Сурогат мајка?

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Сурогат мајка да сум? Никако.
Не можам да се замислам да носам дете 9 месеци и потоа да го родам и дадам на други лица. Јас не би можела да се откажам од мое дете, од дете кое јас ќе го носам и ќе го родам.
И искрено не гледам тука голема хуманост во откажување од сопственото дете и истото да им го подариш на некои добри луѓе кои ќе го чуваат.
Има жени кои не ги сакаат сопствените деца и ги даваат на посвојување, па тие дечиња чекаат дом и родители, јас сум за посвојување иако да таа процедура е комплицирана и трае предолго.
А и не би можела да го направам за блиска личност пред се зашто мислам дека ужасно ќе се чуствувам во близина на своето дете, да го гледам, да се правам фина тетка, а всушност сум мајка.
Во случај да не можам да имам деца би посвоила, не би барала сурогат мајка а најмалку некој од семејството блиско. Не сакам никој да се откаже од сопственото дете за мене. Мене тоа ми е грев.
Ако родам дете тоа ќе е само мое. Добро и на таткото :)

Не верувам дека било која жена од моментот кога ќе го роди детето и ќе го земе во рака може да престане да мисли на него и да го отуѓи.

Неминовно е дека ќе го побара назад...

Ова е дефинитивно една од поголемите глупости. Многу е пологично посвојување на децата отколку вакви глупости...

Да глупост е но за жал има и такви мајки кои не ги побаруваат своите деца назад или ништо не чуствуваат. Особено тоа е случај со постпородилниот синдром кој доколку не се третира на време може да заврши трагично за детето. Има и многу биолошки мајки но кои се далеку од психолошка мајка и тука нема иднина за тоа дете. Посвојувањето е еден вид на сурогат родители кои го даваат на посвојување своето дете иако има разлика помеѓу посвојувањето и сурогат мајка како во причината за посвојување и причината за сурогат мајка. Иако никогаш за ниедни пари не би се одвоила од сопственото дете но ете има и такви девојки/ жени.

Не е тоа забрането во Македонија?

Да забрането е имаше еден случај во Гевгелиско село девојка останала бремена и го раѓа детето и го дава на посвојување во Грција на брачен пар договор направен на нотар заверен во Грција за одредена сума на пари.По пријава на соседите во полиција мајката е уапсена, а за брачниот пар се трага последно се видени во Германија и не се знаеше што е со детето бидејќи во повеќето случаи ги земаат за трговија со органи. Жално но вистинито. Инаку мајката на детето со низок степен на образование.
Кон тоа води сурогатството.
Инаку кај нас тој договор за посвојување доколку не е поминат низ наши инстиуции нема никакво правно значење.

Не можам да се замислам да носам дете 9 месеци и потоа да го родам и дадам на други лица. Јас не би можела да се откажам од мое дете, од дете кое јас ќе го носам и ќе го родам.
И искрено не гледам тука голема хуманост во откажување од сопственото дете и истото да им го подариш на некои добри луѓе кои ќе го чуваат.
Има жени кои не ги сакаат сопствените деца и ги даваат на посвојување, па тие дечиња чекаат дом и родители, јас сум за посвојување иако да таа процедура е комплицирана и трае предолго.
А и не би можела да го направам за блиска личност пред се зашто мислам дека ужасно ќе се чуствувам во близина на своето дете, да го гледам, да се правам фина тетка, а всушност сум мајка.
Во случај да не можам да имам деца би посвоила, не би барала сурогат мајка а најмалку некој од семејството блиско. Не сакам никој да се откаже од сопственото дете за мене. Мене тоа ми е грев.

Твое мислење и твој став, ама сепак ќе си земам право да ти се исконтрам:)
Ти би го носела тоа дете, но нема да биде твое. Ќе расте во тебе, но сепак е направено од туѓи јајце клетки и сперматозоиди. И тој потег е хуман, затоа што се ставаш на 9 месечни маки и породување, за нечија друга среќа.
И воопшто не е исто некој да посвои дете или да побара сурогат мајка. Причините веќе ги наведов. Не може секој да прифати да чува туѓо дете, па зошто би, доколку има можност за ваква опција.

Да забрането е имаше еден случај во Гевгелиско село девојка останала бремена и го раѓа детето и го дава на посвојување во Грција на брачен пар договор направен на нотар заверен во Грција за одредена сума на пари.По пријава на соседите во полиција мајката е уапсена, а за брачниот пар се трага последно се видени во Германија и не се знаеше што е со детето бидејќи во повеќето случаи ги земаат за трговија со органи. Жално но вистинито. Инаку мајката на детето со низок степен на образование.
Кон тоа води сурогатството.
Инаку кај нас тој договор за посвојување доколку не е поминат низ наши инстиуции нема никакво правно значење.
Случајот спомнат во Гевгелија не е сурогат мајка. Девојката останала бремена и наместо да го остави во дом го дава на посвојување во грција, но дека не е по судски пат е нелегално (купопродажба на бебиња) Сурогат мајка е со предвремен договор, се всадува јајце клетка и сперматозоит од „дотичните„ во матката на сурогат мајката. И сето тоа за пари (колку гнасно) . Горенаведениот случај и случајот што го збори Дивнето е социјална мајка, без пари. Сепак и двата случаја ми се неприфатливи.
Инаку забрането е скоро во сите европски земји, освен во грција, Белгија, Шпанија, Холандија, Голема Британија. Исто е дозволено и во Америките :) (таму што ли не е дозволено :) )
Во Германија е забрането со закон и казната е три години условно и огромна парична казна.
Мајка на едно дете е мајката која го има родено.

п.с.
Болдираното во постот на кикамика е напишан со низок степен на образование... Има и високо образовани кои го прават тоа другарице.

Случајот спомнат во Гевгелија не е сурогат мајка. Девојката останала бремена и наместо да го остави во дом го дава на посвојување во грција, но дека не е по судски пат е нелегално (купопродажба на бебиња) Сурогат мајка е со предвремен договор, се всадува јајце клетка и сперматозоит од „дотичните„ во матката на сурогат мајката. И сето тоа за пари (колку гнасно) . Горенаведениот случај и случајот што го збори Дивнето е социјална мајка, без пари. Сепак и двата случаја ми се неприфатливи.
Инаку забрането е скоро во сите европски земји, освен во грција, Белгија, Шпанија, Холандија, Голема Британија. Исто е дозволено и во Америките :) (таму што ли не е дозволено :) )
Во Германија е забрането со закон и казната е три години условно и огромна парична казна.

п.с.Болдираното во постот на кикамика е напишан со низок степен на образование... Има и високо образовани кои го прават тоа другарице.

Јас само коментирав за конкретниот случај и статистиката покажува дека процентот на овие случаи е поголем кај жени/девојки со низок степен на образование. тоа барем не образуваа на факултет ништо јас немам измислено:toe:

Нема да речам ниту ДА, ниту НЕ на оваа тема, без разлика што на темата за посвојување од геј-двојки зазедов една страна.

Како прво, без разлика што јајце-клетката не е од неа, туку е имплантирана туѓа, претходно ин-витро оплодена, со афирмирањето на ваков начин на стекнување потомство, се’ некако ми изгледа дека одреден дел на женската популација на овој начин се искористува, нешто како инкубатор, што од етичка гледна точка е дубиозно :toe: Шо знам...

Не знам какви психички последици остава ова кај жената, ама мислам дека не се добри.

Од геј-аспект, во државите каде посвојувањето не е сеуште дозволено, ова може да изгледа примамливо, но за мене не е воопшто прифатливо.

п.с.Болдираното во постот на кикамика е напишан со низок степен на образование... Има и високо образовани кои го прават тоа другарице.

да не си нешто јалнаш?
u Nemačkoj i Austriji uopšte ne postoji mogućnost ugovaranja rađanja za drugog, kao ni u Grčkoj i Irskoj.

U SAD većina saveznih država dozvoljava surogat roditeljstvo, ali je ono zabranjeno u državama Nju Džersi, Mičigen i Arizona.
Surogat majke uskoro i u Srbiji

извор

Ме трогна оваа тема...жалосно пред се за оние кои неможат да станат биолошки родители а уште по жалосно за оние кои оставаат или подаруваат,без разлика од кои причини го направиле тоа не сакам да навлегувам во тоа .....но незнам како би живееле понатаму со такво чуство дека оставиле дете или го подариле,се можеш да подариш али тоа мислам не,а по готово да заработиш на тоа ...... Доколку партнерите имаат проблем со неможност за оплодување по природен пат има сега барем и други начини да се одбере некој од нив на пр.вештачко оплодување како прва варијанта,понатаму мислам подобро доколку би се одлучиле да си посвојат дете тоа најдобро да би го направиле од дом иако процедурата трае подолго но тоа е подобриот начин.

Не гледам ништо лошо во користење сурогат жена ниту сум против посвојување, но има парови што сакаат свое дете, своја крв, пример жената може да зачне но не може да го задржи ембрионот од икс причини, така да ова им е единствено решение.

...но незнам како би живееле понатаму со такво чуство дека оставиле дете или го подариле,се можеш да подариш али тоа мислам не,а по готово да заработиш на тоа ...... Доколку партнерите имаат проблем со неможност за оплодување по природен пат има сега барем и други начини да се одбере некој од нив на пр.вештачко оплодување како прва варијанта,понатаму мислам подобро доколку би се одлучиле да си посвојат дете тоа најдобро да би го направиле од дом иако процедурата трае подолго но тоа е подобриот начин.

Не може да подари или задржи нешто што не е нејзино, сурогатот е единствено носител, инкубатор на туѓ, веќе создаден ембрион, е сега дали го прави сосем доброволно, за близок или за пари не е важно, битното е дека се прави добро дело, а за посвојување може да си посвојат кога било, но да имаат свое биолошко дете...

Јас за пари никогаш не би се осудила да го направам, а ако блиски луѓе ме замолат немам појма како ќе реагирам и дали ќе го направам, сепак не е мала работа и вака хипотетички кажано навистина немам појма што ќе направам

Не гледам ништо лошо во користење сурогат жена ниту сум против посвојување, но има парови што сакаат свое дете, своја крв, пример жената може да зачне но не може да го задржи ембрионот од икс причини, така да ова им е единствено решение.
Не може да подари или задржи нешто што не е нејзино, сурогатот е единствено носител, инкубатор на туѓ, веќе создаден ембрион, е сега дали го прави сосем доброволно, за близок или за пари не е важно, битното е дека се прави добро дело, а за посвојување може да си посвојат кога било, но да имаат свое биолошко дете...

Јас за пари никогаш не би се осудила да го направам, а ако блиски луѓе ме замолат немам појма како ќе реагирам и дали ќе го направам, сепак не е мала работа и вака хипотетички кажано навистина немам појма што ќе направам
Матката на жената е далеку од „само инкубатор“.
Оплодена човечка јајце клетка не е кукавичко јаце за да се подметне во туѓо гнездо.

Да не дојде човек во таква ситуација да има потреба од „сурогат мајка“, чин кој што за мене е крајно дискутабилен и од морален и од правен аспект. Дури и самиот назив „сурогат мајка“ ми е тешко “сварлив“.
Ова никако не би требало да биде легално или во најмала рака достапно за сите. Во Америка мислам дека голем бројот на злоупотреба на ова “право“ од глупачи (немам посоодветен збор) кои за да не си нарушат линијата со бременост ИСКОРИСТУВААТ сурогат мајки за паричен надомест.

Оплодена човечка јајце клетка не е кукавичко јаце за да се подметне во туѓо гнездо.

Да не дојде човек во таква ситуација да има потреба од „сурогат мајка“, чин кој што за мене е крајно дискутабилен и од морален и од правен аспект. Дури и самиот назив „сурогат мајка“ ми е тешко “сварлив“.
Ова никако не би требало да биде легално или во најмала рака достапно за сите. Во Америка мислам дека голем бројот на злоупотреба на ова “право“ од глупачи (немам посоодветен збор) кои за да не си нарушат линијата со бременост ИСКОРИСТУВААТ сурогат мајки за паричен надомест.

Во случајот со сурогат мајка, матката е ТОЧНО инкубатор, место за одреден период да се развие ТУЃ ембрион, ништо повеќе. Споредбата јајце клетка-кукавичко јајце ич не ти е на место. Кукавицата го снесува јајцето во туѓо гнездо, ги фрла туѓите јајца за само нејзиното потомоство да биде одгледано и после ич не се врти назад. Додека сурогат жената е единствена шанса на некои парови да имаат свое биолошко дете. Зошто да не е легално? Што не е морално тука? Не е морално ни легално да имаш роднини (близки далечни не е битно) кои имаат 3 дечиња, очекуваат 4то и да им речеш, дајте ни го нас новото, нема да ви недостига а ние не можеме да имаме а сакаме детенце :tapp:

Има такви што злоупотребуваат,да, исто и болни умови како што рече за да не си ја нарушат линијата го избираат овој начин, но тоа не значи дека сосем треба да се забрани и да биде строго казниво со закон. Може да биде и е регулирано и контролирано со закон. Како што веќе пишав во погорниот пост, пар кој сака дете од своја крв а жената (од генетски, здравствени и др причини)не може да издржи бременост, ЗОШТО да се кљука долги години со хормони и да се подложува на долгогодишни лечења кои се прескапи а може да се неуспешни, или ако успее да забремени, зошто бременоста да ја помине во кревет (дома или во болница), зошто да се подложи на високо ризична бременост која може да заврши трагично или за неа или за бебето или за двајцата? ЗОШТО? Кога има начин да си имаат здраво биолошко детенце?

Пример има парови што си замрзнуваат јајце клетки и сперма поради најразлични причини. Се случува едниот умира, а другиот сака нивен заеднички плод, бебенце од личноста што се му значела во животот но прерано си заминала и има начин да се оствари. Каде е тука лошото? Нема лошо, нема губитници, нема никој повреден, има нов живот, има среќно семејство, има девојка/жена која или направила добро дело на свои познати или добила надомест кој сигурно и е потребен. Никоја финансиски добростојеча нема да се подложи на такво нешто. И пак, сите добиваат а никој не е повреден.

Би прифатиле ли да бидете сурогат мајка, да носите дете(деца) 9 месеци и да ги дадете на друг? Без оглед што не сте биолошка мајка, сепак на крај вие раѓате и треба тоа мало бебенце да го дадете на друг пар што неможе да има деца. Би прифатиле ли можеби поради поголема сума на пари? Или едноставно од хуманост? Или некоја друга ваша причина?
За мажите да не бидат надвор од темава нека си кажат дали тие би побарале од некоја жена (би ја убедиле и сопругата) да го направи тоа или кажете си општо мислење, нормално.
И за крај, дали мислите дека е морално оправдано ова, покрај многуте деца низ светов кои немаат дом и чекаат на посвојување?
:coffee:

1.Секоја сурогат мајка не пристапува на такво нешто против нејзината воља туку свесно и своеволно, дали поради финансиска или емотивна надокнада се едно!
2. Сурогат мајките не треба да бидат емотивно врзани за децата што ги носат затоа што тие не се биолошки врзани за тие деца т.е туѓа јајце клетка.
3. Нема ништо лошо во сурогат мајчинството, ако се земат во предвид причините и околностите зошто тоа се прави. Ако луѓето продаваат бубрези и други органи за пари, зошто некоја жена да не износи 9 месеци едно дете, па макар и да е за пари! а од друга страна да усреќи некое семејство. Патем некои жени се чувствуваат блажени кога се бремени. :)
--- надополнето: 20 јануари 2014 во 22:37 ---

Во кој век живееш? во 19 век? Многу просто размислување!
--- надополнето: 20 јануари 2014 во 22:42 ---

Ти прво немаш поима што е сурогат мајка, затоа така непромислено коментираш! Ако носиш дете како сурогат мајка, тогаш тоа дете НЕ Е ТВОЕ! туку туѓо дете, туѓа јајце клетка, туѓа крв и нема апсолутно ништо од тебе освен храната што ќе ја прима од твојата утроба!

Донирам новороденчиња на геј парови.
Заинтересираните нека ме контактираат преку приватна порака.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom