Познати филозофски изреки од големите мислители

• Креатор на темата Креатор на темата ROZA
  • Време на започнување Време на започнување
Човек во паника сам трча во круг, а во радост, ги подава рацете на другите и заедно танцуваат во круг. - Оден

Осветата е сепак најсигурниот начин да се постигне правда. - Хенри Бек

Изгубено е само она од кое се одрекнуваш. - Лесинг

Секого го сметаме за добар,додека не се докаже спротивното. - Јустинијан

Љубовта гледа низ наочари низ кои: железото е злато, сиромаштијата е богатство а камењата се бисери.- Сервантес

Многу малку нешта би се започнале, ако може да се види крајот.- Лесинг

Убавината на проживеаниот живот е вистинската мерка. Не должината на живеењето.- Плутар

hmph...

Od Sokrat:"Ako ima nekoe drvo pred paganje, i sekoj se trgne od toa mesto daleku sto nikoj nema da go slusne, Dali toa kje napravi zvuk koga kje padne?"(da ja zanemarime denesnata tehnologija!!)

Спомените и сеќавањата се единствениот рај од кој не може да бидеме протерани. - Жан Пол

Кој не сака вино, жени и песна...останува будала цел живот. - М.Лутер

НЕ се занесувај дека на машко можеш нешто да промениш, освен ако не носи пелени

"Кога ќе посакаш нешто, целата вселена ќе скрои заговор за да ти се исполни таа желба..."- Алхемичарот

:star:

Ако си се упатил према целта, и при тоа си почнал да подзастануваш со цел камења да фрлаш на секое куче кое лае по тебе...никогаш нема да стигнеш.- Достоевски

БОЖЕ, Јас не те молам да ме ослободиш од животните страдања...туку те молам, во тие страдања да не ме напушташ. - Тагоре

Нема поубава надеж од онаа што никнува од тагата и нема поубави соништа од оние кои ги раѓа болката.- Цанкар

Koga zemjata bi bila napravena od zlato, lugjeto bi se tepale za grst kal.

istresni go kolku sakas pak poslednata kapka ke ti padne vo gaki :)
PLATON lol

Ја како најлегендарна изрека ја сметам: Oние кои не го ценат животот не го заслужуваат.

МОјата омилена:

„Навистина, човекот е матен порој. Треба да бидеш море за да примиш матен порој без да се извалкаш.” - Ниче

ne ja polevajte tagata so solzi,zaso se sto se poleva--RASTE!!
nikogas ne e docna da se prodolzi ona sto ostanalo bez kraj..
samo ne znam od koj se kazani....
za da me sakas ti mene,togas prvo treba da te sakam jas tebe!!!--e ovaa e od nastavnikot po gragjanska kultura..

Филозофите само го објаснуваа светот,а работата е што тој треба да се менува.

Карл Маркс

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom