ОТКРИЕНА МАКЕДОНСКА КРАЛСКА ГРОБНИЦА ОД 4 век п.н.е.!

• Креатор на темата Креатор на темата Bratot
  • Време на започнување Време на започнување
Гробница од Македонски тип е.
Мислам дека се само две на нашата територија.

Ха ме претече со сликиве бе колега:toe: браос:smir:

-Иначе нз кој праша за штитовите - Тие се од времето на Деметриј II и најверојатно немаат ништо заедничко со гробницава.

-Фанав мал дел од муабетот помеѓу Проф.Антонио и проф.****** (нз како се викаше, за оваа ваљда лингвистичарка што беше, такво неш)
-Епа таа некако тврдеше дека препознава фрагменти од натписи на микенско писмо, али ми се чинеше како да на проф.Антонио тоа да не му се свиѓаше..та ќе видиме што фрка ќе испадне, немој некоја Пелазгиска гробница да испадне на крај:back:

-Инаку ќе закачам и јас што имам некоја слика во текот на неделава. Е и Драгон - ќе ти пишам ПП неш.

img0397i.jpg

img0398i.jpg

img0402j.jpg

img0400by.jpg

img0397pp.jpg

img0401qw.jpg

img0398rr.jpg

img0399g.jpg

Еве уште некоја слика:smir:

Не се најдени некои симболи/натписи во гробницата , садови или накит ?

Гробницата е мислам 2 пати пљачкана, еднаш во антиката еднаш во поново време така да нема никакви остатоци. За натписите пишав горе, треба уште да се истражува па да се утврди за сигурно.

Инаку нз кој пиша нема пристап до таму...:pos2:
Како што видовме деца си шетаа таму и што ти знам више...локалитетот е тотално необезбеден, луѓето може комотно да си извадат некој блок и да го реупотребат. Мора да се поработи малку посериозно :toe:

поздрав дечки бев на оваа локација пред година и пол и можам да ви кажам дека беше супер.

сега се спремам пак да одам некој викенд, а ако има некој шо сака да ми се придружи слободно нека контактира со мене.

теренот го познавам добро и споерд моите последни информации што ги имам веке е работено на ископување и на околината на гробницата ... и имама непотврдена информација дека во близина било пронајдено некаков тело.

Во кралската гробница кај Старо Бонче пронајдено копје од македонската фаланга

Кралската гробница кај археолошкиот локалитет Павла Чука кај прилепското село Старо Бонче е пред целосно откривање. Најновите истражувања донесоа многу нови артефакти за кралската гробница, досега истражувана неколку пати од 1936 година наваму. Таа повеќепати е и ограбувана од диви копачи.

Овој локалитет веќе еден месец го истражуваат археолозите од Институтот за историја на уметноста и археологија од Скопје и од прилепскиот завод и музеј.

Ова е уникатна гробница во светски рамки, вели доцент Антонио Јакимовски од Институтот за историја на уметноста и археологија од Скопје.

Уникатноста на гробницата е поради кружниот ѕид и таква не се среќава не само на Балканот, туку и во светот. Во неа бил погребен, а потоа и кремиран, со сите почести и материјални добра, моќен македонски крал од 3 и 4 век пред нашата ера. Околу гробницата се најдени неколку гроба зашто тоа станало свето место. За жал, материјалните добра се однесени во ограбувањата низ вековите“, вели Јакимовски.

Тука се пронајдени копје на македонската фаланга, сребрен и бронзен накит и чинија, монети со Александар, Филип, Касандар Деметриј… Тука пред шест години се пронајдени и три штита, кои се конзервираат во Охрид.

Според професорот Виктор Лилчиќ, Македонија е големо археолошко наоѓалиште со најмалку 50 илјади локалитети, но само 10 проценти се истражувани.

Овој локалитет е од врвно значење. Тука имало антички македонски град и според наодите упатува дека е таинствениот главен град на античките Македонци-пелагонци. Единственото место каде што можел да се наоѓа тој град, според сите сознанија, е најверојатно овде кај Старо Бонче. Бил на нивоа. Горе на преку 1.400 метри е месноста Висока. Тоа било стратегиско место со контрола на Пелагонија, а долниот дел кај гробницата биле живеалиштата на населението. Сигурно бил со преку 20 илјади жители“, вели Лилчиќ.

http://www.mkd.mk/65308/kultura/vo-kralskata-grobnica-kaj-staro-bonce-kopje-makedonska-falanga/

Нека објасни ајде некој со кој кран се кревани овие камења и да се постават така како што се поставени а?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom