Дали Даме бил кодош?

• Креатор на темата Креатор на темата Marko vojvoda
  • Време на започнување Време на започнување

Дали Даме бил кодош?

• Вкупно гласачи
    57
  • Гласањето е завршено на .
Абре не е предавник каков таков имал некој план не знал дека греши иначе тој се борел за Македонија и греота е да викаме дека е предавник кога цел живот само Македонија и како да излеземе од ропство му биле во главата.

Ама не го знаел он,тогаш тоа му се чинело најдобро решение за Македонија.

не ме смеј ти се молам јас сега животот би го дал за МАКЕДОНИЈА ,а за да бидам прочуен да одам на грчка , српска или бугарска страна ?

пак ти твојто кој историчари ке докажат тие што ни ја продават историјата за 500 евра ? ако е македонец нека биде цел живот ,а не ПРЕДАВНИК ! !!

Од интервјуто на Карев за Грчкиот весник „Акрополис“ од 8 мај 1903 година:

Дали сте Македонец?
Да.

Непосреден наследник на Александар Велики?“, му велам иронично.
Да
...

Дали сакате да се ослободите користејќи ја Бугарија?
Каква Бугарија, на Комитетот мислите?

Да.
Мојот одговор е дека Комитетот не е бугарски...

Брат ти сега тоа што го постира и тој тоа што го говораше се два различни појма.

Ова интервјуто стварно е интересно само некако не разбрав за гемиџиите.Карев вика дека се грци а не Македонци?

брат ти сега тоа што го постира и тој тоа што го говораше се два различни појма..

Ќе не удостоиш со целосен одговор?

Објасни.

Ова интервјуто стварно е интересно само некако не разбрав за гемиџиите.Карев вика дека се грци а не Македонци?

Интервјуто е одлично, дипломатски коректно.

Најверојатно поради странскиот фактор го одбегнува обвинувањето од Гркот и ги негира атентатите.

За да не биде ВМРО третирано како терористичка организација.

Ова за Никола Карев , па и за Даме Груев прв пат слушам сега.
Сум читал во некоја од книгите „видувања на Македонија“ , за Борис Сарафов, дека е многу контроверзна личност, неколку интервјуа со него , кои се различни по неговите искази и на крај тој се смета како член на половината од ВМРО која работи на соединување на Македонија со кнезовството бугарија. На крај се заклучува дека тој е карактер кој не е доволно обработен од историјата за да се дознае вистината кој бил Борис Сарафов. Моја лична импресија е , дека тој бил предавник! (мислам на Сарафов) , па од тука и поврзаноста на Даме со истиот е доста сомнителна. Иако верувам дека доста од борците за автономна Македонија биле мамени и изигрувани , од силите кои тогаш „вистински дејствувале“ во Македонија!

Внукот на Никола Карев на овој сајт http://kubura.com.mk/index.php?optio...13-15&Itemid=8 вика дека Даме Груев со Борис Сарафов ја предал архивата на бугарите и дека му се дерел на Никола и ред други работи кој ке ги најдете на сајтот(погоре линк има од него видете). Со оваа тема сакам да добијам мислење од некој учени македонисти на форумов ;)

Точно е дека Даме им ја предал архивата на Татарите и дека тие сега ја кријат (можеби и ја уништиле), но Даме бил пред слом и кој знае што се’ доживувал.

Самото Бугарско местење на востанието преку најголемите предавници Иван Гарванов и Христо Матов, да организираат нелегален конгрес на ВМРО и да ја преиначат претходно донесената одлука за карактерот на востанието и за начинот на борба, а потоа да го предадат/отепаат Гоце Делчев, е составен дел на нивната игра.

Притисокот врз Даме е само последниот чин од таа наша Македонска трагедија. Затоа без залетувања со вакви анкети.

А колку биле деморализирани со татарското преиначување на одлуката, односно подметнувањето за востанието да го контролираат тие, убаво опишува Ѓорче Петров. Ги собирале со сила и ги носеле во Софија да им кажат за да ги дотепаат психички.

Едит:
  • Ја видоизменив анкетата додавајќи уште една опција.
  • Секој офтопик и употреба на неофицијален јазик на форумов ќе се брише без предупредување.

Гласав „Имаме мн. малку информации на располагање“ во смисла ИмаТе мн. малку информации на располагање“
И не зошто информациите не се достапни, а зошто не сакате да ги читате. Верувајте, ако ги прочитате документите на никој начин нема да ви се сруши идентитетот.

Даме НЕ бил кодош, цело време се борел за „Македонија на Македонците“.

Дали мислите документите ќе се зачувале на местото каде биле закопани? Едноставно - не.

Еве и јас да допрецизирам:

Имаме многу малку веродостојни извори за информирање.

Досега сите тие документи минале низ сите можни селекции и комисии, така да по практиката на СФРЈ и Бугарија водеше ист тип на политика (сеуште води) каде се манипулира со историските податоци и досиејата кои им биле водени на видните личности.

Никогаш нема да се случи Бугарија да извади документ од архивите со кој самата себе би се срушила во корист на Македонија.

Еве и јас да допрецизирам:

Имаме многу малку веродостојни извори за информирање.

За тебе тие кои ги има се неверодостојни и фалсификувани?
Какви очекуваш да има сокриени документи? На што би се однесувале?

За тебе тие кои ги има се неверодостојни и фалсификувани?
Какви очекуваш да има сокриени документи? На што би се однесувале?

Не го тупи и да не се правиме наивни, линијата на интересот Грција-Бугарија не еднаш се докажала и во поново време.

П.С. Не ми реплицирај.

Едит:
  • Ја видоизменив анкетата додавајќи уште една опција.
  • Секој офтопик и употреба на неофицијален јазик на форумов ќе се брише без предупредување.
Јас сакам да одговорам дека нНЕ бил предавник како да го направам тоа.
Анкетата треба уште еднаш да се смени.
А во врска со ова ако Даме ја дал архивата на бугарија можеби ја дал но за да биде чувана, за во догледно време откако ќе издејствуваат ослободување на Македонија како независна да и биде вратена назад знаејки го нејзиното непроценливо значење.

знаењето е моќ е еден од слоганите кои што владата ги користи во својте/нашите толку плукани реклами. да знаењето е моќ, а моќта треба да се практикува и тоа е фокусот на нашето испитување т.е како се справуваме со нашето знаење, како го користиме знаењето и како го пренесуваме.
ние се однесуваме како да сме ослободени од знаење а со тоа и ослободени од одговорност, секој маалски фраер е експерт, за историја се расправа на вести :tapp:
разно разни фаци зборуваат за идентитет, култура, име. секоја будала си дозволува да ми кажува кој сум ЈАС, бугарите се навлечени на македонски форуми како џанаците од гази баба што се навлечени на хероин...

— ‚Непосреден наследник на Александар Велики?‛, му велам иронично.
— Да.
— И Александар Македонски што беше, ве молам?
— Не знам, но историјата вели дека бил Грк.
— Тогаш и ти, како негов наследник, си Грк.
— ‚Не‛, ми одговори.:vozbud::vozbud::vozbud:
Aleksandar Grk, a Karev negov naslednik a ne GRK.

— Добро, ако се ослободите, што сакате да бидете, автономна?
— Да, како што е во Швајцарија, во која трие различни племиња живеат во крајна хармонија и љубов

Dali ovde namerno e zgreseno namesto tri napisano e trie ili slucajna greska neznam. A ako e 3 razlicni pleminja dali se misli na Grci, Bugari i srbi.

Одговорот е прост - се однесува на Швајцарија каде живеат три народи.

Контекстот во кој се става положбата на Македонија е дека повеќе етнички групи можат нормално да живеат во една држава.

Карев не одговара дека Александар е Грк, туку вели - Историјата така кажува.

Да напоменеме дека во тој период, почнувајќи од 1830 почнува големата филехеленска кампања на Западните историчари за да ги интерпретираат историите според политичките потреби на нивните Кралства.

Посетете ја темата Хеленизмот е Европска измислица.

И покрај таа нему позната “историја“, Карев се смета самиот себе за непосреден наследник на Александар.

Како што реков и претходно, ова е интервју, во иста смисла како и секое интервју правено денеска, значи политички одбрани зборови.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom