Кратки филмови

• Креатор на темата Креатор на темата Serengeti
  • Време на започнување Време на започнување
Ви го постирам филмот "10 minutes" и филмчето е фантастично и доста потресна приказна , ме воодушеви и долгиот кадар без кат, што е исто така одлична техника со која се послужил режисерот.

исто ви постирам еден неверојатен краток филм кој ме остави без здив! и премногу ме шокираше! вреди да се погледни "One hundredth of a second"

[video=google;-7467000047467727357]http://video.google.com/videoplay?docid=-7467000047467727357#[/video]

Во тоа коментарите на youtube некој напишал дека ова е најубавото видео што го има гледано на youtube, се согласувам. Погледнете.

"The Alphabet" ...kratok film od David Lynch ,inspiriran od sonot (kosmarot) na sestrata na negovata zena vo toa vreme

"When you sleep, you don`t control your dream. I like to dive into a dream world that I've made, a world I chose and that I have complete control over." - David Lynch

1. La Jetée (1962)

Според овој краток француски СФ филм, Тери Гилиам го направи 12 Monkeys, да не кажам ја украл, малку ја изменил и надополнил приказната :wink:
Пред своето време, интересно е тоа што се работи за поврзани фотографии.
Оние 8.3 на ИМДБ се малку, 10/10

Секој СФ фан би требало да го погледне кратково филмче, посебно оние на кои им е омилен 12 Monkeys.

2. Cashback (2004)

Одлична комедија.
Тотално можам да се соживеам со ликовите од краткиов филм, пошто е вистина, кога работиш у супермаркет (имам некое искуство од Тинекс :P ), времето стои и само гледаш како да го утепаш...

Долгометражната верзија од 2006 не би ја препорачувал, само уште еден неуспешен обид да се истегне краток филм у добар долгометражен...

Започна фестивалот Санденс. Еве девет кратки филмови од фестивалот кои можат да се погледнат бесплатно. И легално.
http://screen.yahoo.com/sundance/

Да се надоврзам на претходниот пост. Пред некоја година ги најдов кратките филмови на Pixar на торент, ама еве ги има и на YouTube. Еве ги моите омилени:

One Man Band

Lifted

For the Birds

Geri's Game

Се надевам дека ќе заживее темава, има многу кратки филмови кои вреди да се погледнат а се подобри од многу долгометражни...како СФ филмчево за кое се збори сега дека би можело да биде новиот Дистрикт 9 -
Повеќе вакви филмови, помалку високобуџетни глупости како Трансформери...

Би ги препорачал и кратките СФ филмчиња на Нил Бломкамп, сите можат да се најдат на Јутуб, мене ме воодушевија, очекувам многу од него во иднина во СФ жанрот.
Како и кратките БМВ филмчиња со Клајв ОВен, некои од нив се подобра акција/трилер/драма од многу долгометражни, а и многу познати режисери и глумци се инволвирани. Стварно не знам зашто не го земаа Овен да го глуми Бонд, покажува тука дека е перфектен избор..

Прекрасен краток филм на Спајк Џонс.

12:01 PM (1990)

Според овој е направен Groundhog Dау, пишува на Википедија дека се тужеле после

Сегмент од омнибус филмот Paris, je t'aime. Режисер на овој краток филм е Tom Tykwer, а во главна улога се јавува Натали Портман. Супер филмче.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom