ПРВ КОНГРЕС НА ДЕМОКРАТСКАТА ПАРТИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ ВО СРБИЈА ВО ПЛАНДИШТЕ

• Креатор на темата Креатор на темата Alex The_Great
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Утре, на 24 мај, на денот на сеславјанските и семакедонските просветители светите браќа Кирил и Методиј, во домот на културата во Пландиште кај Панчево, Војводина, се одржува првиот конгрес на Демократската партија на Македонците во Србија.

Се очекува Конгресот да избере нов претседател, централен комитет и надзорен одбор за наредниот четиригодишен период, како и да усвои извештај за досегашната работа на партијата. Демократската партија на Македонците во Србија досега има околу триесетина ограноци во исто толку градови низ Србија и Војводина и брои околу 12.000 членови.

- Очекуваме позитивна и активна интеграција на Македонците во институциите на системот во Србија и Војводина, затоа што тоа е единствен начин за заштита и афирмација на македонскиот идентитет во оваа земја. Законот за националните малцинства на Србија овозможува и политичко здржување. Ние таа можност ја искористивме и се надеваме на пратенички мандати во собранијата на Србија и Војводина. Наша цел е секако етнички квоти за малцинските етнички заедници во Србија. Македонците, како конститутивен народ на поранешната заедничка држава СФР Југославија, имаат историско право на неколку пратеници во Собранието на Србија и Собранието на Војводина. Ние сме лојални државјани на Србија, но не ги заборавме кашите корени во Македонија. Само со интеграција во институциите на системот ќе го афирмираме македонскиот јазик, култура и историја. Македонците во Србија се најголемите амбасадори на Македонија во оваа наша втора татковина, - изјави претседателот на Демократската партија на Македонците во Србија Драган Велковски

На конгресот на Демократската партија ќе присуствува висока делегација на Светскиот Македонски Конгрес и Матицата на иселениците од Македонија.

Покрај Македонската заедница во Србија којашто обединува околу 30 македонски здруженија од територијата на цела Србија и Националниот совет на Македонците во Србија како регулаторно законодавно тело на Македонците во Србија, Демократската партија на Македонците во Србија е трет важен политички сегмент на Македонската заедница во оваа соседна земја преку која ќе се артикулираат интересите на Македнците во институциите на системот, закондавната и извршната власт.

извор: Cител

Честитки и БРАВО за Демократската партија на Македонците во Србија

мојата прва тема ја посветувам на Македонците во Србија
инаку во местово имам поминато добри времиња и луди лета :vozbud: годиниве наназад одлично го познавам и што е најважно поголемиот дел од населението се Македонци кои ги имаат сите права а што е уште подобро се очекува на наредните избори да се добие и Македонец за градоначалник

Serbia_Plandi%C5%A1te.png

Година - 1991
Вкупно - 4,380

Срби - 54.84%
Македонци - 23.69%

Југословени - 9.2%
Унгарци - 5.57%
Романци - 1.57%
Словаци - 0.82%
Црногорци - 0.66%
Други - 3.65%

Знам дека оваа е ВИКИсрањеПЕДИА ама сепак мислам дека бројките се таман. Како што кажува постот над овој, од лично искуство има увидено дека таму има повеќе Македонци од Срби, но пописот друго кажува.

Што е проблемот? Дали нашите се пишат како Југословени и Срби?:toe:

789px-Plandiste_mun.png

п.с. оф-топик - Нели порано Војводина беше до Земун? Таму до Белград? Сега како што гледам на картите не е така... зошто? (или грешка сум).

Serbia_Plandi%C5%A1te.png

Година - 1991
Вкупно - 4,380

Срби - 54.84%
Македонци - 23.69%

Југословени - 9.2%
Унгарци - 5.57%
Романци - 1.57%
Словаци - 0.82%
Црногорци - 0.66%
Други - 3.65%

Знам дека оваа е ВИКИсрањеПЕДИА ама сепак мислам дека бројките се таман. Како што кажува постот над овој, од лично искуство има увидено дека таму има повеќе Македонци од Срби, но пописот друго кажува.

п.с. оф-топик - Нели порано Војводина беше до Земун? Таму до Белград? Сега како што гледам на картите не е така... зошто? (или грешка сум).

Тоа е интересна појава кај православците. Самите си се асимилираат во државата во која живеат. Таков е примерот со Србите во Романија и Македонија но и Македонците во Србија и во другите земји кај што живееат.

Година - 1991
Вкупно - 4,380

Срби - 54.84%
Македонци - 23.69%

Југословени - 9.2%
Унгарци - 5.57%
Романци - 1.57%
Словаци - 0.82%
Црногорци - 0.66%
Други - 3.65%

токму тоа е проблемот многу Македонци се пишат Срби иако корените им се Македонски
еве на пример во разговор со еден Македонец кој има корени од Кичевско Малкоец вака ми рече
јас тука сум се родил, таткоми исто така, тука имам војска служено се борев за оваа земја и јас сум Србин
:tapp:

а затоа што престојував таму и по 2 месеци знам дека има и Босанци, бројот на Унгарци и Романци е многу поголем од тој на пописот и Македонци се некаде околу 60% на ниво на општина, а само во Пландиште се сигурно 70%

Нека им е со среќа и у брзо време да успеат да имаат претставник у парламентот или барем градоначелник!

токму тоа е проблемот многу Македонци се пишат Срби иако корените им се Македонски
еве на пример во разговор со еден Македонец кој има корени од Кичевско Малкоец вака ми рече
:tapp:

а затоа што престојував таму и по 2 месеци знам дека има и Босанци, бројот на Унгарци и Романци е многу поголем од тој на пописот и Македонци се некаде околу 60% на ниво на општина, а само во Пландиште се сигурно 70%

И Латас вели татко ми е србин мајка ми македонка а јас МАКЕДОНЕЦ :vozbud:

мене една работа ме нервира
оваа вест ја најдов само на сајтот на СМК и на Сител
ниеден друг медиум не приметив да ја има
наместо да биде една од топ вестите на повеќето медиуми

мене една работа ме нервира
оваа вест ја најдов само на сајтот на СМК и на Сител
ниеден друг медиум не приметив да ја има
наместо да биде една од топ вестите на повеќето медиуми

Со кампањата која ја водат А1 и А2 и другите медиуми на Велија во моментов не ни очекувај дека нешто ќе спомнат. Работат целосно на разнебитување на се Македонско

Со кампањата која ја водат А1 и А2 и другите медиуми на Велија во моментов не ни очекувај дека нешто ќе спомнат. Работат целосно на разнебитување на се Македонско

Точно, само најтрагично е што има многу кои им веруваат токму нив, а токму овие антимакедонски медиуми како А1 и нво-ата кои се директно финансирани од сорос и Велија ја пренесуваат најлошата слика за Македонија надвор па не е ни чудо што само лоши работи се забележуваат

A1 ne e finansirano od Soros,toa e sozdadeno od nego.

A1 ne e finansirano od Soros,toa e sozdadeno od nego.

A1 и Алфа се директно создадени од Сорос, само што А1 не продолжи како потчинет на Сорос туку го заеба и него и продолжи со антимакедонска политика на сите полиња, а алфа сеуште работи под раководсво на сорос

ОДРЖАН ПРВИОТ КОНГРЕС НА ДЕМОКРАТСКАТА ПАРТИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ ВО СРБИЈА

25 мај 2009 година, Белград, Србија - На 24 мај, на денот на сеславјанските и семакедонските просветители светите солунски браќа Кирил и Методиј, во центарот за култура во Пландиште, Војводина, се одржа Првиот конгрес на Демократската партија на Македонците во Србија.

Конгресот усвои извешај за работа за изминатиот четиригодишен мандат и повторно го избра Драган Велковски од Нови Сад за претседател на партијата за наредните четири години.

На Конгресот присуствуваа педесет делегати од околу триесет општини во Србија, како и гости од повеќе политички партии во Србија.

На Конгресот присуствуваа македонскиот конзул во Белград Александар Новотни и висока делегација на Светскиот Макдонски Конгрес и Матицата на иселениците од Македонија предводена од претседателите Тодор Петров и Иван Џо Петрески. На конгресот присуствуваа и претседателот на Македонската заедница во Србија Гојко Илиевски, претседателот на Извршниот одбор на Националниот совет на Македонците во Србија Борче Василевски и претседателката на Македонското здружение “Кочо Рацин” во Белград Лидија Демниева.

Конгресот го поздравија Гојко Илиевски, Тодор Петров, Иван Џо Петрески и Лидија Демниева, а поздравна телеграма упати претседателот на Македонска партија од Република Албанија Едмонд Темелко, градоначалник на општина Пустец, Мала Перспа, Албанија.

Конгресот донесе одлука за прогласување на 24 мај за Верска слава на Демократската партија на Македонците во Србија.

Делегатите свечено ги истакнаа партиското знаме и знамето на Република Македонија пред партиските простории во центарот за култура на општина Пландиште и со реферат го одбележаа Денот на сеславјанските и семакедонските просветители Свети Кирил и Методиј.

Вечерта се одржа богата културно-уметничка програма со учество на КУД “Вардар” од Пландиште и Македонскиот национален ансамбал “Тоше Проески” од Панчево при Националниот совет на Македонците во Србија.

Демократската партија на Македонците во Србија формирана е на 24 мај 2005 година во Нови Сад, а Првиот Конгрес ја разгледа иницијативата за нејзино преименување во Македонска партија. Демократската партија на Македонците во Србија брои 10.000 члена, а на десет-илјадитиот член свечено му беше предадена членската книшка на самиот Конгрес.

Во општина Пландиште Македонците имаат двајца одборници заедно со претседателот на Советот на општината Тодор Ѓуриќ кој беше и претсдеавач на Првиот Конгрес на македонската партија во Србија, а во вкупното население учествуваат со 35%.

Конгресот ја прифати иницијативата македонските здруженија обединети во Македонската заедница во Србија да формираат ограноци на македонската партија на целата територија на Република Србија.

извор:смк

сега ке има партија на египкани роми кинези турци маџари...... убаво

мултиетничка србија:vozbud:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom