Oдгледување на зајаци за месо - дали има иднина во тоа?

  • Креатор на темата Креатор на темата mile_spas
  • Време на започнување Време на започнување
од 3 до 6 kg зрнаста храна покрај зрнестата храна обавезно мораш да му дадеш и детелина

Момче 280 денари е моменталната цена на зајачкото месо , и таа цена не може да се постигне со кризава.

Fala za informacija, pravam nekoj kalkulacii, pa sakam da vidam dali ima barem mala pridobivka od gledanje na zajaci, ne se nadevam deka ke napravam kuka, no bar da izleguva na pocetokot bez golemi zagubi.
 
Fala za informacija, pravam nekoj kalkulacii, pa sakam da vidam dali ima barem mala pridobivka od gledanje na zajaci, ne se nadevam deka ke napravam kuka, no bar da izleguva na pocetokot bez golemi zagubi.
Со моменталните цени на храната ( и своја храна да имаш ) е неисплатливо,освен ако не планираш да отвориш фарма во која што ке имаш од 800 до 1000 зајци. Води сметка не е само да го земеш и да го затвориш во кафез и да чекаш малечки,два пати дневно храна и толку.
Заебани се за чување, кафези по димензии за машки приплодни единки ти треба барем еден квадрат по грло, женки 750 до 150 см кубни по грло зависи која раса ке ја чуваш, објектот на локација треба да биде прозори свртени кон исток,вентилација, вакцини ( матичните грла мораш да ги вакцинираш една вакцина е 50 евра и тоа само во србија можеш да ги најдеш ),лекови , посебна храна,не поднесуваат влага не поднесуваат нечистотија.,дезинфекции , дератизации. Ако планираш бизнис да правиш само со јачмен пченка и пченица ништо не правиш.
Па ако ти се погоди лоша година како оваа од 300 окотени да ти останат 50 а таман си ги дотерал до кило, многу се нежни . Не можеш да ги пушташ да се парат кога сакаш, ти можеш но на температури повисоки од 30 степени мажјаците се стерилни,есено време е влажно,паразити болести колку сакаш не трпат влага ке се окоти таман ке ги одвоиш од мајка им може да се случи се да поцркаат, или недај боже да се навлажнат малите се до едно отидоа. Ги пушташ да се парат октомври ноември, чекаш да не фатат јаки студови фатија ли минусни температури ако не грееш отидоа, и да останат живи се што ке изедат трошат на загревање, прираст минимален.
Влезе ли еднаш болест во објектот немаш друг избор освен све да ги уништиш и да започнеш повторно од почеток.
Ги напаѓаат паразити,стаорци ги ништат малите. Не земај одма некоја раса почни со мелези бидејки се по отпорни, и колку за занимација аматерски терај најмалку две три години да видиш како ке ти оди.
Друг битен момент, кој и да дојде а зајачко зајачко убаво ова она, кога ке му спомнеш пари сите губат интерес и некако не јадат зајачко,и не им се даваат пари. Ке дојде некој прекупец ке ти земе 200 300 кила месо треба да го чекаш за пари, кафани мафани ресторани ке однесеш ти вели потврда од кланица, потврда од ветеринар, уште да ти побара потврда дека не бил зајакот на трки, а кога ке му ја кажеш цената дека со сите салтанаци тој што ја бара не е 280 денари туку е 300 350 еј па не ми се исплати скапо е, а тие ги продаваатт по 4500 5000 денари. Кога се ке собереш ке видиш дека само тој што ги чува освен што дреме по 8 до 12 сати со нив ( мораш како деца да ги гледаш ) сите останати имаат ќар,тебе ти останува маката и ако бидеш среќен да извадиш за храната за оние три четири зајака во месецот ти што ке ги изедеш да ти бидат на 0.
 
Со моменталните цени на храната ( и своја храна да имаш ) е неисплатливо,освен ако не планираш да отвориш фарма во која што ке имаш од 800 до 1000 зајци. Води сметка не е само да го земеш и да го затвориш во кафез и да чекаш малечки,два пати дневно храна и толку.
Заебани се за чување, кафези по димензии за машки приплодни единки ти треба барем еден квадрат по грло, женки 750 до 150 см кубни по грло зависи која раса ке ја чуваш, објектот на локација треба да биде прозори свртени кон исток,вентилација, вакцини ( матичните грла мораш да ги вакцинираш една вакцина е 50 евра и тоа само во србија можеш да ги најдеш ),лекови , посебна храна,не поднесуваат влага не поднесуваат нечистотија.,дезинфекции , дератизации. Ако планираш бизнис да правиш само со јачмен пченка и пченица ништо не правиш.
Па ако ти се погоди лоша година како оваа од 300 окотени да ти останат 50 а таман си ги дотерал до кило, многу се нежни . Не можеш да ги пушташ да се парат кога сакаш, ти можеш но на температури повисоки од 30 степени мажјаците се стерилни,есено време е влажно,паразити болести колку сакаш не трпат влага ке се окоти таман ке ги одвоиш од мајка им може да се случи се да поцркаат, или недај боже да се навлажнат малите се до едно отидоа. Ги пушташ да се парат октомври ноември, чекаш да не фатат јаки студови фатија ли минусни температури ако не грееш отидоа, и да останат живи се што ке изедат трошат на загревање, прираст минимален.
Влезе ли еднаш болест во објектот немаш друг избор освен све да ги уништиш и да започнеш повторно од почеток.
Ги напаѓаат паразити,стаорци ги ништат малите. Не земај одма некоја раса почни со мелези бидејки се по отпорни, и колку за занимација аматерски терај најмалку две три години да видиш како ке ти оди.
Друг битен момент, кој и да дојде а зајачко зајачко убаво ова она, кога ке му спомнеш пари сите губат интерес и некако не јадат зајачко,и не им се даваат пари. Ке дојде некој прекупец ке ти земе 200 300 кила месо треба да го чекаш за пари, кафани мафани ресторани ке однесеш ти вели потврда од кланица, потврда од ветеринар, уште да ти побара потврда дека не бил зајакот на трки, а кога ке му ја кажеш цената дека со сите салтанаци тој што ја бара не е 280 денари туку е 300 350 еј па не ми се исплати скапо е, а тие ги продаваатт по 4500 5000 денари. Кога се ке собереш ке видиш дека само тој што ги чува освен што дреме по 8 до 12 сати со нив ( мораш како деца да ги гледаш ) сите останати имаат ќар,тебе ти останува маката и ако бидеш среќен да извадиш за храната за оние три четири зајака во месецот ти што ке ги изедеш да ти бидат на 0.

za poveketo od rizicite sum svesen, i nemam premnogu ocekuvanja, sekako od rabota me pratija vo selo i najveroatno ke ostanam podolg period tamu, tocno i zatoa sakam da se zanimavam so nesto, a zajaci sum odgleduval i porano, do brojka od 800 ili 1000 kako sto velis, nema da stignam, no se nadevam da si gi pokrivam trosocite za zrnestata hrana i detelinata kako za pocetok, a potoa ako izleguva matematikata ke prodolzam, ako ne...zdravje
 
мислим дка идејата ти е супер само ако имаш кај да ги продаваш и ако имаш стални муштерии се исплати.
а сто раса зајаци имаш?
 
Малку да се проба да се заживее темата за зајците. Еве скоро 3 години активно чувам зајци за сопствена потреба во поголем број. Месото е одлично и не е мрсно. За одгледување тражат хигиена многу, вода чиста, кафези чисти и други работи. Од храна ни давам овес,јачмен,пченка,сено, детелина али никако тазе окосена. Кој го интересира нешто по детално нека пише ке се објасни. :oeoeoe:
 
Dali nekoj ima zainteresiran za sorabotka vo odnos na odgleduvanje zajaci ?
 
Nema navika kaj narodot za jadenje zajacko meso.
 
Nema navika kaj narodot za jadenje zajacko meso.
...точно, но на народ треба да му се протне приказната за погодностите на таквото месо , рецепти за готвење и добра амбалажа за во супермаркети и прифатлива цена и ете пазар :) проблемот увек е во тоа што со сув гз риби не се ловат...
 
prodavam zajci francuski hajkom-hajkol hibrid zajcinjata se so odlicen kvalitet so odlicen prirast i so ekstra randeman kotat do 18 komada za tri meseca pravat tri kila i imat 68% randeman sto znaci zajce za tri meseci dostignuva tri kila i cisto meso ima od 1,8 do 2kg...... raspolagam so poveke linii za poveke informacii javete se 078 359 807 cenata e 550 denara po mesec
 
Има ли некој што одгледува зајаци, и дали има некаде откуп на големо
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom