Invest in Macedonia

• Креатор на темата Креатор на темата teneke
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.574
Поени од реакции
18.608
Власта удри по преспанските угостители

Финансиски терор и полнење на буџетот по секоја цена, па макар и да се уништат бизнисите во неразвиените подрачја е обвинувањето на ресенчанецот Реџаил Синановски, сопственик на угостителскиот објект „Круна“ во Претор.
Тој во предсезона имаше ангажирано надничари да го подготват локалот, а трудовата инспекција го обвини за ангажирање работници на црно и му го затвори ресторанот. Сега треба да плати и парична казна од 22.000 евра, износ што ќе го доведе до банкрот, иако не го прекршил законот.
„Јас не можам никако да ги вадам овдека со овие туристи и каде немаме никакви услови за работа“, вели Синановски.
Овој угостител, смета дека некој од власта намерно и неразумно сака да му го ништи бизнисот, во време кога се бори за секој муштерија и со куп проблеми, оти во Претор често пати нема струја или вода.
„Ова е намерно. Самиот инспектор од Одделението во Ресен, можам и име да споменувам, Драги Аџуровски ми рече дека колегите од Скопје се намерно пуштени за да не затвораат“ рече преспанскиот угостител.
Синановски, во родниот крај сакаше да развива туризам и пред 4 години се врати од Данска, вложувајќи во овој современ и прекрасен објект над 500.000 евра и 24.000 м2 од преспанскиот брег, колку што ги зеде под концесија, ги уреди како на европските плажи.
„Овие пари никогаш не можам да ги извадам, ама јас тоа го знаев кога дојдов во Македонија. Само мене не ми беше намерата да вложам и самите пари да ги вратам назад. Мене ми беше намерата да развивам нешто“, рече Реџаил Синановски.
Преспанскиот брег и во најголемиот шпиц на сезоната, денеска беше со малку туристи, а угостителските објекти останаа празни, оти е криза и лоша сезона. Газдата на „Круна“, во празниот локал кроеше план како да донесе муштерии и да обезбеди плата за петнаесетина вработени, но и како да се одбрани од силеџискиот однос на власта.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=112132

Народот има една изрека:

“Се качило Турче на криво крувче“

таа изрека е токму погодна за овој случај,кога во Данска парите се расфрлени по земја,само треба да се најде човек што ќе собере 500 000 евра.Инаку меракот на објектот во Претор му го имаат фрлено многумина со малку повеќе пари од 500 000 евра,оти само буџетот им издвои 3 милјарди евра,па нема каде да ги потрошат а Претор е како измислен за оправдување на буџетски средства.

„Овие пари никогаш не можам да ги извадам, ама јас тоа го знаев кога дојдов во Македонија. Само мене не ми беше намерата да вложам и самите пари да ги вратам назад. Мене ми беше намерата да развивам нешто“, рече Реџаил Синановски.
Од изјавава може да се заклучи дека не го бива за бизнис....кој акмак вложува а да не очекува да му се врати а патем и да заработи.

Тие алтруистички приказни на друг нека ги раскажува!

Бар на ТВ така изгледаше дека ова "акмакот" беше напраил убаво објектче што во денешно време, при власт на друмски разбојници...е комплетно лудило....дури и кога си го праиш од ќејф , без никакви желби да праиш пара со него...туку само да се курчиш пред соселаните....
...како дошол до парите не е битно, во секој случај крадел во странство, ако добро разбрав...,додека други кои ја СОДРАА Македонија до гола кожа никој не ги посетува, а дури немаат инвестирано ни во јавен WC...за да вратат нешто од украденото :)

Од изјавава може да се заклучи дека не го бива за бизнис....кој акмак вложува а да не очекува да му се врати а патем и да заработи.

Тие алтруистички приказни на друг нека ги раскажува!

Kako ne go biva za biznis covekot ima 500.000 evra da vlozi i ne go biva za biznis. Toa mu e finta samo za pred TV deka ne planira da ostvari profit. Zarem ne znaes sto go ceka ako kaze deka planiral da ostvari profit na primer od 200.000 evra vo prvata godina.

Шо би рекле брача (не ни се браќа ама ај) сВрби...јебига.
Тражили сте видели сте, сакате државата во ред да биде, е па мора да има жртвени јагниња...пак ќе повторам. ЈЕБИГА!
Мислете му ја на наредни избори...некад е боље и ич да не се гласа.

Не за џабе ја отворив темата.

Лани на овој ден бев таму во Претор и можам да ви кажам му се чудев на сите што направиле такви објекти таму.

Водата беше катастрофа за капање, кал до глуждови кога влегуваш.

А баткава покрај објектите и уредената плажа имаше направено и мали базени.
Инаку тој си плаќа концесија за плажата.

Тоа ти е од ништо нешто да направиш.

Денеска го гледам на телевизија се чатали Ресенскиот градоначалник, ќе го развивал водниот туристички сообраќај на Преспанско езеро, се шеташе со кајчина низ езерото ?!? Како мисли тоа да го направи со уништување на вакви објекти, стварно незнам.

Само за илустрација од Џонсон Контролс, држава нема пари да види 5 години т.е. сеуште му плаќа и придонеси и даноци за сите вработени.
И башка сите други ослободувања, при изградба на објектот.

Некој работи не можам да ги поврзам, едноставно не разбирам што се сака кај нас да се направи.

Ми се чини дека овојпат државата солидно си ја сработила работата.Братот во Претор има прилично добар објект,без официјално вработени,како и сите окулу него,а ептен залауфал со 24 000 метри квадратни концесија.Па да оставел малку и за другите ебаго.Претор вриеше од туристи денес кога поминав крај објектот,а инспекторот кого газдава го спомна со име и презиме ќе си го однесе.Инаку власта треба цело Преспанско крајбрежје да го даде на помали концесионери доколку сака навистина нешто да биде од овој регион,а не да ми “драпа“ со некакви Аквапури или ко Турчево со 24 декари плажа на 100 години,абе тој што му ја дал не е нормален.Требало инспекторите да му стегнат и забрана за дејност оти објектот до него беше преполн,иако инспекторите поминале и кај него како што чув,ама не нашле толку “илегалци“.:toe:

Не е доволна само реклама мора да се поработи на стабилизација на земјата

Не е доволна само реклама мора да се поработи на стабилизација на земјата

Треба и некој ваков..:

Teenager Tried To Start His Own Airline

A 17-year-old from Yorkshire, England, met with various aviation industry executives and government officials in the U.K. recently and convinced them that he was a tycoon about to launch his own airline, when in fact he had no such plans or funding, the London Times reports. The boy used the pseudonym Adam Tait, and used other false names in emails and phone messages to convince contacts that he was working with a team of employees. He proposed to launch a cut-price airline serving most of Europe, based in the Channel Islands. His scheme unraveled when he was stopped by police at an airport while trying to get access to a 93-seat jet he had said he wanted to lease. The story is getting wide play in the mainstream media as reminiscent of the Hollywood movie, Catch Me If You Can, based on the true story of an American teenager who impersonated an airline pilot.

On Sunday, the Times reported that the boy has approached a range of businesses, claiming to be the UK manager for American Global Group, an imaginary company. "He said his name was Tait and that AGG owned 28 airlines, 55 hotels, 12 shopping centers and 28 petrol stations," said Debi Clark, who runs a modelling agency that Tait approached to find models for ads he said he was working on. Melanie Cole, who brought her 13-year-old daughter Sophie to a modeling audition for the fictional company, told the Times: "Adam said Sophie would be great pictured coming off the plane and he wanted to take us to Spain for four days, too. He seemed quite personable, though, and he definitely had the gift of the gab."
www.avweb.com
Или всушност само со такви праат муабет овие од Владава???

Инспекторите со казни удрија по преспанските угостители

Тешката, гломазна и неефикасна државна администрација започна да јаде се околу себе и да уништува, за да го наполни Буџетот по секоја цена. Со силна буџетска глад, ова лето удрија по стопанството кое е на издишување, уништувајќи се околу себе.
Посегнаа и по неразвиените краишта, а капа им скроија и на преспанските угостители што мака мачат да соберат туристи и муштерии. Покрај ресторанот Круна на повратникот од Данска, Реџаил Синановски во Претор, трудовите инспектори катанец ќе ставаат и кај неговиот прв комшија во Галаксија со истата приказна. Инспекторите наводно нашле надничари што го спремале објектот, но виделе работа на црно за која газдата ќе плати 22.000 евра.
„Ние тука мака мачиме да ги извадиме основните трошоци и да прехраниме фамилии, да вработиме тука по неколку луѓе кои сакаат да работат и да опстанат во животот, а ние тоа не можеме да го пружиме“, рече денеска Ѓорги Ѓоргиевски, сопственик на ресторанот „Галаксија“ во Претор.
И во во двата случаи, за кои Синановски вели дека се нарачани, инспекторите наложиле затворање на објектите, но не ги пломбирале. Очигледно, важно е, само да се наплатат по 22.000 евра. Неговиот адвокат вели дека инспекторите направиле груба грешка и дека со вакви потези власта ги одвраќа далеку поголемите инвестиции во Ресен.
„Данецот го одвраќаат да вложува во фирмата и сакаше да изгради фарма негде во вредност од 7 милиони евра. Сметам дека ова е грешка, ќе се исправи грешката и ќе му се дозволи на фирмата да работи и да има вложувања во нашиот град, во Преспа“, вели Шериф Садо, адвокат од Ресен.
Во државниот трудов инспекторат нема кој да даде изјава и да го објасни овој случај, бидејќи директорот и портпаролката биле на одмор. Додека тие се одмораат, нивните инспектори берат арач, но си ја истекоа и гранката на која седат оти ќе нема повеќе од кого да земат, велат ресенчани на кои неодамна им се затворени 18 објекти. Сепак, во оваа локална средина каде се се знае и секој секого познава, владее молк и страв.
Во Ресен, за ударот на власта врз преспанските угостители деновиве се зборува и молчи. Меѓутоа, пред камера денеска никој не сакаше да излезе, па дури ни првиот човек на Општината, оти вест е вест, а власт е власт.

A1

Инспекторите со казни удрија по преспанските угостители

Тешката, гломазна и неефикасна државна администрација започна да јаде се околу себе и да уништува, за да го наполни Буџетот по секоја цена. Со силна буџетска глад, ова лето удрија по стопанството кое е на издишување, уништувајќи се околу себе.
Посегнаа и по неразвиените краишта, а капа им скроија и на преспанските угостители што мака мачат да соберат туристи и муштерии. Покрај ресторанот Круна на повратникот од Данска, Реџаил Синановски во Претор, трудовите инспектори катанец ќе ставаат и кај неговиот прв комшија во Галаксија со истата приказна. Инспекторите наводно нашле надничари што го спремале објектот, но виделе работа на црно за која газдата ќе плати 22.000 евра.
„Ние тука мака мачиме да ги извадиме основните трошоци и да прехраниме фамилии, да вработиме тука по неколку луѓе кои сакаат да работат и да опстанат во животот, а ние тоа не можеме да го пружиме“, рече денеска Ѓорги Ѓоргиевски, сопственик на ресторанот „Галаксија“ во Претор.
И во во двата случаи, за кои Синановски вели дека се нарачани, инспекторите наложиле затворање на објектите, но не ги пломбирале. Очигледно, важно е, само да се наплатат по 22.000 евра. Неговиот адвокат вели дека инспекторите направиле груба грешка и дека со вакви потези власта ги одвраќа далеку поголемите инвестиции во Ресен.
„Данецот го одвраќаат да вложува во фирмата и сакаше да изгради фарма негде во вредност од 7 милиони евра. Сметам дека ова е грешка, ќе се исправи грешката и ќе му се дозволи на фирмата да работи и да има вложувања во нашиот град, во Преспа“, вели Шериф Садо, адвокат од Ресен.
Во државниот трудов инспекторат нема кој да даде изјава и да го објасни овој случај, бидејќи директорот и портпаролката биле на одмор. Додека тие се одмораат, нивните инспектори берат арач, но си ја истекоа и гранката на која седат оти ќе нема повеќе од кого да земат, велат ресенчани на кои неодамна им се затворени 18 објекти. Сепак, во оваа локална средина каде се се знае и секој секого познава, владее молк и страв.
Во Ресен, за ударот на власта врз преспанските угостители деновиве се зборува и молчи. Меѓутоа, пред камера денеска никој не сакаше да излезе, па дури ни првиот човек на Општината, оти вест е вест, а власт е власт.

A1

Абе имаше еден што сакаше од Македонија да направи Лас Вегас,ама не му даваа,оти немаше пари.

Абе имаше еден што сакаше од Македонија да направи Лас Вегас,ама не му даваа,оти немаше пари.
Да ги запали сите сијалици и да свети? :)

Брее, подфорумов е нешто тапа, стагнира... без Леандра, ги подрастури сите по малку, али јбг мора и таа некогаш да одмори. Ај ко ќе се врати па со нови сили..., да те читаме што побрзо Леандра :smir:

Да ги запали сите сијалици и да свети? :)

Брее, подфорумов е нешто тапа, стагнира... без Леандра, ги подрастури сите по малку, али јбг мора и таа некогаш да одмори. Ај ко ќе се врати па со нови сили..., да те читаме што побрзо Леандра :smir:

ne ide be ..ne funkcionira bez politika...tie ti se ko bliznaci...umre edniot ...poleka vene i drugiot... :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom