Гемиџиите борци за ``блгарите`` во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата delboy
  • Време на започнување Време на започнување
Не ти е добро сфаќањето. Бугарите се школувале во грчки училишта до средината на 19 век бидеjќи немале нивни. Македонците се школувале во бугарските училишта бидеjќи тие биле и нивни.

Истото важи и за Македонците море. Македонците се школувале во Бугарски училишта затоа што немале свои. И тамо идеата дека се Бугари ин била впивана во главата уште од мали нозе. Дел од Македонците што иделе во Грчки училишта им било впивано дека се Грци итн... Обиди за основање на Македонски школи и цркви имало ама тоа не им идело во прилог на големо Бугарските,големо Србските и големо Грчките идеи.
1890_07_19_p07-2.png

Или ако сакаш уште поочигледна желба за создавање на Македонска црква прочитај го ова.
191webbd6.png

192webfm9.png

193weban4.png

Никако да коментираш линковите. Што се плашиш толку од архивите на Банк отоман, странски извор, 100% добро информиран посматрач и учесник. А ако стварно ги сакаш Македонците во Бугариjа, мора да го прифатиш и мислењето на Петар Поп Jорданов.

Мислењето на Петар Поп Јорданов јас го прифаќам. Кажи ми ти дали го прифаќаш мислењето на Павел Шатев и неговите потомци кои се декларираат како Македонци?

Jaс рекох нешто,па сите против мен.Уште во началото рекох да иде во КАНТА.Еве ги резултатите сега.
Христос Воскресе на сите!

Истото важи и за Македонците море. Македонците се школувале во Бугарски училишта затоа што немале свои. И тамо идеата дека се Бугари ин била впивана во главата уште од мали нозе. Дел од Македонците што иделе во Грчки училишта им било впивано дека се Грци итн... Обиди за основање на Македонски школи и цркви имало ама тоа не им идело во прилог на големо Бугарските,големо Србските и големо Грчките идеи.
1890_07_19_p07-2.png

Или ако сакаш уште поочигледна желба за создавање на Македонска црква прочитај го ова.
191webbd6.png

192webfm9.png

193weban4.png

Мислењето на Петар Поп Јорданов јас го прифаќам. Кажи ми ти дали го прифаќаш мислењето на Павел Шатев и неговите потомци кои се декларираат како Македонци?
Дали сакаш да го цитираме Шатев од неговата книга "Солунскиот атентат и заточениците во Фезан"?
Ако си jа читал и бидеш искрен, мора да признаеш, дека на многу места таму се изjаснува за бугарин, како и за неговите другари.И тоа не е спротивно на поимот македонец,туку се синоними.
За жал ако ги ставам примерите одма ќе бидат избришани,како во темата за Шатев.

Дали сакаш да го цитираме Шатев од неговата книга "Солунскиот атентат и заточениците во Фезан"?
Ако си jа читал и бидеш искрен, мора да признаеш, дека на многу места таму се изjаснува за бугарин, како и за неговите другари.И тоа не е спротивно на поимот македонец,туку се синоними.

Јас лично ги познавам ќерките на Павел Шатев И НЕ ТИЕ ИСТО КАКО И НИВНИОТ ТАТКО НЕ СЕ БУГАРИ ТУКУ СЕ МАКЕДОНЦИ!!!

Оф ти се молам !! Ке цитираш книга поставена на сајт кој постои само за да го негира постоењето на Македонски народ и нација? Ке цитираш книга публицирана во Софија, местото од каде што делото на Крсте Петков Мисирков ``За Македонцките работи`` одвај успеа да избега( ти текнува дека Бугарите направија се за таа книга да не се издаде и да се уништи)

Ти ``ке го цитираш`` Павел Шатев?:tapp:
Ти се молам!! Сакаш да ти покажам Бугарска книга каде што во првото издание се зборува за Македонски народ и нација, а во второто издание тој Македонски народ е сменет во ``Бугарски``?

По сево ова казано кажи ми каков кредибилитет имате вие за ние да веруваме во веродостојноста на тие ваши таканаречени ``документи``?

Едно е јасно, а тоа е дека Павел Шатев живееше и умре како Македонец и неговото семејство денес се уште живее и се идентификува како Македонско. А ти продолжи си да ``цитираш`` нешто публикувано од Бугарските фалсификатори( нешто по што сте познати во цела Европа:baeh:)

Един от "гемиджиите", Павел Шатев, подробно е описал подготовката и изв'ршването на атентатите в својата книга "Македонија под робство": http://www.promacedonia.org/ps/index.html

Го објаснив ова предмалку. ''ProMacedonia'' очигледно е сајт посветен на негирање на постоењето на Македонскиот народ. Така да веродостојноста на тоа што е напишано е на најниско можно ниво.

Милка Шатева за животот на татко и во југославските затвори:

"Се наоѓавме во мошне тешка материјална положба, така што не можевме сите три да одиме во Битола. Отидовме сестра ми и јас, а мама остана во Загреб. Но, бидејќи јас и сестра ми се уште бевме бугарски државјани, моравме да добиеме дозвола за да појдеме во Битола".

Приказната на Милка Шатева за престојот во Битола е полна со потресни доживувања, но и со револт поради сето она што се случувало со нејзиниот татко.

"Кога стигнавме во Битола, продолжува приказната на Милка, штотуку излеговме од железничката станица, поминавме покрај еден човек што заличи на татко ми. Во првиот миг не можевме да поверуваме дека е тој, бидејќи тоа беше руина од човек. Се вративме и го препознавме. Тоа беше толку тажна, трогателна средба! И двете, потресени од глетката, не можевме да ги запреме солзите, го зедовме под рака и тргнавме кон градот".

Милка Шатева вели дека татко и не бил мачен и тепан во затворот, но животот му бил многу тежок. "Не сакаше многу да зборува за тоа" - вели таа. Го сослушувале само ноќе и притоа "трошеле куп хартија бележејќи го она што го раскажувал тој".

"Татко ми, раскажува натаму Шатева, ни рече дека условите во затворот во Скопје биле многу лоши. На иследниците им го рекол следново: "Јас сум бил во многу затвори, но гледам дека вие сте научиле доста од Русите и од фашистите, од Италијанците и тоа доследно го применувате во вашиот затвор!". Значи, заклучува Шатева, условите под кои живеел татко ми в затвор биле ужасно лоши, независно од тоа што не бил мачен".

Оште от Милка:
http://217.16.70.245/?pBroj=917&stID=14933

Што знаеш ти бе за голготите на Македонскиот народ по Југословенските затвори? Кутрите Бугари си мислите дека ако некој Македонец после Втората Светска Војна бил пратен во затвор тоа е затоа што се чувствувал како Бугарин:pos2:. Е до кај стигна глупоста нивна :nesvest:. И Методија Андонов Ченто беше уапсен во Југославија ама не заради некакви си Бугарски чувства туку заради желбата за Голема Македонија.

А она што ти треба да го објасниш за Павел Шатев е како е можно некој со Бугарски чувства да биде еден од главните учесници на заседанието во АСНОМ каде што се официјализира постоењето на Македонска нација, Македонски јазик и Македонска дрзава? Неможеш нели? Тоа некако не ти е јасно? Ама да беше интелегентен на прво место воопшто немаше да се посрамотуваш со вакви коментари.

[FONT=book antiqua, times new roman, times]
sg4809.jpg
[/FONT] [FONT=book antiqua, times new roman, times]Predlog na Pavel [atev i grupa aktivisti na VMRO (ob.), do Vladata na SSSR za „organizirawe na Makedonija kako nezavisna dr`ava vo nejzinite etno-geografski granici" (1941)[/FONT]
[FONT=book antiqua, times new roman, times]
[/FONT]

Што знаеш ти бе за голготите на Македонскиот народ по Југословенските затвори? Кутрите Бугари си мислите дека ако некој Македонец после Втората Светска Војна бил пратен во затвор тоа е затоа што се чувствувал како Бугарин
Керката на Шатев знае повеке и от мене и от тебе - и затова го посочих тоја цитат.

Не мислам дека това е така. Сајтот е сбирка от книги за Македонија - нормално повекето от тија книги са на бугарски јазик, понеже авторите са писали на бугарски - вклучувајки го тука и Павел Шатев. Каква смисла има да се правиш дека не го видиш слонот во стајата - тие книги постојат, и да се тв'рди дека се што е от Бугарија не е вистина просто не е сериозно. Сам знаеш дека целата дејност на ВМОРО/ВМРО е била базирана во Бугарија. Самоит Павел Шатев е зав'ршил Солунската Бугарска гимназија, после учил право во Софијскиот Университет, от 1930 до 1942 работил како учител, адвокат и журналист во Бугарија. Книгата како кажах е објавена и во Република Македонија. Керката на Шатев знае повеке и от мене и от тебе - и затова го посочих тоја цитат.

Момцил објасни го ова:
http://img399.imageshack.us/img399/6474/apel22ag.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom