Монаштво

• Креатор на темата Креатор на темата [zEUs]
  • Време на започнување Време на започнување
dali Чорбаџијo togas se soglasuvas so kuranskiot tekst kade sto veli deka monastvoto samite si go sozdadoa. dali se slozuvas so kuranot vo vrska so ova,,, .. bes komantari samo da ili ne,
evego toj tekst;
potoa nie po niv edni po drugi gi isprakavme verovesnicite nasi dodeka ne go isprativme isa (isus) sinot na merjem komu indzilot (evangleiie) mu go dadodvme a vo srcata na onie koi go sledea vnesovme blagost i somilost a monastvoto samite go sozdadoa i se sto im propisavme nie e samo zelba za zadovolstvo Allahovo.no tie za nego ne vodat griza vistinska a na onie koi veruvaa ke im ja dademe nagradadta nivna a mnozizstvoto bea rasipani.....

a od dokazite negovi e i toa sto od vas on sozdade zena za da se smirite vo niv . a megu vas opredeli i ljubov i milost . ete vo toa navistina ima dokazi za ljugeto koi razmisluivaat. ( kuran. 57;24;;;;;;30;21)

--- надополнето: 2 февруари 2012 во 20:42 ---

zosto ne odgovaras lesno e da ili ne., nisto poveke.bes komentar.

...дрн-дрн, дрн...Верувам дека Павле слично би ги укорил и денешните монаси кои што тихуваат по манастирите одвоени од светот.

Он верувал дека Павле ќе ги укорел монасите кои тихуваат по православните манастири. Ти не си достоен чевлите да им ги обуеш на таквите монаси. Иди збирај души за „препостанската“ омладина.

Него, ти све ова вероватно го дозна на билатералната средба со Бога. А ја видиш верувам дека Петар (оној апостолот, не ја) би ти спукал еден цигански шамар преку сурат, три дена да не моеш на себе да си дојдеш. Тоа би те одвоило од светот за извесно време, што убеден сум дека би било одлична идеја.

:pos::pos::pos:

Inace imam ne samo osnovni mnogu poveke, barem za ovaa tema. Ne bi sakala sega da odam von tema i da zboruvam za nekoi svoi privatni raboti. Vo sekoj slucaj, sekoj ima pravo da si kaze sto saka, dali drugite ke prifatat ili ne, dali im odgovara ili ne, toa e drugo;)
Dobro, moze i na ti. Nema problem.
Pozdrav!

Спред тоа што го пишуваш и што сите го прочитваме не знаеш кој е Хенри Осми и што всушност направил тоа. Има врска со протестантството и со жените, ама што точно ти не знаеш. За Православната исто така не знаеш ништо!

Секој има право да каже што сака, само што овде темата не е да каже секој што сака, туку монаштво.

Јас не можам да се согласам со нешто што е ноторна глупост. А тоа што ти го пишуваш е токму тоа. Тоа не значи дека си глупа, само си напишала глупости.
Се случува.:pipi:

Па на некој начин да. Ја попрецизно би го нарекол инфилтрација од хиндуизмот.

Апостол Павле им пишал на христијаните од градот Коринт да не се мешаат со блудници и тие буквално го сфатиле и престанале да се дружат со блудниците меѓу неверниците. Потоа Павле им пишал друго писмо во кое што им објаснува дека тој не мислел на блудниците од овој свет (т.е. на неверните), туку на блудниците меѓу христијаните, цитирам:

„Ви пишував во писмото, да не се мешате со блудници, не воопшто со блудниците на овој свет, или со лакомците, или со разбојниците, или со идолопоклонците, зашто тогаш би требало да излезете од светот. Но сега ви напишав да не се дружите со оној, кој се наречува брат, а блудник е или лакомец, или идолопоклоник, или хулник, или пијаница или разбојник. Со таков и да не јадете!“ (1 Коринтјаните 5:9-11, Библијата)

Интересна е забелешката на апостол Павле „зашто тогаш би требало да излезете од светот“. Значи со други зборови Павле им вели дружете се со блудниците од светот, немојте да излегувате од светот, на што Исус би додал: Бидете сол и светлина меѓу луѓето, за тие да ги видат добрите дела меѓу вас и да го прослават Бог.
Павле ги исправа оние кои буквално го сватиле и кои почнале да се одвојуваат од световните (неверните) луѓе, велејќи им дека не мислел на тие блудници, туку на оние кои што се уште се непокајани блудници меѓу браќата и сестрите. Павле ги охрабрува да не се одвојуваат од светот.
Верувам дека Павле слично би ги укорил и денешните монаси кои што тихуваат по манастирите одвоени од светот.

А бе пријатели треба да знаеме каде да ја затвориме устата, а не да лупаме се и сешто.Ако гледам дека сум згрешил и коментарот не ми е наместо не треба да се лутам,ќе си го ставам егото во фиока и ќе се повлечам.Посебно за вакви теми.....

Бог ја чува твојата душа, се додека ти внимаваш на својот јазик.
Св. Антониј Велики

Ја попрецизно би го нарекол инфилтрација од хиндуизмот.

Море, убо си кажуваш: „....ја попрецизно би го наекол...„.

Па сега, освен претходно наведениот субјективизам, у стули „...јас мислам дека....„, бити троа и поубедлив и наведни ни‘ нешто посилни докази дека хиднузимот навистина пенетрисал у рисјанаката вера, али све то поткрепено со историски докази (начини, средства, методи...) па чак и со „...библиски цитати...„, кои силно ќе ме/не‘ убедат дека немаш само субјективен став, туку и убедлива поткрепа за личниот став.

Монаштвото се јавува во раниот 4-ти век, кај египетските подвижници, од кој најпознати се Антоние и Макарие, а монаштвото се јавува не ради хиндуизмот, туку како реакција на падот од верата, кој се јавил во тогашната Црква, па првите монаси барале поинаков начин на спасение на своите души од спасението во Светов.

..... па првите монаси барале поинаков начин на спасение на своите души од спасението во Светов.

ЕУРЕКА!!!!

Ова.... Ти ни проповедаш некое друго „евангелие“ или со други зборови кажано ГНОСТИЦИЗАМ???

Првите монаси барале поинаков начин на спасение од она спасение што го дал Бог??? :pos:

За жал.... и денешниве „православци“ бараат начин за друго спасение од она кое го дал Бог во Библијата, а тоа е по сопствени сили и напори, преку подвизи и јунаштва, а не преку жртвата Христова на Голгота.
АЛАЛ ДА ВИ Е!!!

ЕУРЕКА!!!!

Ова.... Ти ни проповедаш некое друго „евангелие“ или со други зборови кажано ГНОСТИЦИЗАМ???

Првите монаси барале поинаков начин на спасение од она спасение што го дал Бог??? :pos:

За жал.... и денешниве „православци“ бараат начин за друго спасение од она кое го дал Бог во Библијата, а тоа е по сопствени сили и напори, преку подвизи и јунаштва, а не преку жртвата Христова на Голгота.
АЛАЛ ДА ВИ Е!!!

Пријателе не православци туку православни.Им препишуваш работи кои не се точни.Кој ја отфрла жртвата Христова?Како го носиме ние крстот Христов? Она од што се чува православниот е самоизмамата и неодмереноста.Тој кој постојано стражари над себе нема да заспие и никој нема да го прелаже.

Хвала, хвала...
Остатокот од Твојот пост, не е вреден за внимание и коментари.

Така ти се чини, пријателе. Погледни ги само “лајк“- овите и ќе ти биде јасно дека постот „и тоа како“ е вреден за внимание!!! ;)

хахахаха...он на мене... :свиркам:
--- надополнето: 4 февруари 2012 во 00:08 ---
Пријателе не православци туку православни.

Баш така пријателе, како што е напишано - „православци“

Им препишуваш работи кои не се точни.
Ти така мислиш. Зарем твоето спасение не се темели на твоите сопствени дела и напори?

Кој ја отфрла жртвата Христова?

Вие, православците.

(Вие, што посакавте да се оправдувате со Законот (делата), Го изгубивте Христос, отпаднавте од благодатта; а ние се надеваме и очекуваме оправдание од верата преку Духот.) Галатјаните 5:4-5

Како го носиме ние крстот Христов?

Работата е едноставна: вие не го носите - тој ве носи вас.

Тој кој постојано стражари над себе нема да заспие и никој нема да го прелаже.

Точно така, пријателе. Кога би само стражареле, немаше да спиете и да бидете прелажани.

zosto togas go negiras monastvoto ,

Не го негирам, туку само аргументирам дека тоа не е христијански повик, не е христијанска пракса согласно библиското откровение, не е учење на Господ Исус Христос и Неговите апостоли.

Така ти се чини, пријателе. Погледни ги само “лајк“- овите и ќе ти биде јасно дека постот „и тоа како“ е вреден за внимание!!! ;)

хахахаха...он на мене... :свиркам:
--- надополнето: 4 февруари 2012 во 00:08 ---

Баш така пријателе, како што е напишано - „православци“

Ти така мислиш. Зарем твоето спасение не се темели на твоите сопствени дела и напори?

Вие, православците.

(Вие, што посакавте да се оправдувате со Законот (делата), Го изгубивте Христос, отпаднавте од благодатта; а ние се надеваме и очекуваме оправдание од верата преку Духот.) Галатјаните 5:4-5

Работата е едноставна: вие не го носите - тој ве носи вас.

Точно така, пријателе. Кога би само стражареле, немаше да спиете и да бидете прелажани.

Пријателу гледам дека само се обидуваш да ловиш и ништо друго. Фарисеите правеле се, за да го фатат Христа на некој збор и да го осудат.......

.

Фали ме устооооо, оти че те раскинам...:icon_lol:

„...и јас мислам како тебе...„, му велит еден атеист на другитот атеист.

Не го негирам, туку само аргументирам дека тоа не е христијански повик, не е христијанска пракса согласно библиското откровение, не е учење на Господ Исус Христос и Неговите апостоли.
pa i samiot kuran veli deka monastvoto ne e bozestven povik , deka samite si go vnesoa vo nivnite redovi samite si go sozdadoa, zosto togas ne se sozglasuvas so ovoj kuranski tekst.. koga go zboruva ona vo sto i ti go argumetiras istoto , go argumentira toa vo sto oni vnesoa novotarija vo verata i veli deka ne od boga i deka samite si go sozdadoa. ne bila nikakva praksa na bozjite verovesnici.i ja otkriva lagata na onie koi vnesoa takva novotarija.:sneaky:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom