Обновување на српско-македонските односи

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Вук Јеремиќ во Скопје
Коментари (0)

07.05.2009 09:57

Посетата е чекор кон целосно обновување на дипломатските односи меѓу двете држави

Министерот за надворешни работи на Србија Вук Јеремиќ денеска ќе престојува во еднодневна посета на Македонија.

Јеремиќ ќе се сретне со шефот на македонската дипломатија Антонио Милошоски, а ќе биде примен и од претседателот Бранко Црвенковски, од премиерот Никола Груевски и од претседателот на Собранието Трајко Вељановски.

Милошоски и Јеремиќ, како што е најавено, ќе потпишат Протокол за соработка во областа на дипломатската едукација. Двајцата министри ќе ги разгледаат и можностите за отворање нови гранични премини меѓу Македонија и Србија, пренесува МИА.

Посетата на шефот на српската дипломатија се оценува како чекор кон целосно обновување на дипломатските односи меѓу двете држави, кои беа нарушени во октомври лани по одлуката на Македонија да ја признае независноста на Косово и протерувањето на тогашниот македонски амбасадор во Белград Александар Василевски.

За продолжувањето на добрите билатерални односи говори и именувањето на новиот амбасадор на Република Македонија во Србија, Љубиша Георгиевски, кој се очекува да ја преземе должноста до крајот на овој месец.

Извор А1...

Освен тоа најавено е и учество на српскиот претседател на инаугурацијата на Иванов...

Мислам дека ова е добра вест...

Ако сакаат Македонија и Србија да излезат од постојаните уцени на албанските сепаратисти мора многу тесно да соработуваат.
Ако не нека си ги извадат очите и нека ја раздадат земјата на трети народи.

Според мене имаат еден куп „истородни“ проблеми, во еден дел е стратешки да соработуваат.

Старите секогаш велеле дека комшиите треба да се почитуваат; бидејќи нам од почитта не ни остана ни „п“, коментарите се воздржани...

прашање
Колку ова нас ќе не чини?И кога пак ќе се обидат да ни постават замка ?

Ако сакаат Македонија и Србија да излезат од постојаните уцени на албанските сепаратисти мора многу тесно да соработуваат.

Zaboravate deka Srbija ima "bratski" odnosi so Grcija ?!
Srbija ne vi ja priznava crkvata ?
A ako albancite sorabotuvaat so Grcija i Bugarija , protiv makedoncite ?
Neka neka , Grujo , odlucen e da ja unisti Makedonija i makedoncite.

А ти забораваш дека грците јужна албанија ја сметаат за грчка!?

Да, ама први другари се со Грците.

Добри односи со Србија незначи по автомаизам соработка против Албанците...
Од кај ти тоа сега...

Apsolutno se soglasuvam so stavot na Slavjanski okolu ova prasanje.

Dokolku sakame na Balkanot da imame miren zivot i sigurna egzistencija ke morame site Slovenski Narodi tesno da sorabotuvame megjusebno sto dosega na nasa zaednicka zalost ne bese slucaj zatoa sto sekogas bevme razedineti i iskoristeni od zapadnjacite za nekoi nivni celi i interesi.

Bez obzir na mnogute greski koi se imaat sluceno na ednite kon drugite i obratno dokolku sakame da preziveeme nie i nasite pokolenia ke morame da se zdruzime i zaednicki da gi resavame problemite koi site nas zaedno ne macat vo regionot.

Go pozdravuvam potegot na Makedonija i Srbija kon normaliziranjeto na odnosite megju dvete drzavi.

Sekojslovenski narod shto ne ja poddrzuvaMakedonija vsushnost ja seche grankata na koj ai sami sedat

А,што ако Македонците почнат да соработуваат со Грците,Србите и Бугарите против вас?

Запомни дека на Грција и Србија исто така сте им проблем,а Бугарите не сакаат ни да чујат за вас.

Затоа:нема вечни пријатели,има само заеднички интереси.:toe:

Se soglasuvam ali Srbija ako beshe ozbilna drzava nemase da gradi odnosi so tie drzavi sto go priznale Kosovo.

Така ако размислуваат ќе треба се изолираат?!?!?! Многу малку држави останаа кои не го признале Косово (а прашање на денови е кога ќе го направат).

Не го признале само тие што имаат иста мака..

Така ако размислуваат ќе треба се изолираат?!?!?! Многу малку држави останаа кои не го признале Косово (а прашање на денови е кога ќе го направат).

Не го признале само тие што имаат иста мака..
Mnozinstvoto od drzavite vo svetot go nemat priznaeno, samo amerikanski poslusnici vo evropa go priznaele a vo ostanatiot svet se samo ne ozbilni drzavi.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom