Познати филозофски изреки од големите мислители

• Креатор на темата Креатор на темата ROZA
  • Време на започнување Време на започнување
Вистинската тајна на среќата е тоа многу да бараме од себе, а најмалку од другите. - Алберт Гињон

Човекот кој е душевно богат, и во потполна осаменост одлично се забавува со сопствените мисли. - Артур Шопенхауер

Значи: Не грижете се за утршниот ден. бидејќи утрешниот ден ќе се погрижи за СЕ! На секој ден му е доста од сопствените маки. - Библија, Мт, 6 34

Воената победа се завршува со карневал во црнина - Лао Це

Jedi philosophy -
There is no emotion;
There is peace.
There is no ignorance;
There is knowledge.
There is no passion;
There is serenity.
There is no death;
There is the Force.

Master Odan-ur -
"To be brave in battle proves nothing. Bravery itself proves nothing. A Jedi should be prepared to put aside fear, regret, and uncertainty and either fight, run, surrender, or die."

Единствено би сакал да имам онолку колку што треба за да не ми завидуваат, но не толку малку за да будам милосрдие кај блиските.-Аретино

Како што добро искористениот ден дава спокоен сон, така и добро проживеаниот живот дава спокојна смрт.-Да Винчи

Се има граница која е опасно да се пречекори, зашто ако ја пречекориш, нема веќе назад.- Достоевски

It is impossible to love and be wise <---- neznam bas od kogo e mislam deka e od Francis Bacon....kolku se soglasuvam so izrekava.

Она што најмногу ни недостига во животот е некој кој ќе не присилува да го правиме она за што сме способни.- Емерсон

Не е кукавица оној кој го носи несовладливиот вир на реката, туку оној кој има сила да се спаси а не го прави тоа. - Фосколо

Деф. за Каваљер:
М`шко кое што ке го штити женското од други ,
а ке ја нападне на само.
....(Од Незнам Кој)

Kolku poveke gi zapoznavam lugeto, tolku poveke si go sakam kuceto.- Andrea Caparoski

"The diffrence between life and death is ART" <--- Armin Van Buuren BTW: de4kovo ne e nekoj filozof ali bas e dobra :)

Do or do not. Try not. There is no try - Jedi Master Yoda

Na ovoj svet tesko e da se bide budala, ima golema konkurencija.

"Onoj sto napravil dobro dela neka molci.Ke raskazuva toj sto ja primil dobrinata." - Seneka

Оној кој поседува знаење и мудрост, зборува само тогаш кога сите околу него молчат. - Саади Мусриф Ед Дин

Жедта на срцето не може да се изгасне со една голтка вода. - Саади Мусриф Ед Дин

Zivej go zivotot kako sekoj sleden den da ti e polseden - Horacij

Ако не одиш до крајот на патот, зошто воопшто тргнуваш? - Joe Namath

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom