Гемиџиите борци за ``блгарите`` во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата delboy
  • Време на започнување Време на започнување
Gemidziite se dokazani Makedonci so dokazi nemat nikakva vrska so Bugarija.

:pos2::pos2::pos2::pos2: Епа види што пише у Британика

In late April 1903, a group of young anarchists, graduates from the Bulgarian secondary school in Thessaloniki launched a campaign of terror bombing. Their aim was to attract the attention of the Great Powers to Ottoman oppression in Macedonia and Eastern Thrace. The group was popular with two names: "Gemidzhii", (meaning the "Boatmen" in Turkish), or as "Giurultadjii", (the "Troublemakers" in Turkish). They were descendants of a founded in Geneve and developed in Sofia secret, anarchistic brotherhood called "Geneve group". Its activists were Michail Gerdjikov, Petar Mandjukov from Plovdiv and Slavi Merdjanov. They were influenced from the anarcho-nationalism, which emerged in Europe, following the French Revolution, going back at least to Mikhail Bakunin and his involvement with the Pan-Slavic movement. Their intention was to liberate Macedonia and Adrianople regions through revolution. Later Merdjanov moved to Salonika, and sparked some of the graduates from the Bulgarian school with this ideas.

http://www.britannica.com/EBchecked/topic/290546/

Се можев да очекувам ама Павел Шатев и дружината му БУГАРИ?! Абе ајде :tapp:

Се можев да очекувам ама Павел Шатев и дружината му БУГАРИ?! Абе ајде :tapp:
Британските историчари са по глупи од тие от МАНУ. Со по ниско образование, искуство и кфалитет са. Jас ти го кажувам. Веруваи ми.:toe:

А нели татариве викаа дека гемиџиите ги направиле бомбардирањата во Солун за да го онеспособат илинденското востание кое го кренале "бугарските војводи"???

Британските историчари са по глупи од тие от МАНУ. Со по ниско образование, искуство и кфалитет са. Jас ти го кажувам. Веруваи ми.:toe:

E па да видим и турците што пишат те са жертви :helou:

The Ottoman Bank Archives
and Research Centre

In April 1903, the Bulgarian comitadjis whose aim was to arouse the attention and the intervention of European opinion, multiplied their attacks. The development of these events led to the realisation of this aim and the Ottoman powers were obliged to accept certain reforms under pressure from the Great Powers. The explosion on 15 April aboard the Guadalquivir, a French vessel anchored in the port of Salonica, is only an episode in the incidents which followed. Half an hour later, the railway station was blown up. In the evening of 29 April, the main gas pipe was destroyed and the entire city was immediately plunged into darkness.

The archive documents of 30 April on the attack against the Ottoman Bank report that the Bulgarian revolutionaries came in three cars and killed the guards, entered the premises, turned off the gas, then turned on the gas taps and threw bombs, causing an explosion which led to a fierce fire. Those responsible were arrested. A large part of the premises was burned. It was hoped that the strong-room had not been damaged but it was initially impossible to enter the debris. In fact, apart from the strong-room and Cash Department, everything was lost.
On the day following the attack, Friday 1 May, the branch reopened setting up its operations in the garden around the bank building. The branches of Adrianople, Uskup and Monastir informed that measures were taken to prevent an attack. The inspection team reported that calm continued to reign in the city and that confidence was growing daily.
The telegram of 2 May states that the main records and documents needed to reconstitute the books as at 30 April had been saved. The building was totally destroyed apart from the Cash Department and the cellar. The immediate re-commencement of business produced an excellent impression in the area. On 9 June, Salonica stated that it had been able, either by copy of correspondence or with the information which had been saved from the fire, to completely re-establish its books at 30 April. The branch submitted its general situation on that date which balanced completely.

The mail of 3 May reports the attack in more detail including that several months earlier a Bulgarian had rented a shop on a corner of a building situated virtually opposite the bank, had opened a bakery, helped probably by two or three other persons who, during the night, had dug a tunnel leading towards the bank, at the end of which they had placed a certain quantity of dynamite and they had installed an electric wire running from the bakery intended to cause the explosion. The attack against the bank was not based solely on this. The plan was to coincide this attack with the simultaneous explosion of bombs and dynamite cartridges and demonstrations which lasted until 1.00 in the morning at various points in the city in order to create a general panic. Thus, towards 8.00 on this Wednesday evening, the explosion which plunged the city into darkness was the signal for the general attack. First of all, a bomb was thrown at the bank, then the terrible explosion took place. Despite every effort, the entire building burned apart from the annexe where the Cash Department was situated.

Published Sources
1px-035527.gif

Unedited sources: the archives of the Ottoman Bank:
dot.gif
Série CD-PV, Procès verbaux des séances du Comité de Direction: CDPV011, 1903-1904.
dot.gif
Série CDCR, Comptes rendus des séances du Comité de Direction: CDCR 008, 1903.
dot.gif
Série CD-CPCP, Direction, Correspondance avec le Comité de Paris, correspondance passive: CDCPCP 006, 1901-1903.
dot.gif
Série CD-CPCA, Direction, Correspondace avec le Comité de Paris, correspondance active: CDCPCA 006, 1902-1903.
dot.gif
Série LA, Les archives de Londres: LA 24,035,002, Description of the branches of the Imperial Ottoman Bank, 1899.
dot.gif
Série IMH, Les photographies et images d'immeubles appartenant à la Banque: IMH-THE 001A, 1904. IMH-THE 002, 29. 4. 1903. IMH-THE 003.

Published Sources:
dot.gif
Türker, Orhan, "Osmanli yönetiminin son yillarinda Selanik'te Sanayi ve Ticaret", Tarih ve Toplum Aylik Ansiklopedik Dergi, Agustos 1999, cilt 32, sayi: 188, s: 27-30.
dot.gif
Türker, Orhan, "Selanik'te 28-29 Nisan 1903 Olaylari", Tarih ve Toplum Aylik Ansiklopedik Dergi, Subat 1999, cilt: 31, sayi: 182, s: 27-30.
dot.gif
Anastassiadou, Meropi, Salonique, 1830-1912 Une ville ottomane à l'âge des Réformes, Brill, The Netherlands, 1977.
dot.gif
Salonique 1850-1918, La "ville des Juifs" et le réveil des Balkans, Editions Autrement, Séries mémoires no: 12, Paris, 1993.
dot.gif
L'illustration, Paris, Mai 1903

http://www.obarsiv.com/english/as-salonica-branch.html

Го замолувам модераторот да го испочитува член 12 од правилата на форумот:

12) Основен јазик на форумот е македонскиот, а препорачливо е користење на кирилица.Сите пораки напишани на странски јазик ќе бидат избришани, а членовите ќе бидат опоменати дека ги прекршуваат правилата.

Во некој од постовите наидов на неразбирлив јазик и неразбирливи букви (E па да видим и турците што пишат те са жертви), очигледно авторот на тие постови има македонски корени и го знае македонскиот јазик па може да ги чита сите пораки. Многу ми е жал што не можам да разберам што сака да каже.

Што се однесува до темата, јасни се целите на странските пропаганди во Македонија. Слободно нека се гордеат со нашите херои.

Го замолувам модераторот да го испочитува член 12 од правилата на форумот:

12) Основен јазик на форумот е македонскиот, а препорачливо е користење на кирилица.Сите пораки напишани на странски јазик ќе бидат избришани, а членовите ќе бидат опоменати дека ги прекршуваат правилата.

Во некој од постовите наидов на неразбирлив јазик и неразбирливи букви (E па да видим и турците што пишат те са жертви), очигледно авторот на тие постови има македонски корени и го знае македонскиот јазик па може да ги чита сите пораки. Многу ми е жал што не можам да разберам што сака да каже.

Што се однесува до темата, јасни се целите на странските пропаганди во Македонија. Слободно нека се гордеат со нашите херои.
е бре :pipi:
за мене сите пораки разбирливи, па за тебе не
не сам учил никоаш книжован македонски - па знам како вака?

:pos2::pos2::pos2::pos2: Епа види што пише у Британика

In late April 1903, a group of young anarchists, graduates from the Bulgarian secondary school in Thessaloniki launched a campaign of terror bombing. Their aim was to attract the attention of the Great Powers to Ottoman oppression in Macedonia and Eastern Thrace. The group was popular with two names: "Gemidzhii", (meaning the "Boatmen" in Turkish), or as "Giurultadjii", (the "Troublemakers" in Turkish). They were descendants of a founded in Geneve and developed in Sofia secret, anarchistic brotherhood called "Geneve group". Its activists were Michail Gerdjikov, Petar Mandjukov from Plovdiv and Slavi Merdjanov. They were influenced from the anarcho-nationalism, which emerged in Europe, following the French Revolution, going back at least to Mikhail Bakunin and his involvement with the Pan-Slavic movement. Their intention was to liberate Macedonia and Adrianople regions through revolution. Later Merdjanov moved to Salonika, and sparked some of the graduates from the Bulgarian school with this ideas.

http://www.britannica.com/EBchecked/topic/290546/

Sto dokaz ti e ova deka zavrsile sredno uciliste vo Bugarija i deka se izjasnile kako etnicki Bugari (nemale ni nekoj izbor zosto Makedonska drzava vo toj moment ne postoela).
Znaci vaka da rascistime osven vrhovistite site ostanati se borele za Makedonskata kauza znaci deka se borele za samostojna Makedonija za Makedonska nacija edinstveno nesto sto gi povrzuva so Bugarija e deka zavrsile vo golem del Bugarski skoli i deka se izjasnuvale kako etnicki Bugari (golem del od niv,daj boze da imame sega takvi bugari).Ne ja osporuvam britannica kako referenca ama i ne ocekuvam nekoj Englez koj ja azurira britannica da gi razbere tie relacii i odnosi.

Uste edno prasanje za vas 99 % od Bugarcinjava na forumi,blogovi i opsto na net: Imate bre na uciliste nekoj drug predmet ili pak samo istorija ucite celo vreme

Секогаш барате некаква диjагноза, добро пласирани, ама евтини образложавања дека се работи за жртви на пропаганда.

Па нели наjголемите луѓе на Бугариjа, како Наjден Геров, Сава Доброплодни, Васил Априлов, Петар Берон и слични, се школуваа во грчки училишта. И што стана? Го истуркаа сопствениот народ кон независност.

Значи ептен фали реална слика за состоjбата тогаш. Читаjте линковите, првиот веќе пуштан, другиот jак исто, божемски нешто и вие ќе сфатите...

http://www.obarsiv.com/english/as-salonica-branch.html

http://paper.standartnews.com/archive/2003/04/06/folio/s3686_2.htm

Бугарскиот глумец Петар Поп Jорданов
petar_popyordanov_hayka_s.jpg

Па нели наjголемите луѓе на Бугариjа, како Наjден Геров, Сава Доброплодни, Васил Априлов, Петар Берон и слични, се школуваа во грчки училишта. И што стана? Го истуркаа сопствениот народ кон независност.

истото важи и за македонците кој се школуваа во бугарски училишта, аргумент кој го туркавте за нивна бугаризација сега одеднаш не важи:vozbud:

добар ти е македонскиот, всушност изгледамајчин ти е

истото важи и за македонците кој се школуваа во бугарски училишта, аргумент кој го туркавте за нивна бугаризација сега одеднаш не важи:vozbud:
Не ти е добро сфаќањето. Бугарите се школувале во грчки училишта до средината на 19 век бидеjќи немале нивни. Македонците се школувале во бугарските училишта бидеjќи тие биле и нивни.

Никако да коментираш линковите. Што се плашиш толку од архивите на Банк отоман, странски извор, 100% добро информиран посматрач и учесник. А ако стварно ги сакаш Македонците во Бугариjа, мора да го прифатиш и мислењето на Петар Поп Jорданов.

In April 1903, the Bulgarian comitadjis whose aim was to arouse the attention and the intervention of European opinion, multiplied their attacks. The development of these events led to the realisation of this aim and the Ottoman powers were obliged to accept certain reforms under pressure from the Great Powers. The explosion on 15 April aboard the Guadalquivir, a French vessel anchored in the port of Salonica, is only an episode in the incidents which followed. Half an hour later, the railway station was blown up. In the evening of 29 April, the main gas pipe was destroyed and the entire city was immediately plunged into darkness.

Ова е од линкот на Boom-Boom, пазете Бугарски комити биле Гемиџииве ама родени во Велес абе Boom-Boom ај гит и последен пост на оваа тема... НИКОГАШ БОРЦИТЕ ЗА СЛОБОДНА МАКЕДОНИЈА НЕ БИЛЕ БУГАРИ НИТУ ПАК СЕ БОРЕЛЕ ЗА БУГАРИЈА!!! Смачено ми е да читам веќе овој бил Бугар оној бил Бугар ДОСТА Е!!! Престанете со глупостите :salut:
п.с. Миле Поп Јорданов е Македонец а со тоа и внук му. Не може мајка ми и татко ми да се Македонци јас да сум Јапонка :toe:

Предсмртно писмо од саможртва за Македонија
“Сакана единствена Кате,

Кога ќе го читаш моето последно писмо, мене веќе нема да ме има, јас ќе бидам труп или веќе фрлен во некоја дупка како претепано куче. Но во мигов кога пред мојата смрт ми останува да живеам уште еден час или два, додека ја фрлам и последната бомба и да го тргнам чкрапецот на мојот нагант, мислам на тебе, писмото нека ти докаже колку многу те сакам.

Од првиот пат кога те видов, те засакав. Ти ми беше единствената радост, но чувствував дека немам право да се врзувам со тебе. Јас не си припаѓам себеси, а на делото кое беше цел и смисла на мојот живот. Да работам и умрам за слободата на мојот народ, на мојата сакана ценета Македонија.
Те сакав со сите пори на моето тело, чувствував потреба да те гледам, да го слушам твојот глас како звукот на цитрата. И сепак те одбегнував зашто ме плашеа честите средби со тебе, ми ја ослабуваа вољата, ми ја смекнуваа десницата зашто ти ми беше единствената врска со животот.

А не требаше ништо да ме врзува со него. Понекогаш бев груб, дури и суров со тебе. Прости ми за грубоста и суровоста. Зад нив ја криев безграничната љубов, а срцето ми крвареше. Верувам ќе ми простиш, ти си добра а јас сега жалам што не бев подобар, повнимателен и понежен кон тебе. Сигурно ќе прашаш : Неопходно ли е да умрам ?
За мене нема друг излез. Го поддржувава пред моите другари ставот: Тој што не ги штеди животите на други, нема право да го штеди ни сопствениот живот.

Знаев дека нашата акција ќе им причини смрт на многу невини луѓе, ќе донесе многу солзи и страдања. Зар по сето што ќе го стореме, ќе имам право да живеам ? Мислам ќе биде ниско и подло.

Да умрам, за мене е врховна повелба на мојата совест. И мојата девиза беше: Не зборови а дела, а крајот е тој што го краси делото.

Има и едно последно сообразување, не сакам да му причинам задоволство на непријателот да се гаври со мене, да си подигрува. Зошто ми е животот лишен од слобода, да тлее во некоја темна ќелија на Еди Куле или да се стопи под жешкото сонце на Сахара ?

Не, претпочитувам да умрам!

Со мојата смрт ќе им го фрлам на непријателите поробувачите на мојата таковина, мојот безграничен презир. Како што живеев, така сакам и да умрам скромно и чесно до крај верен на себеси, сакав да бидам и останам и една целосна личност.

Треба да завршам. Времето не чека. Многу нешта навираат во мојата душа. Но, ќе ги чуеш. Така е подобро. Срцето ти претскажа што би сакал да ти пишам во овој последен час. Ќе мине време, раната ќе ти зарасне. Животот е посилен од се.

Ти пожелувам, не, те молам да си најдеш друг маж, достоен за твојата љубов и нему дај му го своето срце и својата љубов. Дај му ги оние радости што ги чуваше и ги намени за мене. Ти пожелувам да бидеш среќна.

Понекогаш во вечерните часови, кога спомените довеани од вечерните сенки ќе навлезат во твојата душа, спомни си за мене и ќе ти благодарам за тоа.

Те прегрнува и те бакнува првиот и последен од Гемиџиите, од самооткажаните!

Твојот Орце “

А вие бугари чествувајте ги нашите херои, немате ваши :)

“Се арчиме за Македонија“.

Не ти е добро сфаќањето. Бугарите се школувале во грчки училишта до средината на 19 век бидеjќи немале нивни. Македонците се школувале во бугарските училишта бидеjќи тие биле и нивни.

Никако да коментираш линковите. Што се плашиш толку од архивите на Банк отоман, странски извор, 100% добро информиран посматрач и учесник. А ако стварно ги сакаш Македонците во Бугариjа, мора да го прифатиш и мислењето на Петар Поп Jорданов.
Сус. Лажеш!

Ало модератор. Ало администратор!!!!!!!!!!! Ова е за во КАНТА
Не се замарајте со глупости:uvo:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom