Постење?

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување
Vazhi:) Sega odam na rabota da odmoram, ama kje se vratam;)

.......................................................................................potpis,
Mijachka so tapija (btw, od kaj ti e mijachkoto poteklo?)

Ова ми е четврта година од кога го постам цел велигденски пост. Има многу посни рецепти, кои ако не почнев да постам немаше да знам дека постојат, а се повкусни од мрсните.

prva godina postam i sega za sega ne osekjam nekoja posebna razlika..barem vo ishranata..bidejki i bez toa sum vegetarijanec :) mislev deka ke imam problem so blagite jadenja, ama najdov dosta posni pa nekako se nadomestuva..da preporacam na tie sto postat..medenite srcinja se posni :) inaku navistina ima dosta recepti koi znaat da bidat daleku povkusni i pozdravi od mrsnite jadenja..

od druga strana veruvam deka postot znaci i umerenost, pa ako se prejades i nekoe posno jadenje ne si napravil bas dobro...i ne samo za jadenjeto...tuku i se sto se slucuva vo sekojdnevniot zivot..

razgovarav so eden monah za postot koj mi kaza deka vazno e prvo da se napravi telesniot post, a duhovniot potoa sam ke dojde.. obicno tie sto postat prvpat ne bi trebalo da forsiraat tuku kolku mozat da izdrzat..mi spomna deka riba moze da se jade samo dva dena od postot, od koi edniot mislam deka bese cvetnici a drugiot go zaboraviv :) no so blagoslov moze da se jade riba niz cel post...

dosta vazen e duhovniot post bez koj telesniot bi bil bez znacenje, toa podrazbira vozdrzuvanje od losi misli dela, zborovi i tn. ima za cel smiruvanje na strastite i skrotuvanje na duhot, procistuvanje koe smetam deka navistina ni e potrebno.. poznavam dosta lugje koi postat so teloto no ne i so dusata...no toa e zaludno i bezsmisleno...

Постот претставува откажување/воздржување од сите нешта кои се вишок(непотребни) во нашиот живот и сите нешта кои го нарушуваат нашиот живот кој е промислен да биде постојано напредување и тежнеење кон Совршенство. Во тие нешта спаѓаат: храната, однесувањето, работата... Постот треба да го воспостави правилниот однос кон нештата кои се дел од нашиот живот и нештата кои се дел од животот на другите луѓе.

Постот не смее да биде САМО воздржување од лошите нешта туку и тежнеење кон (и воспоставување на) добрите нешта во нашиот живот и во животот на другите. Постот треба најпрвин да ја исчисти целата наша личност(душата и телото) од сите нешта кои ја уништуваат(душевно и телесно) и исцрпуваат(душевно и телесно), а потоа и да ја облагороди. Устата во постот треба повеќе да настојува да зборува добри зборови и да се чисти од лошите. Срцето да биде повеќе исполнето со убави желби и да се празни и чисти од злопаметивоста. Умот наместо лошите мисли да го исполниме со убави, позитивни, оптимистички, чисти, креативни мисли. Да ги негуваме поинтензивно нашите таланти, мислам таленти: некој од нас во работата, некој во креативноста, некој во зборувањето...

Треба позасилено да учествуваме во Литургискиот Живот на нашата (локална) Црковна Заедница, помолитвени да бидеме и во личната и во заедничката молитва (заедничка со луѓето со кои заедно ја сочинуваме Црквата), почесто да одиме во молитвените домови (Храмовите), поинтензивно да ја читаме и проучуваме Библијата и Црковната Литература, да го интензивираме духовното размислување, да се исповедаме, да се Причестуваме. Да ги посетиме осамените, да ги утешиме тажните, да подариме милостиња на сиромасите, да ти облечеме голите, да ги обуеме босите, да ги нахраниме гладните, да ги напоиме жедните, да ги посетиме болните, да ги задомиме бездомните. Да ја зголемиме нашата љубезност, да не лажеме, да простуваме на тие што ни грешат за време на постот и што ни грешеле во минатото.

Алкохолот да не биде присутен во нашиот живот за време на постот. Цигарите - што помалку може да бидат присутни. Да не се оптоваруваме со тешки, мрсни јадења и со месо, млеко. Дури и во посната храна да не се претерува со количината на конзумираната храна.

Типикот е: понеделник до петок без масло, сабота и недела со масло (освен Велика Сабота - саботата непосредно пред Велигден), риба на Благовештение(Благовец) и на Цветници.

Најважно од се’ е постот да не го спроведувате сами, туку да биде под надзор на вашиот Духовник, кој во зависност од вашиот духовен напредок, слабост или воопшто - состојба и во зависност од вашите потреби за храна ќе го прилагодува постот. Не можат подеднакво да постат на храна оние кои се оптоварени со тешка физичка и/или психичка работа и оние кои не се. Но сето тоа ќе треба да ви го каже вашиот Духовник. Можеби е опасно тоа да го правите сами и сами се*е да си правите правило за постење.

Во времето на постот треба да се потсетиме која е смислата на нашиот живот и да се трудиме што поинтензивно да ја реализираме.

Периодот на постот ќе заврши, но здравиот духовен и телесен живот мора да продолжи

хмм, постови...

хмм,...мене баш ме заинтересира темава откако една моја другарка посериозно се оддаде кон тоа постовите и ми недостига јадењето сладолед со неа, па се подразмислив околу тоа...
инаку, би постела, ама дефинитивно НЕ од религиозни причини, ниту со цел да ослабам-немам потреба,...можеби помодарството би играло некоја улога, сепак повеќе би било како еден испит на мојата личност, колку можам да издржам искушенија од таков тип и дали сум навистина таков зависник од мрсна храна како што си наметнувам сама на себе...значи мојов пост би бил во служба на одговор на првобитното прашање, т.е. ДА, би постела, од кои причини, веќе кажав...
се надевам нема да се навредат оние кои постат од религиозни причини, јас лично веќе одамна не сум религиозна (да не бидам погрешно разбрана, не сум ни атеист)
поздрав до сите кои постат, издржете луѓе, ја имате мојата поддршка!:aplauz:

Крстителот напиша:
Постот треба најпрвин да ја исчисти целата наша личност(душата и телото) од сите нешта кои ја уништуваат(душевно и телесно) и исцрпуваат(душевно и телесно), а потоа и да ја облагороди.

Со ова се согласувам. Лично, сметам дека најглупавата работа врзана со постењето е временскиот интервал. Демек, требало да се пости тогаш и тогаш, да се јаде тоа и тоа, бла бла... Очигледно дека не се сфаќа вистинската суштина на постот. Та, ако јас имам индивидуални потреби за пост, (секако, тука спаѓаат само оние од нематеријална природа) сигурно дека нема да чекам да дојде Велигден за да постам!!! За греота се оние кои мислат дека ако се воздржат од зејтин, или други „нечестиви„ продукти цели 6 недели (толку ли беа?!), ќе се прочистат и духовно и телесно?!
Има уште многу да се збори, ама, ај друг пат...

jas vo sekoj slucaj ne bi postel .. nikogas ne sum ni postel .. ali znam deka e ubavo barem ednas vo godinata da se pocituva toa ali sepak ne fala ... i taka sum si slabicok pa uste da biram so da jadam a so ne

Морееее, како си испостив вчера едно парче, позамашно, свинско печено, мммммм!!!

Постам, да...-не јадам многу мрсно месо:pos:
Би постел ако би можел, сум пробал ама обавезно ќе се деси да утнам негде со храната зашто не сум во средина каде што сите постат така да ми попушта концентрацијата на постот и ќе ми се случи нсвесно да го прекршам, а и некако несум саглам најаден кога постам.Желудникот многу брзо ми ја вари посната храна така да за кусо време сум повторно гладен.Невозможно ми е да јадам по 9 пати на ден:)

BabyGirl^^^ напиша:
sakam da postam em ke oslabam em ke se otstranat manotiite od teloto ali 40 dena bez testenini so sos i piza
NEMA SANSA-nema da im odoleam
Уф, уф што ќе ослабеш од постење. Нема шанса. Еве јас постам од почеток и супер се чувствувам. Во почетокот не можев без млеко и млечни производи (јајца и меса не јадев), ама со текот на постот се навикнав и сега воопшто не ме привлекуваат. Убаво е да се пости. Барем овој период од годината. Сега пијам само сојно млеко во прав и во никој случај за сево ова време јас не ослабев. Напротив!

„А ти, кога постиш, дотерај си ја косата и разведри си го лицето, за да не те познаат луѓето дека постиш; доволно е што знае твојот небесен Татко, Кој го гледа тоа што е тајно, за што ќе те награди јавно„ (Матеј 6:17-18)

Па ја сакам да постам али не се зарекувам дека сите недели ке постам, обично првата и последната, а за во иднина би пробал и сите недели.

Infra напиша:
„А ти, кога постиш, дотерај си ја косата и разведри си го лицето, за да не те познаат луѓето дека постиш; доволно е што знае твојот небесен Татко, Кој го гледа тоа што е тајно, за што ќе те награди јавно„ (Матеј 6:17-18)
А кога постиш, изврши помазание на главата и измиј си го лицето, за да не видат луѓето дека постиш, туку твојот Татко Кој е во тајност. А твојот Татко Кој го гледа тоа што е тајно, ќе те награди

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom