Кучиња скитници

• Креатор на темата Креатор на темата ° Tinna °
  • Време на започнување Време на започнување

Ваше мислење:

• Вкупно гласачи
    624
Кога веќе го споменуваш светот, треба да имаш на ум дека насекаде во светот, постојат служби каде што се здомуваат бездомни животни. А кога сме кај себичноста, веројатноста е голема, дека ти не би издвојкувал месечни средства кои би оделе во таков објект. Бездомни кучиња, имало и секогаш ќе има. За да не напаѓаат и да не убиваа-треба вакцини. За да има вакцини, треба пари.Нема рима, гледаш? А во недостаток на пари, односно желба да се соберат истите, се поставува ова глупаво и ултиматумно,,или-или". Многу ми е мене гајле како ќе изгледам во твоите или во очите на некој рандом форумџија, тие што ме интересира како ќе ме гледаат, знам како ме гледаат. И не, не јадам месо од чисто идеолошки причини-не сакам да јадам нешто кое има глава.

А со вакцините ќе се постигне тоа да коа ќе те нападнат да не те заразат со беснило а?

И до кога ќе ги чуваат во тоа згрижувалиштата? Додека умрат. Некој вид на пензионерски дом за кучиња а? Богата држава нема шо.

А со вакцините ќе се постигне тоа да коа ќе те нападнат да не те заразат со беснило а?

И до кога ќе ги чуваат во тоа згрижувалиштата? Додека умрат. Некој вид на пензионерски дом за кучиња а? Богата држава нема шо.
1.Да.
2.Да. Веројатноста дека ќе им изградат пирамиди, за да ги чуваат и после смртта е мала. И што сакаш да кажеш со тоа дека ќе ги чуваат додека да умрат?Дали можеби и старечките домови се залудно направени?Пошто, и вака и онака, ќе умрат старите еден ден мислам... Машинеријата влијае на вашите срца и ги претвора во месарски ножеви.

Зошто да не се чуваат? Ако се има пари за шмизли низ Скопје ќе се одделат пари и за „пензионерскиот дом за кучиња„ Или пак државата ни е „надвор хуј, внатре фуј„ ?
За се си има решение, а и кучињата не се некој многу трошачи па да бараат мерцедес и адидас патики. Само храна и вода и задоволни ќе мрдат со опашот. Туку што зборам јас...в Скопје една зоолошка пропаѓа не пак некое си Вардариште кое туку што е отворено и одма си направиле гасна комора :)) Со собирањето и кастрирањето се намалува бројот и на кучињата низ улица, па соберените нека си седат, од кај да знаеме може и ним редот им стои да си се одомат :)

Армин, како што имало досега луѓе да купуваат кучина со педигре, ќе има и од сега. И сигурна сум дека би купиле истите и од тоа згрижувалиштата, луѓе кои навистина сакаат кучина. Барем јас лично би купила, бидејќи педигре не ми значи апсолутно ништо. Шо демек, ќе им се фалиш на комшиите дека твоето куче не е бездомник, туку потекнува од фамилија со корен? Немој не ме радуј. Сакам да кажам дека шинтерница би било најдоброто решение засега, само штета шо не може да се оствари.

1.Да.
2.Да. Веројатноста дека ќе им изградат пирамиди, за да ги чуваат и после смртта е мала. И што сакаш да кажеш со тоа дека ќе ги чуваат додека да умрат?Дали можеби и старечките домови се залудно направени?Пошто, и вака и онака, ќе умрат старите еден ден мислам... Машинеријата влијае на вашите срца и ги претвора во месарски ножеви.
1.Да? епа боље спречити него лечити, зашто да те нападнат.
2.Старечките домови се за ЛУЃЕ...значи еднаш престанете да ги споредувате човечките и кучешките живот. Смешни сте о вие свесни граѓани.
Зошто да не се чуваат? Ако се има пари за шмизли низ Скопје ќе се одделат пари и за „пензионерскиот дом за кучиња„ Или пак државата ни е „надвор хуј, внатре фуј„ ?
За се си има решение, а и кучињата не се некој многу трошачи па да бараат мерцедес и адидас патики. Само храна и вода и задоволни ќе мрдат со опашот. Туку што зборам јас...в Скопје една зоолошка пропаѓа не пак некое си Вардариште кое туку што е отворено и одма си направиле гасна комора :)) Со собирањето и кастрирањето се намалува бројот и на кучињата низ улица, па соберените нека си седат, од кај да знаеме може и ним редот им стои да си се одомат :)

Те сфаќам, ама колкава бројка има на улични кучиња, и логично да размислиме, колку од нив РЕАЛНО ќе се одомат...шознам, мејби, јас коа сакам да подарам куче одам во пет-шоп. Али реков, има во оваа држава место каде што тие пари примарно се потребни(не мислам на шмизлата и сл :)) на други место од колку за уличните кучиња. Шо викаш, зоолошката пропаѓа а не друго..

1.Да? епа боље спречити него лечити, зашто да те нападнат.
2.Старечките домови се за ЛУЃЕ...значи еднаш престанете да ги споредувате човечките и кучешките живот. Смешни сте о вие свесни граѓани.
Несвесен граѓанину, додека да достигнеш степен да го цениш секој еден живот кој е природно даден на оваа Земја и еднакво да го вреднуваш, и покрај тоа што не ти носи никаква корист, додека да престанеш слепо да се водиш до прагматичките доктрини кои те прават практичен и бесчувствителен, ќе останеш несвесен. Бидејќи не сфати дека кучињата за кои зборуваме се ЗДРАВИ, ај да те потсетам. Можеби сме смешни, ама вие сте трагични.

Несвесен граѓанину, додека да достигнеш степен да го цениш секој еден живот кој е природно даден на оваа Земја и еднакво да го вреднуваш, и покрај тоа што не ти носи никаква корист, додека да престанеш слепо да се водиш до прагматичките доктрини кои те прават практичен и бесчувствителен, ќе останеш несвесен. Бидејќи не сфати дека кучињата за кои зборуваме се ЗДРАВИ, ај да те потсетам. Можеби сме смешни, ама вие сте трагични.
Се додека животот на некое изгризано детенце, и животот на некое улучно куче ги ставаш на исто рамниште, тешко дека моеш свесна да се самонаречеш
Ти да не моеш да потврдиш дека се сите улични кучиња здрави?

Те сфаќам, ама колкава бројка има на улични кучиња, и логично да размислиме, колку од нив РЕАЛНО ќе се одомат...шознам, мејби, јас коа сакам да подарам куче одам во пет-шоп. Али реков, има во оваа држава место каде што тие пари примарно се потребни(не мислам на шмизлата и сл :)) на други место од колку за уличните кучиња. Шо викаш, зоолошката пропаѓа а не друго..
Неможеме да се водиме од сметка на маса колку ќе бидат одомени, може 20% а може и 80% од кучињата и тој процент нема никогаш да го дознаеме додека се успијат. Парите секогаш се потребни за една држава, но толку погрешно се вложуваат што дури сафра ме фаќа кога читам по што се фрлени. Се друго доаѓа на преден план, а тоа што ни е најбитно ако остане... Не чини ама ете, кучињата се родени во погрешна земја :))) ама пак ќе кажам има и полошо...

Се додека животот на некое изгризано детенце, и животот на некое улучно куче ги ставаш на исто рамниште, тешко дека моеш свесна да се самонаречеш
Ти да не моеш да потврдиш дека се сите улични кучиња здрави?
Зошто толку препрепремногу ги мразиш животните и сакаш да се убиени?
Не си почуствувам животнска љубов и мислиш они се од восок па немаат срце и душа?
Ти до пред некој ден незнаеше што значи куче со педигре и сигурно не знаеш ни со вакцинација и кастрирање што се постигуна па единствено твое решение е убивање:uvo:

Со вакцинација се намалува опасноста да се зарази кучето од болести а со кастрирање најважно им се намалува нивната агресивност па таквите не напаѓаат.

Значи СУМ за успивање на агресивните, болните и ранетите кучиња но оние малите кои не прават штети нека ги остават да живеат (како што кажав да се кастрирани и вакцинирани). Со сигурност мало куче што ви е големо колку стапалото нема да ве нападне.

Мене не ме нападнало улично куче ниту пак некој од оние што ги знам, уличните кучиња во маало ми се другарчиња:pipi: Се играм со нив и ги ранам. Имам другарки што ке им се доближува они одма хистерични стануваат дека ке ги нападне.
Ако е најадено и кастрирано и вие не го закачате кучено НЕМА ШАНСИ да ве нападне.

Треба инвестиции за нов стационар или да се среди Вардариште. Но и почести акции за вдомување бездомни кучиња премногу ке помогнат.
Агресивните и болните нека ги успијат но здравите имаат право на живот како секој од нас!

Eпа малите кучиња РАСТАТ ако не си знаела. И се здружуваат во глутници, и преку зима нема шо да јадат, и се агресивни.

Eпа малите кучиња РАСТАТ ако не си знаела. И се здружуваат во глутници, и преку зима нема шо да јадат, и се агресивни.
Ако ги вакцинираат и кастрираат тоа ке им трае и кога ке ПОРАСНАТ, и нема да се агресивни додека РАСТАТ и ке имаат што да јадат ако се инвестира во нив а не во бикон, шмизлата, маски, 8....

dobro be ti do koga ke se tepas na ova tema? ti ako gi nekis kucinjata nemoras da gi cuvas i da gi hranis, izbegnuvaj gi i KRAJ, ima tuka luge so gi sakaat ke se obidat da pomognat na site mozni nacini a ti ako nekis OK i so tebe i bez tebe e isto!!!!!!!!

Hm zalam Mac sto taka mislis deka mnogu filmovi ti prodavam, navistina zalam...
Samo razlikata sto ti nikogash nema da mozes da go svatis mojot ''film''-neli, jas cuvam 9 macki 2 kucinja i uste 4 maalski, i veruvaj mi deka se mnogu poblagodarni i popametni od mnogu ludje, i vtorata razlika e sto moeto dete kje raste vo mnogu normalna sredina i kje stane odlicen covek vo idnina, bar jas se smetam sebesi i mojot soprug koj isto taka izrasnal so mnogu ziviotni za odlicni ludje, a i site prijateli sto gi imame se najdobrite ludje na svetot i po nekoja moja slucajnost site tie se za ovoj ''film''koj jas go prodavam, a i nivnite bebushi ne znam kako do sega nekoe kuce ne gi izede koga vo park se opkoleni maltene so 20 kucinja i igraat zaedno so niv???

vo pravo si 100% i jas sum od takva familija i moite se izrasnati so kucenca cel zivot i od niv nauciv da gi sakam kucinjata i voopsto zivotnite. najgolem pozdrav do tebe

Агресивните и болните нека ги успијат но здравите имаат право на живот како секој од нас!
Како ќе се определи кое е агресивно, а кое не е? Мислам, има некоја метода? Многу е тешко Маца_Кака ова да се изведе. Во поглед на ова. За другото не зборам. За да направиш 2 групи и агресијата да ја определиш како еден од факторите, треба некое куче кое не било моментално расположено, да се осуди на успивање. Дури и кај човекот е многу тешко да се одреди кој е агресивен, а кој не...без да се набљудува извесен период. А за тоа е потребно стручно лице.
Не знам дали ме сфати, многу е посложено во однос на агресијата отколку што мислиш. Инаку до сега сигурно нешто од ова ќе се решело.

dobro be ti do koga ke se tepas na ova tema? Ti ako gi nekis kucinjata nemoras da gi cuvas i da gi hranis, izbegnuvaj gi i KRAJ, ima tuka luge so gi sakaat ke se obidat da pomognat na site mozni nacini a ti ako nekis OK i so tebe i bez tebe e isto!!!!!!!!
Сакате дискусија или сакате да ги избркате тие што не мислат како вас? Ако е ова второто, да се повлечам и јас и сите што се за рационално во моментов решение, па зборете си.

Да.Маќедонија не е богата земја и сметам дека не е во можност да направи некои центи каде што можат да се згрижуват кучињата скитници.

Значи последен пат:
Сум за успивање на болни и бесни кучиња. А сум против успивање на новороденчиња, маалски, мирни итн. кучиња, ради стравот на нервно лабилни.
Треба подобра организација, стручни лица бла бла, а не ко прле пред магаре со вакви одлуки дека треба под хитно да се направи чиста, пошто не се сите бесчувствителни и не им чуе уво за животните.

Толку.
А Маwечко како ние да знаеме дека после година дена тоа новородено куче скитник не стане бесно или заболе од некоја болест ? Што тогаш ?

Да.Маќедонија не е богата земја и сметам дека не е во можност да направи некои центи каде што можат да се згрижуват кучињата скитници.

А Маwечко како ние да знаеме дека после година дена тоа новородено куче скитник не стане бесно или заболе од некоја болест ? Што тогаш ?
Абе милион пати ли треба да напишеме

ДА СЕ ВАКЦИНИРА И КАСТРИРА
тогаш нема да заболе и да е агресивно. Доколку кога ке е мало се врши ова со сигурност кога ке порасне нема да е опасно куче.

А за агресивни се пријавуваат такви кучиња обично но и кога ке му се приближиш се познава кое е агресивно а мое мило те гледа и сака да го нахраниш или да се поиграш со него.
Агресивни се и обично болните кои одалеку се познава кои се.

И убаво некој погоре напиша. Како може некои дечиња низ улициве да се опколени со 10 улични кучиња и со нив да се играат а никогаш да не се нападнати? А некои ке им се доближи кучето без никаква намера и они одма "сака да ме нападне, сака да ме касне, ке ми скокне, удри го, бркај го" и повеќето го удираат со се што ке им е при рака па нормално после оно ке нападне некој. Не се они без душа па се да трпат и да останат мирни.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom