Delphi-Pascal

• Креатор на темата Креатор на темата NIFOX
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
12 јануари 2009
Мислења
37
Поени од реакции
0
Здраво дечки дајте некои споредби,разлики,основи меѓу Delphi i Pascal ми треба да направам едно проектче за во школо Ви благорарам однапред

Ако сум на погрешно место се извинувам и ве молам ако може да ме известите каде можам да побарам помош.
Ви благодарам...

Delphi ги додава визуелните алатки за развојни програми за Windows, како и алатки за веб интеграција итн. Барем така нешто прочитав.

Не знам дали ова ќе ти треба, ама додека барав, се појави, така да можеш и ова да го провериш.

Delphi vs. Pascal

Што се однесува за споредбите, еве тука, и тука. Ако најдам нешто плус ќе постирам подоцна.

Разлики, тука, тука и тука.

Основи тука, тука, тука, тука и тука.

Нешто плус.

Знам дека линковите не изобилуваат со детални информации, и дека е објаснето во крактки црти, но толку успеав да најдам. Подобро нешто од колку ништо, нели?

Поздрав! :smir:

да да така е
до сега преведував очите ме болат дали има нешто на македонски ве молам..

да да така е
до сега преведував очите ме болат дали има нешто на македонски ве молам..

Епа сега извини, можеби треба малку да загрееш задникот сам, а не се да ти се сервира на сребрена чинија. Ако не ти оди англиски, не знам што си се нафатил со програмирање/информатика?

Постирав зошто гледам друг не те рецка да ти помогне. Друг пат не барај помош ако истата не знаеш да ја цениш. Толку имам да ти кажам.

Абе јас не терам никој со зор ми оди Англискиот јазик доста преведов.Јас замолив ако има нешто на маќедонски некој да ми прати .И не е точно дека незнам да ценам ако е тоа твое мислење океј а и фала за помошта а не сум се нафатил ептен морам да направам проек а ми треба матријал сто да правам да се убијам не иде.ФАЛА МНОГУ ЗА ОДГОВОРОТ и се извинувам нема повеќе да замарам Чао и се најубаво..

Абе јас не терам никој со зор ми оди Англискиот јазик доста преведов.Јас замолив ако има нешто на маќедонски некој да ми прати .И не е точно дека незнам да ценам ако е тоа твое мислење океј а и фала за помошта а не сум се нафатил ептен морам да направам проек а ми треба матријал сто да правам да се убијам не иде.ФАЛА МНОГУ ЗА ОДГОВОРОТ и се извинувам нема повеќе да замарам Чао и се најубаво..

Извини бев станат на лева нога вчера. Обично не реагирам на таков начин. Енивеј, ако треба помош со преведување, кажи, и потенцирај кој линк.

Океј нема проблем тоа што ми ги даде линковите и покажав на професорката и ми вика има се и сешто тамо незнам што јас се утепав од преведување и цркнав она вика не така не вака Али нема врска.Не знам све пребарав незнам каде да барам дали има некоја книга каде што има за ова некои споредби,разлики,основи меѓу Delphi i Pascal барав кај мене во библиотека ама нема. NeptuneGate да не знаеш некоја вака на нет книга со ова што ми треба. ФАЛА ОДНАПРЕД !!

Океј нема проблем тоа што ми ги даде линковите и покажав на професорката и ми вика има се и сешто тамо незнам што јас се утепав од преведување и цркнав она вика не така не вака Али нема врска.Не знам све пребарав незнам каде да барам дали има некоја книга каде што има за ова некои споредби,разлики,основи меѓу Delphi i Pascal барав кај мене во библиотека ама нема. NeptuneGate да не знаеш некоја вака на нет книга со ова што ми треба. ФАЛА ОДНАПРЕД !!

Книга за разлики и споредби нема да најдеш. Книги за "Pascal" и "Delphi" ќе најдеш. Така што, ќе читаш од две такви книги па сам ќе правиш споредби -->целта на твојата семинарска работа.
Инаку можеш да најдеш статии во кои се разгледуваат некои основни разлики, или основи за програмските јазици, но тоа не верувам дека ќе ти биде доволно за семираска работа :toe:
поздрав

Книга за разлики и споредби нема да најдеш. Книги за "Pascal" и "Delphi" ќе најдеш. Така што, ќе читаш од две такви книги па сам ќе правиш споредби -->целта на твојата семинарска работа.
Инаку можеш да најдеш статии во кои се разгледуваат некои основни разлики, или основи за програмските јазици, но тоа не верувам дека ќе ти биде доволно за семираска работа :toe:
поздрав

Тоа и јас му го дадов во линковите - основни разлики и некоја споредба, но не целосна. А професоркана негова алал да и е, нити да ги насочи каде да бараат/истражуваат, да им постави основна платформа на која они ќе можат со истражување да ја надградуваат, абе ништо. Срамота.

Ќе побарам баш сега. Ако може да ми го кажеш кога ти е рокот за ова? Или немаш некој рок?

Во секој случај, можеш да тркнеш до ACM (American Corner Macedonia), се наоѓа внатре во градската библиотека "Браќа Миладиновци", имаат посебна категорија на книги исклучиво за оперативни системи, програмски пакети и сл. Можеш да отидеш таму, на тишина, на маса, извади две-три книги и почни да правиш споредби/разлики меѓу двата програма. Препотставувам дека ги имаат. Најдебелата книга која сум ја видел у живот беше таму, а беше нешто за Windows дрн дрн.

Јас ќе побарам на нет да видам да не има некоја е-книга ама се сомневам дека ќе најдам. Важно ќе пробам.

Океј во понеделник треба да е готово еве и јас со едно другарче најдовме една страна ја средивме И ти ми помогна фала а ако најдеш уште нешто ако можеш постирај го ако неможеш океј ФАЛААА ќе пробам да најдам уште.А за тоа што ми кажуваш еден ми вика има ама не тоа нас што ни треба па ја инсистирав да отидеме до таму во Понеделник порано.Фала уште еднаш за помошта

Океј во понеделник треба да е готово еве и јас со едно другарче најдовме една страна ја средивме И ти ми помогна фала а ако најдеш уште нешто ако можеш постирај го ако неможеш океј ФАЛААА ќе пробам да најдам уште.А за тоа што ми кажуваш еден ми вика има ама не тоа нас што ни треба па ја инсистирав да отидеме до таму во Понеделник порано.Фала уште еднаш за помошта

Нема проблем. Јас мислам дека имам нешто такво на акаунтот мој на Scribd.com. Ако го ископам материјалот ќе ти доставам линк. Иначе American Corner работи и утре (т.е. денес) од 11-4 попладне. Ако сакаш ѕирни, и види, само кажи им какви книги бараш. Имаат посебна секција таму, ќе ти ги покажат. Иначе да те предупредам сите книги се на англиски :S ... јебига american corner нели?

океј брат фала сега ќе видам он ке отиде до тамо и него го бида ќе најде ке среди што ни треба ќе извади и да средиме јас нема да стигнам ќе зарворат додека стигнам јас :D FALA

океј брат фала сега ќе видам он ке отиде до тамо и него го бида ќе најде ке среди што ни треба ќе извади и да средиме јас нема да стигнам ќе зарворат додека стигнам јас :D FALA

Најдов нешто на Scribd.com, само не знам колку би ти било од помош :S

Доста големко е.

Можеби најважното или најпотребното да го извлечеш? Имаш време до понеделник, нели?

Еве

Тука

Овде

Ова

И овде.

калкулаторче треба да биде:toe:

ma nalet
var
Form1.TForm1;
rez:real;o:char;
implementation
{SR*.DFM}