Bratot
Стоик и Машкртник!
Првин направи пресек што си, јас реков статус набљудувач така?
Провери какви права и обврски има.
Провери какви права и обврски има.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Првин направи пресек што си, јас реков статус набљудувач така?
Така некако. Нашата надворешна политика не е така конципирана за да станеме дел од Неврзаните во овој момент. Ние веќе го одбравме "патот" (со самото осамостојување). И сега цврсто чекориме по него. Ако станеме макар и набљудувач на Неврзаните сериозно ќе се смени курсот на нашата надворешна политика.
Замисли ја оваа ситуација. Ние сме дел од неврзаните (набљудувач/член), а истовремено и членка на НАТО. Ќе ги осудиме ли САД, т.е. нивната надворешна политика? Ќе ја поддржиме ли иранската нуклеарна политика за "мирољубиви цели"?
А без да замислуваш состојба,погледни во реалноста сега:
-Не сме никаде членка и не смееме ниту да осудуваме ниту да поддржуваме некаква политика.Значи ниту на небо ниту на земја,нешто за што викаат дека било најлошо,што во суштина е навистина најлошо.![]()
На земјава и се потребни инвестиции како на човекот вода. Ако влеземе во ЕУ ќе се отворат финансиски можности за инвестирање во државава со тоа што ќе се ослободат од даноци и такси рандом инвеститорите, ние можеме да ги зајакнеме односите со "неврзаните" нормално дека ќе имаме корист од тоа, пред се мислам на финансиска корист земјава треба да се промовира како држава во која се исплати да се инвестира за тоа се потребни луѓе кои што ќе ја рекламираат земјава во странствоТочно. Меѓутоа ако сме решиле да одиме во Неврзани, дај да се откажеме од НАТО/ЕУ. Дај да се откажеме од смешните преговори за името. Дајте да го смениме курсот на надворешната политика.
Во денешниот свет најмалку што ни треба е рамнодушност и неутрален пристап кон некое прашање (односите со Србија/Косово). Најдобро е да се заземе страна, прашање е чија? Дали Неврзаните ќе ни ја подобрат ситуацијата? Дали членството во ЕУ/НАТО ќе го подигне стандардот на граѓаните?
Највеќе ме нервира што за сметка на нашите еу-нато интеграции, ги запоставуваме односите со другите земји.
Ке ни се налутеле!
А со тоа губитници на квадрат сме, ниту евро-травеститите, ниту Русите или Кинезите не не почитуваат нешто посебно заради тоа.