Колку пари ви се неопходни месечно ?

• Креатор на темата Креатор на темата Милојко
  • Време на започнување Време на започнување
Ако би бил сам, за себе до кај 20-30.000. А фамилијарно без 60.000 може само да се вегетира (и по некој прст да се мрдне). Уписи, книги, искачања на деца, кредити...
Колку поголеми деца, поголеми трошоци.

Aпсолутно романтично, без таква сума слободно фрижидерот може, двапати месечно да се кречи внатрешно, а фамилијата да ја ставиш на принудна диета......:salut:

рата кредит автомобил 11000
рата осигурување автомобил 1800
одржување автомобил 1000
бензин 5000
струја 2000
парно греење 1500
комуналии 1000
интернет+кабелска 800
кредитна картица 4000
мобилен 2000
+ 10-15000 за кафиња мафиња излегвања вечери кафани...

..кнап парите :)

(в корен ме срозва ова колата :pos2:)

Leleee, sto kola e toa sto ti trosi 18 000 ki mesecno :pos2:

Хахахахахаха....ништо посебно бе Милојко - Форд Фиеста земена на 5годишен кредит

Малку ќе забегам од темава, ама сакам да ве прашам нешо. Пошо од октомври почвам на факултет во Скопје, па сакам да ми кажит некој колку пари летет месечно? Стан отприлика 180-200 евра за тројца.

Малку ќе забегам од темава, ама сакам да ве прашам нешо. Пошо од октомври почвам на факултет во Скопје, па сакам да ми кажит некој колку пари летет месечно? Стан отприлика 180-200 евра за тројца.

За најосновни работи и прилично нормален живот околу 300 до 400 евра. Барем така ми кажува мама за брат ми:)
Иначе параноја ме фати кога си удрив математика колку пари трошам месечно и ми се неопходни според моите услови. Сумата е над 30 000, со кирија, сметки, храна, цигари, кафиња, јадења ... Страшно нешто.:uvo:

prijatele ako doznae toj sto ni dava pari (mislam na grujo )kolku ni trebaat za da preziveeme (zosto ednostavno nie obicnite smrtnici nemame pravo da ziveeme ) moze visokot da ni go zeme .zatoa podobro da ne pisuvame.
doduse i nie so vaka inteligentna vlast nema sto da kazeme kolku ni trebaat pari ,bidejki oni znaat kolku ni trebaat i tolku ni davaat .

МОЛАМ??????? НИ ДАВА ПАРИ??????? КОЈ КОМУ ДАВА ПАРИ???????:pos2:
Ако дава пари тогаш и тоа што дава е премногу.Јас не би дал ни еден денар. Сметам дека по едно чоколатце е сосема доволно и пристојно.:tapp:

Обичните смртници кои мислат дека немаат право да живеат и дека некој им дава пари НЕ СЕ ВИНОВНИ И СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД СЕКОЈА ВИНА за СЕ ШТО ЌЕ СМИСЛАТ. ТИЕ СЕ БЛАЖЕНИ ...................:nesum::helou:

Зависи. Мене ме фаќаше одприлика 18 000 ден. плус трошоци за на факултет...
Али минимум што можиш да поминиш, а да живееш во стан се 15 000.

На темава, не можам да кажам како вас, бидејќи живеам со моите. Иначе вадам 10 000 месечно, и не ми втасуваат, за кафина, дискотеки, пијачки такви работи речиси никаде не плаќам,што значи немам трошок за тоа. Стварно појма немам кај ми одат париве...

Скопје, зависи кај си (која населба), зависи со што се грееш (парно, струја, дрва, нафта), од кај ќе пазариш воглавно (Веро е едно, бакалница е друго, Тедико и Алди се трето-многу поефтини)-тоа е основното. За друго, зависи-кола (превоз), искачање, провод...
Но мислам дека она што го споменаа
Сумата е над 30 000, со кирија, сметки, храна, цигари, кафиња, јадења ... Страшно нешто.:uvo:
е толку.

за нормален , дааалеку од луксузен живот на едно 4 члено семејство му се потребни околу 80 000 денари.со ова не сакам да кажам дека повеќето сме ненормални:kesa:

Кирија,струја,парно,вода,чистачка,кабелска и интернет 10 000.
Храна,некоја пијачка во слободно време и чат пат кафе 10 000.
Цигари,кафе и сок за дома без кој неможе да се замисли животот 3 000.
Телефон 1 000 денари.

24 000 денари за скромен живот,ако одиш пешки низ Скопје,ако не купуваш облека,ако не искачаш навечер по дискотеки.Значи чисто преживување,луксуз е само интернетот кој денес е потреба.Ова за една особа,замисли да имам и деца,од што би ги ранела.Среќа просекот го дигаат па немам гајле за иднина:kajg:

Плус сакам да ручам во кафана,да испаднам да прошетам да си купам сладолед,некое млеко за тело,парфем,кино,некоја книга,сакам на викенд да отидам,да си купам парче облека,да се начукам како човек на некоја свирка,да имам за на одмор летно време,зимување,да им купам на внуците играчка,да ги прошетам,да купам некому поклон...Ова би требало да е нормален живот,но еве ќе го класифицирам во луксуз.

Телефон 1 000 денари.

24 000 денари за скромен живот,ако одиш пешки низ Скопје,ако не купуваш облека,ако не искачаш навечер по дискотеки.Значи чисто преживување,луксуз е само интернетот кој денес е потреба.Ова за една особа,замисли да имам и деца,од што би ги ранела.Среќа просекот го дигаат па немам гајле за иднина:kajg:

Плус сакам да ручам во кафана,да испаднам да прошетам да сикупам сладолед,некое млеко за тело,парфем,кино,некоја книга,сакам на викенд да отидам,да си купам парче облека,да се начукам како човек на некоја свирка,да имам за на одмор летно време,зимување,да им купам на внуците играчка,да ги прошетам,да купам некому поклон...Ова би требало да е нормален живот,но еве ќе го класифицирам во луксуз.
:pipi:

На ова место уште еднаш се потврдува феноменот Македонец...
Трошкови 30.000 денари плата 15.000 денари...
Никогаш ама никогаш не ми било јасно од каде тој + од 15 илјадарки секој месец...
350.000 невработени, аранжманите за одмор пополнити, во дискотеките врие цело лето, а народот облечен како никаде во Европа....
Навистина јас не ја знам формулата....како и да е овој феномен не држи во живот и отпорни сме на се...А криза???
Дали некој во МК почуствува дека во светот има криза???
Неверувам...

На ова место уште еднаш се потврдува феноменот Македонец...
Трошкови 30.000 денари плата 15.000 денари...
Никогаш ама никогаш не ми било јасно од каде тој + од 15 илјадарки секој месец...
350.000 невработени, аранжманите за одмор пополнити, во дискотеките врие цело лето, а народот облечен како никаде во Европа....
Навистина јас не ја знам формулата....како и да е овој феномен не држи во живот и отпорни сме на се...А криза???
Дали некој во МК почуствува дека во светот има криза???
Неверувам...

Вистинска приказна:

Двајца странци и еден Македонец во неформален разговор,кој колку плата има и колку троши па и колку му преостануваат или му недостигаат.
Американецот:
-Јас заработувам 3 000 долари месечно од кој 1000 трошам за стан,1000 трошам за храна идруги потрепштини и на крај не знам каде ми одат оние преостанати 1000 долари?
ЕУпеецот:
-Јас заработувам 3 000 евра,па за стан давам 1000,за храна и други потреби уште 1000,и јас не знам каде ми одат преостанатите 1000,ама никогаш не ми останале на крајот од месецот.
Македонецот:
-Јас заработувам 300 евра,од кој 200 трошам за стан,200 за храна и други потреби,ама појма немам од каде ми идат оние 100 евра разлика месечно.:smir:

А јас би прашал.... од каде пари бе луѓе за волкави бројки? Па нели просечната плата во Македонија не е над 250-300 еу :uvo: овоа ја глуп сум или некако сметката не излгува :kesa:

Телефон 1 000 денари.

Плус сакам да ручам во кафана,да испаднам да прошетам да си купам сладолед,некое млеко за тело,парфем,кино,некоја книга,сакам на викенд да отидам,да си купам парче облека,да се начукам како човек на некоја свирка,да имам за на одмор летно време,зимување,да им купам на внуците играчка,да ги прошетам,да купам некому поклон...Ова би требало да е нормален живот,но еве ќе го класифицирам во луксуз.

Нормална живеачка: каде и за кого? Можеби, во некоја развиена западно европска држава.
Ова е Македонија. Третина од популацијата е невработена. Ние сме само една сиромашка државичка на Балканот. И плус, ко што кажа еден аналитичар: продуктивни сме како африканци, а трошиме како Германци. И кога веќе збориме за луксуз: официјално, да се има кола во МК е луксуз, зошто државата наметнува данок на луксуз (акцизи) на овој продукт. Па сеа ти види. Фактички, твојот животен стил е релативно висок, луксузен за голем дел од Македонците. Повеќето немаат пари за сево ова: „да ручам во кафана,да испаднам да прошетам да си купам сладолед,некое млеко за тело,парфем,кино,некоја книга,сакам на викенд да отидам,да си купам парче облека,да се начукам како човек на некоја свирка,да имам за на одмор летно време,зимување,да им купам на внуците играчка,да ги прошетам,да купам некому поклон...“

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom