Кој е најдобар политички партнер на Македонија?

• Креатор на темата Креатор на темата Mac100%
  • Време на започнување Време на започнување
Така би рекол дека е 'ограничено' да се вика дека оваа или таа земја може да биде одбележена како севековен сојузник или бескраен противник на Англија(читај Македонија). Немаме севековни сојузници, немаме ни трајни непријатели. Нашите интереси се севековни и бескрајни, и наша должност е токму спроведувањето на тие интереси.

п.с. Се извинувам за слободниот превод.
Се држи вода освен ова за непријателите.....мислам дека имаме вечен непријател.
Светот не функционира на база на пријателства.:toe:
Моментално наши партнери (независно од тоа дали нам ни се допаѓаат) се С.А.Д.,Хрватска,Турција и Украина
Најискрено од овие мислам дека не подржуваат Хрватите.

Aj razbiram zosto SAD Turcija Ukraina ni se nasi partneri ama moze li nekoj da mi objasni zosto Hrvtaska so sto taa tolku ni ima pomognato ? ako mozew nekoj da mi odgovori

Aj razbiram zosto SAD Turcija Ukraina ni se nasi partneri ama moze li nekoj da mi objasni zosto Hrvtaska so sto taa tolku ni ima pomognato ? ako mozew nekoj da mi odgovori

Bareem prijatelski se odnesuvaat i davaat politicka podrska vo se, ali toa mozebi i ne e vazno najvazno od sve e toa sto za razlika od ovie za koj debtirame koj ni zgresil ili kolku ni e blizok od bilo koj pricini hrvatite niokgas ne ni zgresile. Drugite nabroeni so isklucok na Ukraina site drugi nekogas ne proebale sve vo zavisnost od momentot i interesot.

Дефинитивно грчка ни е најдобар партнер.
Зошто? Ни направи најголема реклама во светски рамки во кој ние самите немавме никакви шанси,а и не знаевме како.
Му покажа на светот дека постоиме како нација и држава.:salut::salut:

Се држи вода освен ова за непријателите.....мислам дека имаме вечен непријател.
Светот не функционира на база на пријателства.:toe:
Моментално наши партнери (независно од тоа дали нам ни се допаѓаат) се С.А.Д.,Хрватска,Турција и Украина
Најискрено од овие мислам дека не подржуваат Хрватите.

Таков е цитатот што да правам јас. :)

Само да надополнам дека нашите непријатели не се вечни! (непријатели ќе ни се само додека се појаки од нас, после тоа ако сакаат и глава нека кршат).
Таква ни е локацијата...
Да се сетиме на Македонците во антиката.

-Имале проблеми од Илирите (Северо-Запад), денес имаме од Албанците (Северо-Запад). [ним некој да пребацува на ова, војната во 2001 беше проблем] Всушност токму илирите вршеле напади во самата територија на Македонија, додека другите едноставно биле закана.
-Имале проблеми со Тракијците (Исток), денес имаме проблем од Бугарите (Исток).
-Имале проблеми и од гејските полиси на југ, денес имаме пролеми од Гејлада (Југ).

Значи немора да се народите исти, немора да се народите тие што некогаш биле. Самата нивна (а и наша) географска положба ги тера. Пуста желба за Македонија.

Историјата не учи проблемите да си ги решаваме по редослед запад, исток, југ. Но дали тоа одговара на денешните случувања не знам. Не зборувам за воено решавање на проблемите, напротив далеку од тоа, но мора да се решат проблемите на еден или друг начин.

Можеби малку забегав, но историјата не учи многу работи.

Rusija beshe prvata golema sila sto ne priznae pod ustavnoto ime i pred Turcija.
Turcija e kriva sto Makedonija beshe 500 godini pod ropstvo i izgube, crkva, teritorija i ne vrati vo vremeto sto den denes i zaradi nivnoto zulumstvo trpime.
Nema nikakva razlika pomegju turcija i otomanskata imperija, Turcija preku Bosna, Sandzak, Makedonija, Kosovo i Albanija si gi brani i shiri nivnite interesi na Balkan.
Za poslednoto znaci Srbija, Rusija, Ukraina, Belorusija znaci treba da ni bidat najgolemite neprijateli ako odime pod tvoite kriteriumi.

Турција тогаш и „Млада Турција“ денес не се исто...Тоа што Македонија е поделена е цел на денешна ЕУ односно „најважниот“ дел од неа, Русија, која имала исто интереси овде , а секако и тогашната отоманска империја која си имала свои интереси на балканот односно во Македонија (ЦЕЛА).И тоа како ова им „добродошло“ на нашите соседи.
Политички партнери тукушто почнуваме да стекнуваме, а такви се стекнуваат само со мудра политика и правилни одлуки и односи.
Заборавете да ја барате секогаш вината во некој друг и да очекувате некој да ви ги реши проблемите. Затоа нашата држава е на ова „дереџе“, бидејќи во минатото , постоеле структури кои не биле доволно моќни,сигурни и јасни во тоа што го сакале, па пристапувале кон тактики некои други земји да им ги решаваат проблемите односно „помагаат“.
Мислам дека сте слушнале за „ветеното јаболко“ или „земја на раздорот“. Што ги натерало да не нарекуваат така ? Реформите во Македонија, спроведувани од големите сили, при крајот на осмалинската империја се наречени „КОМЕДИЈА“.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom