Монаштво

• Креатор на темата Креатор на темата [zEUs]
  • Време на започнување Време на започнување
pa i samiot kuran veli deka monastvoto ne e bozestven povik , deka samite si go vnesoa vo nivnite redovi samite si go sozdadoa, zosto togas ne se sozglasuvas so ovoj kuranski tekst.. koga go zboruva ona vo sto i ti go argumetiras istoto , go argumentira toa vo sto oni vnesoa novotarija vo verata i veli deka ne od boga i deka samite si go sozdadoa. ne bila nikakva praksa na bozjite verovesnici.i ja otkriva lagata na onie koi vnesoa takva novotarija.:sneaky:
Па и сатанизмот на пример го тврди истото, дека секој вид на апстиненција не е божествен повик и дека е погрешен, зошто тогаш ти не се согласуваш со сатанизмот и сатанската библија?

Благодарение на некои монаси кои се свети и се подвизуваат во пустината и се молат за нас уште постоиме на земјава.

Пријателу гледам дека само се обидуваш да ловиш и ништо друго.

Па таа е и мисијата на нас Христијаните, да бидеме ловци како што и самиот Исус ни заповеда:

Матеј: 4:19 И им рече: „Појдете по Мене и Јас ќе ве направам ловци на луѓе.”

Со почит, Госпел.

pa i samiot kuran veli deka monastvoto ne e bozestven povik , deka samite si go vnesoa vo nivnite redovi samite si go sozdadoa, zosto togas ne se sozglasuvas so ovoj kuranski tekst.. koga go zboruva ona vo sto i ti go argumetiras istoto , go argumentira toa vo sto oni vnesoa novotarija vo verata i veli deka ne od boga i deka samite si go sozdadoa. ne bila nikakva praksa na bozjite verovesnici.i ja otkriva lagata na onie koi vnesoa takva novotarija.:sneaky:

Ќе ти одговорев и погоре, но ти ме услови да одговорам само со ДА или НЕ и ништо повеќе и без коментар. Но сега бидејќи не ме ограничуваш само на ДА или НЕ, ќе ти одговорам зошто не се согласувам со Кyранот.
Кyранот вели дека тие одредени христијани самите си го создале монаштвото, а јас пак тврдам дека тие самите не си го создале, туку монаштвото веќе си било создадено (вообичаена пракса) со векови пред тоа кај хиндуистите во Индија и будистите југоисточно преку Азија, така што тогашните католиците не измислиле топла вода, туку само ја копирале оваа пракса и ја прилагодиле во нивната спиритуалност.
Се надевам сега сме на чисто.

Благодарение на некои монаси кои се свети и се подвизуваат во пустината и се молат за нас уште постоиме на земјава.

Е како да не!!!! Затоа што некои монаси (кои наводно биле „свети“) и се подвизувале во пустините, затоа сме постоеле уште на земјава....(прдешки во боја)

Заради ова постоиме и ќе постоиме, се додека Исус по втор пат не реши да дојди долу на земјава:

Зашто Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, та секој што верува во Него да не загине, туку да има вечен живот. (Јован 3:16)

На ова се темели нашето постоење, и се друго е апсурд!!!!

Па и сатанизмот на пример го тврди истото, дека секој вид на апстиненција не е божествен повик и дека е погрешен, зошто тогаш ти не се согласуваш со сатанизмот и сатанската библија?
zatoa sto e sprotivno od bozestveniot povik

zatoa sto e sprotivno od bozestveniot povik
Епа и за христијаните твојот куран е спротивен на "божествениот повик".
Наоѓаш еден цитат или стих кој се совпаѓа со одредено мислење на некој член, и според тебе тоа е причина тој да се согласи и со се останато?!
Јас можам да ти наведам десетина сатански принципи кој се идентични со твоите исламски, и според твојава логика, тоа ќе значи дека ти си сатанист. :)

Ќе ти одговорев и погоре, но ти ме услови да одговорам само со ДА или НЕ и ништо повеќе и без коментар. Но сега бидејќи не ме ограничуваш само на ДА или НЕ, ќе ти одговорам зошто не се согласувам со Кyранот.
Кyранот вели дека тие одредени христијани самите си го создале монаштвото, а јас пак тврдам дека тие самите не си го создале, туку монаштвото веќе си било создадено (вообичаена пракса) со векови пред тоа кај хиндуистите во Индија и будистите југоисточно преку Азија, така што тогашните католиците не измислиле топла вода, туку само ја копирале оваа пракса и ја прилагодиле во нивната спиритуалност.
Се надевам сега сме на чисто.
mozebi postoelo, no kuranot ovde zboruva za sledbenicite na isa ili isus , deka samite tie ja vovele taa novotarija vo nivnata religija dali so prezemanje od drugi narodi ili ne voopsto nee bitno, bitno e sto monastvoto ne e bozji povik , isto kako sto i ti tvrdis deka ne e bozji povik, ako taa hristijanska grupa go prifatila bozjiot povik kako sto bil nemase da kopiraat od drugite narodi ednostavno ke se ogradea od monastvoto , no oni go prifatile, i resile da ja praktikuvaat taa dogma, vo pogolem razmer sto doveelo do zozdavanje novotarija vo nivnata religija ,
ima razlika vo prevodite na kuranot.
vo kuranot na makednski prevedeno e kako monastvoto sami si go sozdadoa dodeka vo drug e;;
Zatim smo, poslije njih, jednog za drugim naše poslanike slali, dok nismo Isaa, sina Merjemina, poslali, kojem smo Indžil dali, a u srca sljedbenika njegovih smo blagost i samilost ulili, dok su monaštvo oni sami, kao novotariju, uveli - Mi im ga nismo propisali - u želji da steknu Allahovo zadovoljstvo; ali, oni o njemu ne vode brigu onako kako bi trebalo, pa ćemo one među njima koji budu ispravno vjerovali nagraditi, a mnogi od njih su navjernici

a vo milvin kuran na bosanski prevedeno e;

Zatim smo stopama njihovim slali poslanike Naše, i poslali Isaa, sina Merjeminog i dali mu Indžil, i načinili u srcima onih koji su ga slijedili blagost i milost. A monaštvo - izmislili su ga, nismo im ga propisali - izuzev traženja zadovoljstva Allahovog. Pa ne paze ga istinskom pažnjom njegovom, te ćemo onima od njih koji vjeruju dati nagradu njihovu, a mnogi od njih su grješnici.(27
--- надополнето: 5 февруари 2012 во 00:01 ---
Епа и за христијаните твојот куран е спротивен на "божествениот повик".
Наоѓаш еден цитат или стих кој се совпаѓа со одредено мислење на некој член, и според тебе тоа е причина тој да се согласи и со се останато?!
Јас можам да ти наведам десетина сатански принципи кој се идентични со твоите исламски, и според твојава логика, тоа ќе значи дека ти си сатанист. :)
ne rekov deka treba da se soglasi so se ostanato , tuku rekov dali se soglasuva so toj kuranski tekst . zatoa sto negovoto tvrdenje koe potkrepuva dokazi od otkrovenie na biblijata , se identicni so ovoj kuranski tekst. i on veli deka monastvoto ne e bozji povik i kuranot go tvrdi toa. . i go prasav dali se sozglasuva so ovoj kuranski tekst a ne so se ostanato, znam deka on go negira kuranot. , on odgovori so ne . da bese ovoj tekst od nekoj drug izvor sigurno bi se soglasil so nego.

Е како да не!!!! Затоа што некои монаси (кои наводно биле „свети“) и се подвизувале во пустините, затоа сме постоеле уште на земјава....(прдешки во боја)

Заради ова постоиме и ќе постоиме, се додека Исус по втор пат не реши да дојди долу на земјава:

Зашто Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, та секој што верува во Него да не загине, туку да има вечен живот. (Јован 3:16)

На ова се темели нашето постоење, и се друго е апсурд!!!!

Мислам дека премногу избрзуваш.И да е така како што тврдиш треба да се биде малце умерен...

Мислам дека премногу избрзуваш.И да е така како што тврдиш треба да се биде малце умерен...

Бескрајната љубов со која Бог не засака, нас грешниот човечки род, е темелот на нашето битисување (постоење). Тоа е така и неможе да биде поинаку. (барем ако се декларираш како Христијанин)

Ако не беше љубовта Божја, до сега Бог ќе не сотреше.

Бескрајната љубов со која Бог не засака, нас грешниот човечки род, е темелот на нашето битисување (постоење). Тоа е така и неможе да биде поинаку. (барем ако се декларираш како Христијанин)

Ako љубовта на Бог била бескрајна немало ни да не создаде, да се мачиме овде на земјата. Бог ужива да гледа како некој се мачи изгледа. Ама Адам и Ева се криви, они не сјебале....аххххх да сум бил на моментот на креација на луѓето, друго би било. Вака ни крив ни дужен ајде мачи се овде на земјава....цццццц

Така е.
Инаку, не сакам да се декларирам како христијанин, туку мојот живот по милоста Негова да го покаже тоа. Да не биде претерано,човекот паѓа па станува.

Повели, ако сакаш, појди во манастир и разговарај со некој монах, па донеси ги истите заклучоци. Точно дека Бог ќе не направи ловци на луѓе, но за тоа полека.Прво треба себеси да се "ловиме."
Позз

Па таа е и мисијата на нас Христијаните, да бидеме ловци како што и самиот Исус ни заповеда:

Матеј: 4:19 И им рече: „Појдете по Мене и Јас ќе ве направам ловци на луѓе.”

Со почит, Госпел.

А за жените протестантки (да не речам речно-изворните самопрогласени христијанки) апостол Павле што рекол? И тие да бидат ловци на луѓе? Или пак срамно беше жена да трча по куќи и да проповеда?

Се' парцијално и по потреба да се коментирало и тоа пак и пак во промашена тема.

Почитта воопшто не е потребна од човек кој од два члена од форумот е учтиво замолен да не ги нарекува православните христијани- „православци“.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom