворангираната на богатите австријци! Очигледно, или италијанците толку го оцениле квалитетот на она што се нудело (да не заборавиме дека реномираниот италијански Чези го работеше техничкиот дел од владиниот Консултант за приватизацијата). Имено, иако ЕВН за 90 отсто од акциите понудиле 225 милиони евра, сепак Македонија нема да ги види тие пари. Едноставните калкулации покажуваат дека ситуацијата е многу поинаква од онаа каква што владините „експерти” сакаат да ја прикажат. Ако за 90 отсто акции ЕВН нуди 225 милиони евра, тоа значи дека 1 отсто акции вреди ни помалку ни повеќе туку 2.5 милиони евра. Бидејќи, оваа влада според договорот потпишан со Европската банка за обнова и развој (ЕБРД), се обврза да земе заем во висина од 45 милиони евра и за тоа да му даде на ЕБРД максимално 19,9 отсто од акциите на АД ЕСМ после неговата приватизација, калкулациите дополнително се замрсуваат. Според постигнатата цена на тендерот, заемот од 45 милиони евра на ЕБРД сега вреди точно 18 отсто од акциите на ЕСМ. Односно, за ЕВН остануваат, се разбира ако се сложи ЕБРД, слободни максимални 72 отсто од понудените 90 отсто акции. Значи, според вообичаените процедури, ЕВН ќе уплати (или уплатил) максимално 72 отсто помножено по 2.5 милиони евра, или вкупно 180 милиони евра. Да резимираме, Македонија ќе добие 180 милиони евра без право на користење на истите затоа што оваа влада исто така претходно со Меѓународниот монетарен фонд се договори овие пари да се користат за подобрување на платниот биланс на државата, а не за капитални инвестиции како што наводно и јавно тврди владата. Второто и уште поважно прашање е каде се парите од ЕБРД и за што истите се користени или ќе се користат? Г-ѓата Шекеринска гордо на целокупната македонска јавност и соопшти дека 20-ина милиони евра од ЕБРД веќе биле потрошени. Само уште да кажеше каде и за што, и уште да не просветли каде ќе се потрошат и другите 25 милиони евра од ЕБРД. Значи, владата на Бучковски веќе ни потрошиле 20 отсто од она што наводно ни го ветуваа како пари кои ќе ја препородат оваа наша сиромашна економија. Во најдобар случај македончето со помош на „експертите” во соствената влада го продаде АД ЕСМ за 180 милиони евра, а не за 225.

Втората крупна лага е дека оваа Влада постигнала највисока цена по броило во споредба со сите останати земји, а особено Бугарија каде се постигнале 270 евра, додека кај нас дури 320 евра по броило. Сметката покажува нешто сосем друго. Во Македонија за разлика од Бугарија, се продадоа освен броила и 2/3 од сите 110 кВ трафостаници со преку 45 километри високонапонска 110 кВ мрежа што на пазарот денес вредат околу 45 милиони евра. Се продадоа и 12 мали хидроцентрали кои вредат околу 42 милиони евра и носат годишен приход од околу 6 милиони евра. Значи, ако од уплатената сума се извадат овие 87 милиони евра и тоа се подели со 700.000 колку што изнесува бројот на борилата во Македонија ќе се добие смешна сума од само 132 евра по броило, што претставува катастрофално ниска цена за продажба на еден монопол. Затоа владини „експерти” пополека со аплаузот.

Трета крупна лага се инвестициите од 96 милиони евра за наредните три години. Како што можевме да прочитаме во австриските весници, овие пари ЕВН ќе ги вложи од профитот остварен во Македонија, а не од сопствени средства, што значи инвестиции ќе ги направат самите македонски потрошувачи преку своите сметки за електрична енергија. Затоа и не треба да не чудат најновите информации од теренот дека ЕВН веќе им наговестила на сите дистрибутивни подружници дека од сега натака сите прекумерни загуби, било да се заради лоша наплата, кражби или технички пропусти ќе одат на сметка на платата на вработените во таа дистрибуција.

Четвртата лага е дека никаде во светот не се давале договори помеѓу две компании на увид на јавноста. Можеби не се даваат ако капиталот во компаниите е приватен, но ако едната од нив е во државна сопственост, ако граѓаните на државата го создале целиот тој капитал, тогаш обврските кои во нивно име ги превзела било која влада мора да бидат јавни и транспарентни. Дотолку повеќе затоа што господата од владата при секое појавување не бомбардираа со изјави дека ова било проект на повеќе влади и дека бил најтранспарентен процес на приватизација воден било кога во Македонија. Следствено и последиците од овој договор ќе бидат обврска на повеќе влади, од денес па се додека постои оваа држава.

Единствено јасно во целава матна зделка е дека владата на г-динот Бучковски сака нешто да сокрие. Затоа, прашање е само на денот кога некое свирче ќе ја засвири познатата песна „царот Тројан има козји уши”. А тогаш ќе биде доцна и за царот и за неговите уши, а богами и за берберот.

Влатко Чингоски
(Авторот е доктор на електротехниЧки науки)

кај се фанфарите? да најават шутовите...

ESM

Prvo pozdrav do site posetiteli na ovoj sajt.Vo vrska so ESM kako prvo nezadovolstvoto od strana na opozicijata ne treba da bide izrazena bidejki ovoj proces za prodazba na ESM zapocna za vreme na nivnoto vladeenje.Isto taka vo vremeto koga tie bea pozicija se napravi eden uste pogolem skandal od nivna strana,Makedonskiot Telekom bese prodaden za mnogu poeftino otkolku sto vredese.Ima uste mnogu drugi skandali za koj ke zboruvame sledniot pat.

:cug: :pishtoldz :kez: :mist:

proteza напиша:
Prvo pozdrav do site posetiteli na ovoj sajt.Vo vrska so ESM kako prvo nezadovolstvoto od strana na opozicijata ne treba da bide izrazena bidejki ovoj proces za prodazba na ESM zapocna za vreme na nivnoto vladeenje...
не изразува опозицијата незадоволство, туку народот!!! опозицијата напротив се радува на продажбата пошто најверојатно таа ќе ги троши парите

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom