Колку е добро за Македонија да добие безвизен режим?!

• Креатор на темата Креатор на темата bezvezen
  • Време на започнување Време на започнување
dobro e da se ukinat vizite zatoa sto ke bideme poslobodni da setame niz evropa....taka da ne ke treba da cekam viza da mi prati cicko mi od danska,vujko mi od svajcaria ili tetka mi od francija...ednostavno ke go fatam avionot i ke im zvonam pred vrata

ама за гласање и попис сите се дома..сосе братучедите :vozbud:

Е сега ти ја откри Америка.Дај сетисе само колку БГ пасоши имаме а ти ми зборуваш за тоа ако некој се осеќал Македонец ќе си останел во државата.:pos2:
Eпа сигурно тој што се осеќа македонец има и бугарски пасош... ако се лажиме.

За да добиеш бугарски пасош треба да кажеш дека си “б`лгарин в чужбина“ . Е сега тие што имаат пасоши, ке ми каже некој дека се осеќа како македонец?

Туку дај да профунцкионира ова со визите, раат ке се биди.

Повеќе е психолошкиот ефект .... бар за мене. Се осеќам слободен некако, можам во секое време да запалам кола и да одам..... иако знам дека тој благодет за патување низ Европа ќе го искористам најмногу 2-3 пати во животот.

Ако на вага ги ставиме позитивните и негативните работи, сепак позитивните ќе се побројни, така да либерализацијата е добра за Македонија, од проста причина што Европа се отвора за Македонецот, се руши Шенгенскиот ѕид, се отвораат милион можности, милион опции за патување, учење, сознавање и сл. Ако не друго, ќе се мрднеме од гетото во кое сме забарикадирани.

Па и да добие не ми мења многу кога се нема пари да се излезе од државата,до Охрид и назад.

Безвизен режим за Македонија ќе значи бегање на Македонската младина по свет. Приота ќе значи и порта на косоварите према Европа. Ќе се склучуваат бракови на хартија само поради пасош.
nemora da znaci.... koga mladitete i site rabotosposobni ke zapocnat da odat vo drugi zemji da rabotat, togas barem ke se pokaci rabotnata plata bidejki ke nema koj da raboti poveke za ebani 200- 300 denari dnevno.....a druga rabita sto e dobra ke se namali brojot na onie koi ke zimaat bulgarcki drzavjanstva.......
A mislam i deka albancite najmnogu ke se iseluvaat taka da kako i da e dobro ke ni dojdat ukinuvanje na vizite.........
Jas licno edvaj cekam da gi ukinat i da odam vo Itilija no parite ke si gi trosam tuka ...pa i toa e dobro za drzavata neli:toe:

nemora da znaci.... koga mladitete i site rabotosposobni ke zapocnat da odat vo drugi zemji da rabotat, togas barem ke se pokaci rabotnata plata bidejki ke nema koj da raboti poveke za ebani 200- 300 denari dnevno.....a druga rabita sto e dobra ke se namali brojot na onie koi ke zimaat bulgarcki drzavjanstva.......
A mislam i deka albancite najmnogu ke se iseluvaat taka da kako i da e dobro ke ni dojdat ukinuvanje na vizite.........
Jas licno edvaj cekam da gi ukinat i da odam vo Itilija no parite ke si gi trosam tuka ...pa i toa e dobro za drzavata neli:toe:

Во целост се согласувам со тебе .... кога ќе снема работна сила платите ќе мора да се покачат.

Убаво е да се тргнат визите од аспект малце поефтино шеткање по Европа.
Значи...имаш 90 дена за една година...
Е сега, укинувањето на визите само по себе не значи и слобода на работење во ЕУ. Пак ќе си требаат работни дозволи, постојан престој, ова она...
А криза е...во таков случај трудовите инспекции го стегаат обрачот...и ако некој работи на црно има поголеми шанси да биде депортиран...Леси се врача кучи филмови ќе има :)
Од друга страна, за способниот висококвалификуван кадар ќе има во секое време работа!
Тоа значи дека и во Македонија за таквите лица платите ќе пораснат. За обичните работници, само заради кризата - не!
Значи...не се надевајте на работа во странство.
А најпозитивно од се е што некако драстично ќе се намалат барањата за бугарски пасоши.

ма најдобро е што ке има размена на кадри на информации а и пазарот на труд(каков таков)ке отиде малце во полза на работниците.

Eпа сигурно тој што се осеќа македонец има и бугарски пасош... ако се лажиме.

За да добиеш бугарски пасош треба да кажеш дека си “б`лгарин в чужбина“ . Е сега тие што имаат пасоши, ке ми каже некој дека се осеќа како македонец?

Туку дај да профунцкионира ова со визите, раат ке се биди.
E Па тоа сакав да ти кажам :Колку само потрчаја да земат БГ пасоши а кога ќе профункционира ова со визите неверувам дека ќе останат патриоти кој ќе ја исправаат Македонија.Најголемите патриоти очи извадоја дури добија БГ пасоши.

Со укинување на визите Македонците едноставно ќе бидат психолошки поздрави.

Веќе се осеќаат паранојата, клаустрофобијата и менталната затупеност кај некои Македонци како резултат на гетоизацијата.

Арно ви кажа Струмикс-не се надевајте на работа во странство,сите држави не издаваат работни дозволи.Освен ако не сакате да работите на црно во некоја нива.
Сепак ке биде подобро,ке се осеќаш како човек а не како изрод.
Колку е понижувачки да не можеш да отидеш кај што сакаш.

Со симнување на визниот режим ќе се зголемат побарувањата за Бугарски пасоши од Македонски граѓани.Причините се едноставни,Македонците ќе можат многу поедноставно да аплицираат за Бугарски пасош,без да чекаат по Бугарските амбасади за виза,а со Бугарскиот пасош се обезбедува постојан престој и работа во скоро сите земји на ЕУ,се вози возило и постаро од 10 години со минимални давачки за него,во вид на регистрација,хомологација,технички прегледи и зелени картони со осигурување.Значи трендот наместо да запре јас мислам дека ќе го засили интензитетот,со лесниот пристап до Бугарските министерства.:toe:

ама за гласање и попис сите се дома..сосе братучедите :vozbud:
немој ти да се палиш така лесно
пошто ако они си отидат ни преостанува косовари да увезуваме пошто немаме многу млади кои ќе работат и ќе го полнат буџетот
а бирај помеѓу домашни албанци која колку годе ја разбираат нашата култура што се вели и правилата или косовари кои живееле во пинаков систем па сеа ти види си....

Или полошо афрчки племиња без никаква култура па сеа види си ти бре деца неразбрани и слепи не гледаат дека Македонците и албанците си требаат еден на друг само ниакко да сватат

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom