ЕСМ продаден на австриската ЕВН за 225 милиони евра

• Креатор на темата Креатор на темата ВМРО
  • Време на започнување Време на започнување

ВМРО

Loved By Few, Hated By Many, Respected By All
Член од
12 септември 2005
Мислења
1.863
Поени од реакции
26
Премиерот Бучковски, по завршувањето на владината седница, соопшти дека австриската фирма ЕВН ги победи конкурентите ЕНЕЛ од Италија и ЧЕЗ од Чешка во битката за купување на македонското Електростопанство.

ЕВН понуди 225 милиони евра плус 96 милиони инвестиции во наредните три години и во тесна трка со ЧЕЗ којшто понуди 181 милион плус 62 милиони инвестиции и ЕНЕЛ со 40 милиони за Дистрибуцијата и 80 за инвестиции, е прогласен за победник на овој тендер.

„Владата одлучи да ја прифати понудата на ЕВН АГ од Австрија да биде нов сопственик на Електростопанство-Дистрибуција. ЕВН од Австрија понуди 225 милиони евра за ЕСМ-Дистрибуција и понуди во следните три години 96 милиони евра инвестиција“, изјави Владо Бучковски, претседател на Владата на РМ.

„Второрангираниот, ЧЕЗ од Чешката република, понуди 181 милион 550.000 евра и инвестиции во следните три години од 62 милиони 720.000 евра. Третопласираниот ЕНЕЛ од Италија понуди 40 милиони евра за ЕСМ Дистрибуција и 80 милиони 220.000 евра инвестиции во следните три години. Врз основа на извршената евалуација на понудите, Владата ја прифати понудата на ЕВН АГ. од Австрија да биде новиот сопственик на ЕСМ Дистрибуција“, додаде Бучковски.

Од име на Владата го изразувам задоволството за постигнатата цена. Според компаративните анализи, ова е највисоката постигната цена во регионот, а според наше мислење и уште една потврда за исклучително поволната бизнис клима која се создава во Република Македонија“, изјави Бучковски.

Министрите, на оваа тема дебатираа само еден час, што значи дека брзо и лесно ја донесоа одлуката, ЕВН да биде победник на овој тендер. Инаку на тендерот за ЕСМ-Дистрибуција, учествуваа вкупно четири фирми.

Една од нив, тоа е германската РВЕ се откажа порано, таа воопшто не достави понуда за купување на ЕСМ.

Za zdebelenoto pogore....vladata na DPMNE sakase da go prodade za 2 miljardi evra...a ovoj se udira vo gradi! KRETEN!!!

Е сега да уклучиш мобилен да се пуни,ке гледаш на саатот и ке пцуеш ако се пуни подолго време.Збогум на колку-толку евтината струја...

Тој е може кретен, ама ти си испран мозок, кој три чисти нема и верува на партиските состаноци од пред кооперација. 2 милијарди може за ЦЕЛИОТ ЕСМ, а тука се продаваше само Дистрибуција. ДПМНЕ за 2 милијарди сакаше да го продаде контролниот пакет и на централите, и далноводите, и... се`!

VMRO напиша:
A ti da ne jades lajna mnogu, najpametno ke ti bide...komunjar glup!!!!!!!!
Остај го , сега се радува човекот ! Може му понудиле некое евро од тие двеста милиони...
Тиф , за тоа што владава “наша“ е мутава и не знае добро да продаде некоја работа , не и е криво ВМРО , нити пак некој друг.
Времето ќе покаже кој бил во право,кога во најскора иднина СИТЕ ние ќе плаќаме бајаги поголеми сметки за струја.
А за што... за мочани 200 милиони евра , кои ќе ги стават во буџет бидејки така им нареди ММФ И Светска банка.А знаеш ли зашто е тоа така?
-Е па, пријателе, тоа е затоа што само на тој начин гореспоменативе институции(на кои овие наши будали на власт им го дудлаат до даска) ќе можат да си ги повратат што побргу своите пари , коишто им ги дале на нашиве како кредити.ЕЈ , долгот што е скоро 2 милијарди како ќе се врати ако не вака...
ИМБЕЦИЛИ:star:

Сите овие протести слични срања испаднаа за џабе,а што се однесува за ВМРО,ДПА,ДУИ,СДСМ сите се пљукаа еден со друг и се рокаа у груди,демек ја ако дојдам на власт ке ја шитнам за толку пари,незнам шо,незнам како,како и да е,тие на крај шо ке го јадат к**от сме ние,така да вие за џабе може да се препуцавате едни со други по форуми демек па вие ке добиете нешто од тоа!!!!

сеа ке има протести интезивно 2-3 недели и на крај пак ке се смири работата а ние ке си плакаме најскапа струја
ЈАС СЕКОГАШ ВЕЛАМ"НАрод дава Власт,Народ Зема ВЛаст....Силата е во народот

но во МАкедонија Кој го ебе народот

не е точно тоа кој го ебе народот,точно е тоа народ зема власт,народ дава власт.Така било така и ке биде,ги пцуеа сите ВМРО додека беа на власт,ги пцуеа,сеа ги молат да се врата,ги молат,после ке ги пцујат пак,ке ги пцујат.Тоа е точно се знае кој го ебе народот,народот го ебат "НАРОДНИТЕ ИЗБРАНИЦИ"

Sto go prodadoa go prodadoa, no sega pred malku slusnav deka za deneska se najaveni pak protesti. Dali znaete koja e celta na istite bidejki kolku sto primetiv ni dosegasnite ne ja sprecija vladata da go stori zamislenoto. Sto bi se postignalo sega vo ovoj moment, neli e malku kasno ili pa mozebi deneska ke izleze i onoj del od narodot koj bese protiv prodavanje ama molceskum si ja vodese svojata kampanja od ubavo zatoplenite domovi ?

Pa , slabo citate...slabo:):)!!
Uste pred mnogu godini eden mnogu citiran amerikanec ja napisa Biblijata na Globalizacijata.....a tamu ste pisni kako ROBOVI...tesko vi vleguva toa u glava ocigledno.....
Znaci zaboraveta na Marx...barajte nekoj Spartak :):):)!!!
Inaku prodazbata na DISTRIBUCIJATA e prav potez....seuste ne e izmislen nacin , strujata od proizvoditelot do potrosuvacot da dojde so teleportacija....koj ja ima distribucijata ..toj e GOSPODAROT:):):
Nazdravje i so sreka....moze nekoj nov Tesla vo Septemvri ke trgne na uciliste:):)!! Ako do togas ne izgorat i preostanatite.....ucilista...

Ako ne e nekoja namestaljka a so SDS i kompanija sekogas toa e prva opcija, na kraj prodazbata ispadna i dobra.
Onoj kretenon od minister Popovski celo vreme se obiduvase da ja simne cenata na nekoi 80-100 miljoni evra. Od druga strana Italijanskiot elektro distributer ponudi 40+80 sto odgovara na procenkite na glupakot od pogore vo tekstov.
Otkazuvanjeto na RWE tek sega ke se vidi zosto se sluci. Dali e vo dogovor so Avstrijcite, so vladava ili ednostavno svatile deka cenata koja ja "barase" Popovski bese glupost koja sekoj seriozen ke ja pobedi.
Cenata od 225+90 miljoni e OK i e navistina najgolema po broilo vo regionot. Bugarite se kade kade pogolemi od nas ama zemaa nekade 150-180 miljoni evra za nivniot ES. Problemot vo nasava prodazba e sto nasive vo cel paket gi prodadoa i 110KW trafostanici i verojatno zaradi toa i e malku poglema cenata kaj nas.
Edinstveno nesto sto mi e milo em drago e sto sega ke geldame seir, koga privatniot sopstvenik ke pocne da ja gasi strujata na site koi ne plakaat a takvi vo RM se 24%ramkovni. Ke bide interesno.
Po privatizacijata na ES vo Romanija i Ermenija(primer samo), naplatata skoknala od 5% na 90%.
A vo DPMNE sinoka zurka slusav imalo. Gruevski go slavel trosenjeto na parite od privatizacijata na EMS.

Jakov напиша:
Cenata od 225+90 miljoni e OK i e navistina najgolema po broilo vo regionot. Bugarite se kade kade pogolemi od nas ama zemaa nekade 150-180 miljoni evra za nivniot ES.

67% од бугарските електроразпределителни дружества беа продадени за 693 милиона лева(350милиона еуро)+зад'лженија за инвестиции.но по-важно е че беха разделени на 3 части и продадени на 3 различни компании(CEZ,EON,EVN)-така нема да има монопол.

Е сега кога го продадоа ЕСМ ке имат пари за следните парламентарни избори, за повторно да купуваат гласови, и на нерегуларен начин да победат.

Sto ste se ukenjale site za parite. Parite ke gi trosi idnata vlada, a najdobroto nesto vo takvata izjava koja bese dadena denes e sto nema da gi trosi SDSM i DUI i so e tuka strasno i loso????

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom