Mac OS X Snow Leopard (10.6)

• Креатор на темата Креатор на темата Nemorosus
  • Време на започнување Време на започнување

Nemorosus

Маршал Изет Фазлиновић
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.598
Поени од реакции
628
Локација
Југославија
Snow_leopard_quicktime.jpg

Mac OS X 10.6, поточно наречен Mac OS X Snow Leopard ќе биде најновата генерација на Mac OS оперативниот систем. Најновата верзија се очекува да излезе Септември годинава. Сите корисници што веќе имаат 10.5, ќе можат да надоградат за $29 (во Америка, за Македонија :toe:). Оваа верзија ќе биде многу побрза, по-компатибилна со повеќе хардвери и ќе работи само на Intel.

overlay_faster_01_20090608.png

http://www.apple.com/macosx/

Што мислите за новата верзија? Дали ќе надоградите (ако имате Mac OS X)... Јас ќе чекам Hackintosh или ќе соберам пари дотогаш :)

Мислам дека е дефинитивно најдобриот оперативен систем, и би сакал да го користам, па можеби понатаму да испадне нешто. Ми се допаѓа тоа што ќе работи само на Intel тука многу голема разлика ќе има.

Абе се убаво тоа што ќе излезе новиот Mac OS, ама штета е на тие што имаме PC-a и неможеме на нив да го инсталираме на нив. Инаку омилен оперативен систем ми е, сум работел на него на MacBook и стварно останав зачуден од тоа колку е добар.:salut::helou:

Се глеа супер ке биде Mac-ов.

Сепак битна е намената. За графички дизајнери Мас е измислен Оперативен систем, и најбитно се зависи според потребата на корисникот.

Абе се убаво тоа што ќе излезе новиот Mac OS, ама штета е на тие што имаме PC-a и неможеме на нив да го инсталираме на нив. Инаку омилен оперативен систем ми е, сум работел на него на MacBook и стварно останав зачуден од тоа колку е добар.:salut::helou:

Кој ти рече дека Мак-ос не се инсталира на ПЦ ??? , кој и да бил кажи му да ти ги врати парите пошто те лажел .
Значи има верзии за пц од 9 ката наваму . За 9 ката беа као бета , а Од 10 ката се веке официални рилисови . Само што има сериозни пробелеми со драјверска подршка за пц и слични работи ...
Разлистај по интернет сигурно ке најдеш некоја верзиа

Линков е кон туториал за тоа како се прави .

Од Ноември го користам постојано OS Xот, дали дома дали на работа. Има многу многу многу премногу добрини.
Причини за не кршење тастатура и маус
Нема фриз на софтвер
Нема блускрин оф дет (Има гринскрин ама тој се појавува кај 10.4, али ипак е грин, барем очи си одмараш)
Нема секундарно паѓање на програми, и нема сенд ерор рипорт донт сенд ерор рипорт.
Графичкиот приказ на целиот дисплеј е далеку подобар одколку на њиндоус, све ти е пред очи, све ти е пред клик.
Има срч, ама вистински срч. Пишуваш збор и ти го наоѓа сегде кај што го има во помалку од секунда (со 90% полн хард диск) дури и низ ворд, ексел и пдф документи го бара зборот.
Сафарито е направено првобитно за него ( сеа четвртава верзија фуче)
Има уште милиони причини за подобар живот.

Ајде нека искача 10.6 па да нарачуваме од америките :)

Кој ти рече дека Мак-ос не се инсталира на ПЦ ??? , кој и да бил кажи му да ти ги врати парите пошто те лажел .
Значи има верзии за пц од 9 ката наваму . За 9 ката беа као бета , а Од 10 ката се веке официални рилисови . Само што има сериозни пробелеми со драјверска подршка за пц и слични работи ...

А тој што те лажел тебе, убо заработил (вака, у твој стил :) )
Седи..чекај.. полека... Не брзај.
Не е така. Грешиш.
Значи, не од 9, него од 10-ката навака (да не речам ОЅ Х) Јабучарите се префрлија од РРС на Интел платформа. Тоа во превод значи дека ја користат истата платоформа како и најобичните РС-а.
Тоа што ОЅ Х се базира на BSD им овозможи на неколку групи ентузијасти да “вметнат“ BSD драјвери за неподдржан хардвер како кернел модули, и со тоа да добијат функционален ОЅ Х на обичен РС.

А, официлани верзии, ниту имало, ниту ќе има. Јабучарите и во EULA-та имаат пишано дека ОЅ Х не смее да се инсталира на не-Јабуче хардвер. Така да, и да го купиш од Стив Џобс директно, ти не смееш да го инсталираш на РС.

Тоа ти што го збориш е пиратерија. И можам да потврдам дека функционира :)

Не е така. Грешиш.
Значи, не од 9, него од 10-ката навака (да не речам ОЅ Х) Јабучарите се префрлија од РРС на Интел платформа. Тоа во превод значи дека ја користат истата платоформа како и најобичните РС-а.
Тоа што ОЅ Х се базира на BSD им овозможи на неколку групи ентузијасти да “вметнат“ BSD драјвери за неподдржан хардвер како кернел модули, и со тоа да добијат функционален ОЅ Х на обичен РС.

А, официлани верзии, ниту имало, ниту ќе има. Јабучарите и во EULA-та имаат пишано дека ОЅ Х не смее да се инсталира на не-Јабуче хардвер. Така да, и да го купиш од Стив Џобс директно, ти не смееш да го инсталираш на РС.

Значи стварно несакам да цепидлачам али не е бсд јадро туку АТ&Т беркли уних јадро кое јабучарите го одкупиа . А беркли унихот е предок на бсд .. не e баш бсд.

За 9 ката сум сигурен дека ја имаше за пц пошто имав пробано да ја инсталирам на Пц ама поради проблеми со хардверска подршка не успеав . Али боот лоадерот беше со емулатор за ППЦ процесори .

А за тоа дека не се официални верзии ... Па како такви сум ги наоѓал по торенти .. како такви ги знам . Можи и да не се . ТУка видиш си нај веројатно во право пошто неможам да најдам на сајтот на јабучарите ништо за тоа .

Јас лично порано мислев дека ке е јако да го клам на пц ... ама сега сум со мислењето дека нема смисла . Мак машина си е Мак машина ... Ама не овие новите ... зборам за Г4 -Г3 ..пред интел да влези .

Линков е кон туториал за тоа како се прави .

Човече знам дека ИМА начини како да го инсталираш Mac-от на ПЦ, ама има многу заебанции ти требаат пачови и други глупости плус како што и сам кажа има многу проблеми со драјверите. И никој не ми го кажал мене тоа па да ме излажал јас сам пробував да го инсталирам на лап топот ама неможев, пробав да го конвертирам некако од .dmg file во .iso file ама никако неможев и затоа заебав...Ако знаеш некој полесен и поедноставен начин кажи...:smir::vozbud:

Edit: Веќе си ми дал линк :D:D

Напишано од Vnuce

Не е така. Грешиш.

Токму така...:smir::helou:

Значи стварно несакам да цепидлачам али не е бсд јадро туку АТ&Т беркли уних јадро кое јабучарите го одкупиа . А беркли унихот е предок на бсд .. не e баш бсд.
Еве то директно:
Mac OS X is based upon the Mach kernel.Certain parts from FreeBSD's and NetBSD's implementation of Unix were incorporated in Nextstep, the core of Mac OS X. Nextstep was the object-oriented operating system developed by Steve Jobs' company NeXT after he left Apple in 1985.[9] While Jobs was away from Apple, Apple tried to create a "next-generation" OS through the Taligent, Copland and Gershwin projects, with little success

A.. Тоа што го викаш Беркли Јуникс... тоа е BSD (Berkley Software Distribution). Unix као Unix е прозивод на Bell Labs, сопственост на AT&T.

Не идат АТ&Т и Беркли заедно во името :)

За 9 ката сум сигурен дека ја имаше за пц пошто имав пробано да ја инсталирам на Пц ама поради проблеми со хардверска подршка не успеав . Али боот лоадерот беше со емулатор за ППЦ процесори .
Малце контрадикторно. Прво викаш дека сигурно била поддржана РС платформа, али после викаш дека се користел РРС емулатор. Не иде, нели? :)

А за тоа дека не се официални верзии ... Па како такви сум ги наоѓал по торенти .. како такви ги знам . Можи и да не се . ТУка видиш си нај веројатно во право пошто неможам да најдам на сајтот на јабучарите ништо за тоа .

Си ги начекал ко официјални верзии на крак тимот :)

Еве то директно:

A.. Тоа што го викаш Беркли Јуникс... тоа е BSD (Berkley Software Distribution). Unix као Unix е прозивод на Bell Labs, сопственост на AT&T.

Не идат АТ&Т и Беркли заедно во името :)

Малце контрадикторно. Прво викаш дека сигурно била поддржана РС платформа, али после викаш дека се користел РРС емулатор. Не иде, нели? :)

Си ги начекал ко официјални верзии на крак тимот :)

Све ова ОК! Ама, дај кажете има или нема некој полесен поедноставен начин за инсталирање на Mac-от на ПЦ? И BTW има ли овде во Македонија некоја фирма што го продава Mac OS X да си го купам или само преку интернет треба да го нарачам преку apple?:smir::helou:

Веројатно можеш да го купиш ОЅ Х от во Дуна. Они се увозници за Јабучето, па ваљда ќе понудат и таква варијанта.
Али... џабе ти е, тоа што ќе го добиеш од нив не можеш да го инсталираш на РС.
Како најлесна и најдобра варијанта јас ја знам iDeneb “дистрибуцијата“. Пробај си ја среќата со тоа. :)

За ова со беркли уних ... Значи беркли и ат&т се тужеле долго време за тоа чиј е УНИХ брендот ... Уних-от e создаден од АТ&Т тоа е точно но таа разработка со слободна лиценца АТ&Т им ја дава на легендарната АИ лабс на беркли за доразвивање ( притоа АТ&Т ги задржува правата за комерциализациа на софтверот разработен таму . ) . Во еден момент АТ&Т решава да им наплати на беркли за користењето на системот , арно ама Беркли дава контра тужбе бидејки во тој момент поголем дел од Уних ОС-от е софтвер разработен на Беркли .
На беркли тогаш (кога се почнува целата таа легална збрка ) под опен сорс правила го создават БСД за да нема повеке такви ситоации .
За да е уште по комплицитрано во тужбата се вклучени и една мериада од универзитети и компании кои учествувале во разработката .
Беркли Уних реков бидејки на беркли нормално си го користеле со нивните софтверски разработки и бил комплетно различен од стандардната верзиа на АТ&Т бидејки се водел како нивни Уних со фри то модифај лиценца до тужбите .

Тужбата беше легендарна пошто се судеа од кај 1983- 4 та до 2007 ... На крајот судовите одлучиа да создаваат комисиа која одлучува што е спаѓа под уних брандот а што не.
На вики вака го водат тоа :
As of 2007, the owner of the trademark is The Open Group, an industry standards consortium. Only systems fully compliant with and certified to the Single UNIX Specification are qualified to use the trademark; others are called "Unix system-like" or "Unix-like".
ама за судските дела нема скоро ништо спомнато . Али се спомнува во Revolution OS документарецот ( кој ти како добар линух усер би требало да го знаеш ) .
Така да не е грешка .

А за тоа со 9 ката ... значи во тоа време имаше сеуште официален проект на јабучарите кој се викаше Star Trek ( to boldly go where no mac has gone before - Знам дека мотово е жива лигавштиа ама јебига ) така да емуалторите и боот лоадерот за нив си беше во бета верзиа и подржан од компаниата со јаболче а самиот Мак ос си беше стандардна ППЦ верзиа .

( ова оф топик али е забавно да се знај . Имаше тенденциа да исфрла при инсталациа легендарни пораки како онаа на Слаквер " No Procesor Found - Do you want me to emulate " ( ова се појавуваше при обид да се инсталира слаквер линух на 486 или 386 без нумерички копроцесор и беше причина за многу смеење во едно далечно подобро време) )

НЕ беше Third person software . Ме разбираш сега .

Од Ноември го користам постојано OS Xот, дали дома дали на работа. Има многу многу многу премногу добрини.
Причини за не кршење тастатура и маус
Нема фриз на софтвер
Нема блускрин оф дет (Има гринскрин ама тој се појавува кај 10.4, али ипак е грин, барем очи си одмараш)
Нема секундарно паѓање на програми, и нема сенд ерор рипорт донт сенд ерор рипорт.
Графичкиот приказ на целиот дисплеј е далеку подобар одколку на њиндоус, све ти е пред очи, све ти е пред клик.
Има срч, ама вистински срч. Пишуваш збор и ти го наоѓа сегде кај што го има во помалку од секунда (со 90% полн хард диск) дури и низ ворд, ексел и пдф документи го бара зборот.
Сафарито е направено првобитно за него ( сеа четвртава верзија фуче)
Има уште милиони причини за подобар живот.

Ајде нека искача 10.6 па да нарачуваме од америките :)

Е ова е нешто најако што сум слушнал до сега :)
А инаку за green screen не ми се појавило на хакинтош, никогаш...
Ама имам често проблеми со Kernel Panic... :S

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom