Регистриран првиот вирус кај Мекинтош платоформите

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.247
Поени од реакции
12.452
logo.jpg

Изгледа дека Мекинтош платформата после долго постоење конечно "заболе".
Забележан е првиот вирус за овој оперативен софтвер, кој се појави синоќа, прикриен како скриншот од новиот и во очекување Mac OS X 10.5 Leopard. Навидум фајлот (latestpics.tgz) изгледал дека е стандарден JPEG фајл со соодветната икона за Mac OS X ама уствари бил скриен компајлиран Unix exe. Кодот му бил следен:
Код:
_infect:
_infectApps:
_installHooks:
_copySelf:
Вирусот го користи Spotlight да пронајде други апликации на инфициранта машина и воедно додава додатен код на секоја апликација која е егзетибилна. Според последните проценки е класифицирана како Тројански Коњ и се пренесува преку AIM/iChat buddy list и Bonjour instant messaging.

Сумантек постираше што детално се случува кога ќе ја отворите апликацијата.

A nekoj ako mozit da mi kazit kako se instalirat ovaj operetiv sistem,deka go kupiv cdeto instaliram do nekade i nesto vrong volume izlegvit,mi rekoa nesto vo bios hddto da go napram aksi nz ne razbrav kako,aj ako mozit upatstvo i sliki malce kako se instalirat ovaj op.FALA !

A nekoj ako mozit da mi kazit kako se instalirat ovaj operetiv sistem,deka go kupiv cdeto instaliram do nekade i nesto vrong volume izlegvit,mi rekoa nesto vo bios hddto da go napram aksi nz ne razbrav kako,aj ako mozit upatstvo i sliki malce kako se instalirat ovaj op.FALA !
Малце ПОВЕЌЕ е комплицирано.Како што има за Виндоус различни видови на форматирање на диск FAT или NTFS,така има и за мекинтош.Е сега финтата е што треба точно да го потрефиш кој е.Мислам ама МИСЛАМ дека треба да ти биде extended или така некако.Пробај види па кажи.Или најпаметно ти е да си направиш на виртуелна машина.Има цели виртуелни машини сосе мекинтош заедно.:smir:

А уствари на какво PC пробуваш да го инсталираш? AMD,Intel.....??

малце off topic сум,ама само одговорив на постов :kesa:

Со оглед на најновите статистики дека едвај 4% од светската популација што користи компјутер како примарен го има Mac OS јасно е зошто нема или има многу малку вируси за истиот што е сосема логично. Самата заштита нема никаква или минимална врска во сето ова.

Не колку што знам од причина што не е толку еКспониран како оперативен систем, но ова некако како да се очекуваше зошто јас пред 3-4 дена порачав МакБук :tapp::toe:
Темава е од 2006:smir: :)

Темава е од 2006:smir: :)

Wow сега забележав :nesvest:. Јас прогуглав пред да купам не видов дека некој се жали на вируси за Мак во секој случај ќе си ја продолжам трајал верзијата или пак ќе украдам некој на интернет антивирус

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom