Кој е најдобар политички партнер на Македонија?

• Креатор на темата Креатор на темата Mac100%
  • Време на започнување Време на започнување
Turcija ti e bliska mozebi zatoa sto si nivni potomok.
Овде зборуваме за политички партнер а не за близкост на народи. Не е мој проблем ако не го разбираш поимот политички партнер. Турција официјално ни дава поддршка на многу полиња освен политички. Не ни негира јазик, народ ниту црква. Дури и ја помогна Македонската дијаспора материјално. И треба да знаеш дека Македонец не може да биде потомок на Турчин. За Србин не знам ти ќе ни кажеш.

Makedonija ako naj mnogu deli kulturni vrski so edna Turcija tesko na takva makedonija i mora da se tie lugje takvi stvari sto izjavuvat potomci na turci znaci janicari.

Културни врски дели и тоа Турците го почитуваат. Има многу исламизирани Македонци иселени во Турција и тие си ги чуваат врските со татковината, јазикот обичаите. Нивниот татко на нацијата им е роден и образуван во Македонија и тие го почитуваат тоа.

А поимот јаничари повеќе им одговара на тие што Србија им е помила од Македонија.

Se razbira i Ukraina, i ako nikogas ne sme pobarale partnerstvo i sorabotka so niv. Ama sepak nitu eden neprijatelski gest ili poteg imat napraveno protiv sonot na makedonska drzava za razlika od SAD i Turcija.
Turcija edinstveno ne tapkat po ramo zaradi nivnite odnosi so Grcija a nisto konkretno ne napravile.
Не сме побарале партнерство и соработка?
Да те прашам што мислиш од каде ни беа Сухоите и Хеликоптерите М - 24 и М - 16? Чии пилоти ги обучуваа нашите пилоти?
Сухоите Американците не натераа да ги продадеме а Хеликоптерите ни ги заебаа во Израел под изговор дека ги прилагодуваат на нато стандрди....
За тие што незнаат што направила конкретно Турција, прашање.
Од која држава добивме големо количество на помош во вид на воена опрема 2001 г.

Makedonija ako naj mnogu deli kulturni vrski so edna Turcija tesko na takva makedonija i mora da se tie lugje takvi stvari sto izjavuvat potomci na turci znaci janicari.

A decko ti koj si da kazuvash kaj da odi sto si go kazuva stavot. Ti slobodno odi vo tirana, ankara ili vo amerika slobodno biraj si i ne zamaraj veke.

е пошто гледам не разбираш еве ти една врска...тоа се турцизмите кои ги употребуваме денеска во нашиот јазик...некам во америка бе-ама изгледа ти сакаш во русија:salut::salut::salut::salut:

Srbija. ... 40 % od makedonskata populacija imaat bliski vrski so Srbija.

Да споредиме:

"Историчарите бараат соработка со македонската емиграција во Бугарија спрема која се правеле многу грешки во минатото. Таа е најголема македонска емиграција во светот, со огромен интелектуален потенцијал и големо културно наследство."

Извор: "Глобус", "ЗАБОРАВЕНАТА ЕМИГРАЦИЈА СЕ ВРАЌА ДОМА" http://www.globusmagazin.com.mk/?ItemID=2140B7F8C3C982449AB7993F60FDA72A

И уште:

"Македонската емиграција во Бугарија

По создавањето на Кнежество Бугарија во 1878 година кон новата држава емигрирале многу Македонци, кои jа создале заедницата на македонската емиграција во Бугарија. По информации на Општеството на народите вкупниот броj на македонските иселеници во Бугариjа за периодот од 1878 до средата на 1920-те години бил повеќе од 300,000.[1] Таа е најголема македонска емиграција во светот, со огромен интелектуален потенцијал и големо културно наследство.[2]

Познати македонски емигранти во Бугариjа
Извор: http://mk.wikipedia.org/wiki/Македонската_емиграција_во_Бугарија

Проблемот е што ние неможеме да согледаме кој ни се вистински партнери бидејки имаме свои лични ставови кон одредени држави и нации.

- Едни не ја сакале Хрватска бидејки во 2СВ биле со Хитлер и колеле православни.
- Други не ја сакале Турција бидејки била муслиманска земја и е наследник на Отоманската империја која правела лом по балканот.
- Едни ја сакаат Украина но бидејки Украинците не се мирисат многу со Русија, помила им е Русија (најверојатно бидејки е поголема). Па други не ја сакаат Русија бидејки никогаш ни нема помогнато.
- Понатаму има такви што гледаат спас во САД, додека другите гледаат автобуси полни УЧК штом ќе им се спомне САД.
- Има и некои што веруваат дека спасот ни е во Славјанството, додека барем 3 славјански земји (се православни) ич не ги боли за нас.

Заклучок?
Пријатели има од денес за денес, не во минато - не за во иднина. Сегашната положба во сегашните услови, ни диктира одредени пријателства, пријателства што можеби се против нашите верски, јазични, културни, ментални, историски убедувања, но ни се пријатели под условите создадени од денешната политика.

Значи...
Тој што ми бил пријател вчера - не ми е денес.
Тој што ми е денес - не значи дека ќе ми биде и утре.

Се разбира, тука има и етички норми, но зошто ние да сме разумни кога сите околу нас користат најгнасни можни мерки за анти-Македонско дејствување?

Најдобро би било Македонија (а воедно и Македонците) да го следат примерот даден од страна на Лорд Палмерстон.

"Therefore I say that it is a narrow policy to suppose that this country or that is to be marked out as the eternal ally or the perpetual enemy of England. We have no eternal allies, and we have no perpetual enemies. Our interests are eternal and perpetual, and those interests it is our duty to follow"
Така би рекол дека е 'ограничено' да се вика дека оваа или таа земја може да биде одбележена како севековен сојузник или бескраен противник на Англија(читај Македонија). Немаме севековни сојузници, немаме ни трајни непријатели. Нашите интереси се севековни и бескрајни, и наша должност е токму спроведувањето на тие интереси.

п.с. Се извинувам за слободниот превод.

Srbija. Najgolem trgovski partner, edina zemja vo koja moze da vlezeme bez vizi, 40 % od makedonskata populacija imaat bliski vrski so Srbija. 90% od makedoncite bea protiv priznavanje na Kosovo i.t.n

Ako ti si bil pod Srpsko ropstvo znaci moite predci te drzele pod ropstvo, bog da cuva i da brani, Srbi ginele za ovaa teritorija vmrovce lepiplakatovsko.
За Турција, Израел и Јапонија не ни требаат визи...

Така би рекол дека е 'ограничено' да се вика дека оваа или таа земја може да биде одбележена како севековен сојузник или бескраен противник на Англија(читај Македонија). Немаме севековни сојузници, немаме ни трајни непријатели. Нашите интереси се севековни и бескрајни, и наша должност е токму спроведувањето на тие интереси.

Нема вечни пријатели, вечни се интересите.

Секој кој субјективно бара пријатели, врз било која основа која не е поврзана со Македонските интереси е погребник на Македонија.

Нормално дека се. Русија Украина и другите славјански земји се можеби не големи, ама поголеми од израелските поданици. И да, од кога Турција пријател?

Заради Грција. ПА на турција и е гајле за МКД, си гледа таа за себе. по таа логика гледано...

Се согласувам со Русија и Украина,и др.славјански земји.

Немо вечни другари има вечни интереси.

TURCIJA I HRVATSKA BEZ SOMNEZ

Заклучок?
Пријатели има од денес за денес, не во минато - не за во иднина. Сегашната положба во сегашните услови, ни диктира одредени пријателства, пријателства што можеби се против нашите верски, јазични, културни, ментални, историски убедувања, но ни се пријатели под условите создадени од денешната политика.

Значи...
Тој што ми бил пријател вчера - не ми е денес.
Тој што ми е денес - не значи дека ќе ми биде и утре.
Најдобро би било Македонија (а воедно и Македонците) да го следат примерот даден од страна на Лорд Палмерстон.

"Therefore I say that it is a narrow policy to suppose that this country or that is to be marked out as the eternal ally or the perpetual enemy of England. We have no eternal allies, and we have no perpetual enemies. Our interests are eternal and perpetual, and those interests it is our duty to follow"

Немо вечни другари има вечни интереси.

Веројатно двата најточни коментари.

Македонија нема нити партнери нити пријатели.

Политиката-е изкуство да правиш от непријателите другари. А нј-добрите пријатели са комшиите.
Никој в Б'лгарија не гледа с криво око на Македонија. Сигурно, вие сами си измислјувате враждебни акции и с това надувате бузи.
Ако нјама да издигнете убави политици, винаги ке имате саде врагове.

Кажими две земји што имаат огромни пријатески односи.Нас барем отворено не "подржуваат"Турција, САД, Хрватска...

Se vide vo 2001 koj ni bea sojuznici i mozni partneri vo idnina ama ne gi pocituvavme nitu gi sakavme.
SAD kaj beshe? Da vagashe lugje od aracinovo a Turcija? Gi podruzvashe albancite kako sekogash.
Многу правилно.Турциja винаги ке биде на страна на шкипитерите по верски причини.А и незнам вие што толко убаво сте видели от нив?
И за САД си прав тие ви пуштиja шиптерите,дадоа им оружие па кога не се развиха добре нештата доидоа да си ги приберат.Ви разбутаха државата и поставиха начало на федерализациja.Бог да ве чува от такви приjaтели...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom