Не тресете зелени, мани букерс биле нестабилни.. ова ми звучи ко некој полуписмен американски unsatisfied customer...
Мани букерс е сериозна фирма, тие проблеми што ги имаш со повлекување се и најдоброто нешто што го има таа фирма - висока безбедност.
За да потврдиш идентитет и зголемиш лимити има неколку начини:
-Прв и најбрз е да ставиш 250 денари на твоја дебитна картичка со истата да пробаш да уплатиш пари на мани букерс. Тие ќе ти одземат рандом сума од 1.99-2.99 евра. По 2-3 дена оди во банка и побарај извод види ја точната сума внеси ја во МБ и готово. Имаш потврдена сметка
-Да порачаш верификација на адреса. Ти стигнува дома по недела-две код кој одкако ќе го внесиш ти се зголемува лимитиот итн.
-За повлекување најефтино е на девизна сметка во наша банка. Внимавај парите нема дирек да ти стигнат туку, поради тоа што се од правно на физичко лице без цел на дознака ќе легнат на сметка како "неослободени". После тоа ти одиш во банка 2-3 дена одкако ќе го порачаш трансферот и потипишуваш изјава за потекло на пари, начин на стеквнување со дејност/без дејност итн. (Најлесно е поклон). Одкако ќе ти ги ослободат (неколку сати до ден макс) највероватно ќе ти ги исплатат во денари.
- Уште еден начин на зголемување лимит и потврдување идентитиет е уплата од твоја девизна сметка (внесена на мб формуларот) на мани букерс сметката во странство. Ова е прилично скапа работа од кај нас да го прајш. Околу 1000+ денари ќе дајш за да ти стигнат 5 евра на мани букерс сметката. Ова е впрочем и најголемо зголемување на лимит и една од најсигурните потрвди.
-Некогаш може да ти побарат скениран пасош (мене ми побараа го грешив роденденот во формуларот кога се зачленував.. па после напрајв 3 погрешни обиди при исплата и морав да му пратам пасош)
Туку ако ги има читано некој клаузулите на дебитните ме интересира што правила важат. Хипотетичка ситуација: Денес уплаќам 1000 евра на дебитна, ноќеска ги трошам, сабајле одам на шалтер и барам исплата од сметката на дебитната(не ја носам дебитанта еве лична карата исплатете ми од сметката - така нема да знаат висинско салдо), евиденцијава во банкава не е 100% сложена со таа на картиците и така сумата од 1000 евра потрошена ноќта не ја јавува во сметките. Вадам 1000 евра. Сум потрошил 2к а сум имал 1к еура. Практично кога ќе ги сложат книгите ќе имам салдо -1000 евра.
Кој се правни последици? До кај гонат банките ? Дали само си со црн печат од таа банка и кој ќе отвориш таму сметка или кој ќе примиш пари ќе ти запрат, или пак има кривично гонење и слично ?