Клонирање

• Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување

Клонирање?

• За

Гласови: 44 37,0%
  • Против

Гласови: 43 36,1%
  • Воздржан

Гласови: 32 26,9%

• Вкупно гласачи
    119
Сега за сега само кучињата се дозволени да се клонираат, тоа ќе го направите во Сеул за 150.000 долари од примерок.

Сега за сега само кучињата се дозволени да се клонираат, тоа ќе го направите во Сеул за 150.000 долари од примерок.
Ќе испадне ко филмот со шварценегер уше малце.

Не ми е досадно па некој да рече воскреснувам теми..
Се заинтересирав на оваа тема за клонирањето и ги читам мислењата од пред три години. Ме интересира денес... какво е мислењето на светот. Ме интересира дали воопшто постои човечки клон таму негде, дали денес живее и каков е тој.
Кога помислувам дека тоа сушствество е создадено во лабораторија, што значи не е создадено од Бог се ужаснувам... некако како да не се работи за човечко суштество.
Ме интересира што е клонот? Дали тој има чувства... дали размислува, чувствува, гледа на светот како и сите ние. Дали тој има душа?
Не сум наишла досега на некој докуметарец или книга во врска со ова така да не сум многу информирана на оваа тема ама живо ме заинтересира :)

Не ми е досадно па некој да рече воскреснувам теми..
Се заинтересирав на оваа тема за клонирањето и ги читам мислењата од пред три години. Ме интересира денес... какво е мислењето на светот. Ме интересира дали воопшто постои човечки клон таму негде, дали денес живее и каков е тој.
Кога помислувам дека тоа сушствество е создадено во лабораторија, што значи не е создадено од Бог се ужаснувам... некако како да не се работи за човечко суштество.
Ме интересира што е клонот? Дали тој има чувства... дали размислува, чувствува, гледа на светот како и сите ние. Дали тој има душа?
Не сум наишла досега на некој докуметарец или книга во врска со ова така да не сум многу информирана на оваа тема ама живо ме заинтересира :)

zosto bi nemal cuvstva? klonot e identicna kopija samo i e covek kako i site drugi. Pamtis leo koga mu ja ukrade zade na lukas? :D

zosto bi nemal cuvstva? klonot e identicna kopija samo i e covek kako i site drugi. Pamtis leo koga mu ja ukrade zade na lukas? :D

Ее добро што ме потсети на серијата. Но да гледаме реално сепак..
Не знам но ете не ми го прифаќа умот тоа дека клонот би имал чувства, би имал душа.
Како можи да има душа нешто што е создадено во епрувета, сепак.. не знам..
јас не би можела да го сфатам како човечко суштество. Би си мислела дека само има изглед на човек но душата му е нешто сосема различно, непознато.. мислам сигурно би постоеле разлики кои ќе го издвојуваат од сите луѓе. Сигурно би имал нешто.. :cautious:

Многу прашања многу помалку одговори...Ова е моја омилена тема за дискусија.
Дали постои Клон некаде по светот?Како изгледа?каде се наога?Дали е здрав?Како би го прифатиле ние луѓето?
Како би се чувствувал Клонот кога би знаел дека е нечија копија?
Мое мислење на темава...
Не знаеме што се прави по лабораториите,но нека не не изненадува доколку навистина некој научник признае...всушност неодамна наидов на артикл кај што научник тврди дека направил човечки клон.Дали е обид да стекне слава или ја зборува вистината?
Јас сум лично против Клонирањето на човечки клонови...Забрането е,и не е природно.Но ние лугето сме алчни,сакаме слава,сакаме да глумиме Богови...

Ее добро што ме потсети на серијата. Но да гледаме реално сепак..
Не знам но ете не ми го прифаќа умот тоа дека клонот би имал чувства, би имал душа.
Како можи да има душа нешто што е создадено во епрувета, сепак.. не знам..
јас не би можела да го сфатам како човечко суштество. Би си мислела дека само има изглед на човек но душата му е нешто сосема различно, непознато.. мислам сигурно би постоеле разлики кои ќе го издвојуваат од сите луѓе. Сигурно би имал нешто.. :cautious:

Si cula za vestacko oploduvanje? I toa e "nesto" napraveno vo epruveta.

Коментирам без да ги прочитам другите мислења.
За клонирањето едно големо НЕ. Можеби има илјадници болести шо можат да се спречат со овај процес и да се забави/непостои смртта. Смртта не е ништо друго освен мотив во животот, каде без неа тешко дека ќе има смисла за нешто. Чувства и нозе се она што не прави луѓе, и не одликува од другите предмети.
Можеби ќе речете дека имам гледано многу филмови и во право сте. Еве ви препорачувам јас еден кој се мисли дека е базиран на вистински настан и поврзан точно со оваа тема. Ве молам да ме демантирате после гледањето на овај филм

апсолутно ДА. само ако може без она “разредување“ на ДНК со секој нареден клон

Si cula za vestacko oploduvanje? I toa e "nesto" napraveno vo epruveta.

Сум чула но ова е друго.. клонот нема ни мајка ни татко.. Од мајката која ќе го носи плодот тој не зема никаква сличност.. клонот не припаѓа никому

Сум чула но ова е друго.. клонот нема ни мајка ни татко.. Од мајката која ќе го носи плодот тој не зема никаква сличност.. клонот не припаѓа никому

Od genetski gledna tocka, klonot ima i majka i tatko, sodrzejki ja nivnata DNK. Od druga strana, od majkata sto go nosi (ako se raboti za nejzina jajce kletka), ja dobiva mitohondrijalnata DNK, so znaci ima nekoja slicnot i se deliumno genetski srodni.

Pak ke ti dadam primer so vestackoto oloduvanje, slicno e vo slucaj koga tug embrion se vmetnuva vo matkata na majka-nosilka (ne sum sigurna deka e doriot termin na makedonski), samo sto ovde nema nikakva genetska povrzanost.

A toa deka ne pripaga nikomu, ne bi se soglasila celosno, ke ima licnost koja prifatila da go donese na svet. Ke bide bebence za koj mnogu poveke nekoj ke se grizi i od kolku za decata vo domovite za posvojuvanje, ako mi ja sfakas poentata.

Inaku nikad ne mozes da dobies sovrsen klon koj ke bide identicen so licnosta od koja e zemena DNK. Mnogu geni se vo prasanje, mnogu kombinacii na geni i nadvoresnata sredina ima strasno golemo vlijanie. Pogledni samo kako identicnite bliznaci stanuvaat se porazlicni so tek na vremeto, a genetski tie se klonovi eden na drug.

Inaku smetam deka sme daleku od stepen na kloniranje luge. Za razlika od toa sto mnogumina luge mislat deka vo laboratoriite se raboti tajno, situacijata e sosema sprotivna. Rabotata vo sekoja laboratorija e konrolirana, nadgleduvana, i etikata i bioetikata se strogo pocituvani.

Не гледам причина зашто да не.
Ако се е во ред со клонот во однос на здравјето и животот, зошто да не

Принципиелно не, затоа што ќе си ебе матер gene pool-от што го викаат. Можеби во име на прогресот, да се направат уште 10 Demis Hassabis-и да речеме и уште од некои други. Иако јас мислам дека човек од раѓање си носи интелигенција, треба да се испита оваа работа. Тоа може да се види кај близнаците. Иначе ни кај животни не....нема потреба, треба да ги оставиме на раат да коегзистираат со нас на планетава. Нема потреба да се јаде месо, да влечат плугови и сл. така да не сум ни за клонирање таму.

Принципиелно не, затоа што ќе си ебе матер gene pool-от што го викаат. Можеби во име на прогресот, да се направат уште 10 Demis Hassabis-и да речеме и уште од некои други. Иако јас мислам дека човек од раѓање си носи интелигенција, треба да се испита оваа работа. Тоа може да се види кај близнаците. Иначе ни кај животни не....нема потреба, треба да ги оставиме на раат да коегзистираат со нас на планетава. Нема потреба да се јаде месо, да влечат плугови и сл. така да не сум ни за клонирање таму.
За ова со животниве се согласувам. Не е фер без нивна дозвола да им правиме така.
Исто и кај човекот, само ако е со дозвола од индивидуата и клонот да си ги има истите права како и оригиналот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom