Крај на верското образование во училиштата

• Креатор на темата Креатор на темата igor108367
  • Време на започнување Време на започнување
Во Германија чинам е задолжителен.

А Етика, Социологија, Филозофија, Логика и слично веќе ги имаме во програмата како задолжителни, т.е. јас ги имав кога бев средно.

Незнам како е сега.

Задолжително е за до 14 години. Но со писмена дозвола од родителот може да се префрли на некој од овие предмети.
По 14 години самиот студент може да се префрли на други предмети, ама во секој случај има повеќе од еден предмет како опција.

Им дојде паметот да ја укинат оваа глупост.

u секој случај правилно е постапил уставниот суд:helou:

Редно беше.
Веронаука во училиштата им беше најголема глупост.

Победа на правото на избор

Одлуката за укинување на веронауката во основните училишта беше топ тема на денот, се разбира.

Сите кои размислуваат здраворазумски би требало да ја поздрават одлуката на Уставниот Суд кој како што гледам единствено прави нешто исправно во државава во последно време. Оние останатите можат слободно да се жалат и да ја нарекуваат одлуката политичка. Па дури и да е политичка, сепак е праведна бидејќи е во согласност со највисокиот правен акт во државава - Уставот, кој владеачката гарнитура го погази многу пати во последниве месеци.

Повеќе и подобро објаснува Натали Н.Сотировска во едиторијалот на денешен Дневник.
F78422C12C4A254F84292F368DE75948.jpg

Победа на правото на избор

Младиот пратеник од партијата на власт што сака да го тера имиџот на конзервативец, пред да дава политички изјави за наводни политички мотивирани одлуки на Уставниот суд, би било добро да го прочита Уставот. Темелно. Можеби тогаш нема да го меша правото на верско образование со државното школство. И кога зборува за верско образование, задолжително или не, во европски држави, прво треба да се дораспраша дали тоа се изведува во државните или во училишта што ги основале тамошните верски заедници. Може и да се распраша зошто нашите верски заедници досега не основале такви училишта кај нас, туку сакаат (на ист трошок) да се инфилтрираат во редовното државно школство.Слободата на вероисповедта не се нарушува со исфрлање на веронауката од државните основни училишта. Напротив. Се потврдува. Има деца и родители што не се верници или се од друга вера поинаква од тие што власта одлучи дека треба да се изучуваат кај нас. Не се повредуваат ли нивните права со дадениот избор?

Зачувувањето и обновувањето на верата, православна, католичка, исламска и сите други, не се прави со газење врз Уставот и врз правата на граѓаните што мислат или веруваат поинаку. Ако уставотворците се определиле за секуларна држава, одвоена од верските заедници, сигурно имале причина за тоа. А тоа и не е некоја наша измислица. Секуларноста е вградена во највисоките државни акти на сите демократски земји во светот.Ниту една демократска држава нема ни да се обиде, а камоли да донесе закон со кој некому ќе му наметне изучување веронаука. Сите меѓународни конвенции за човекови права „проповедаат“ дека вероисповедта, верската определба е право и слобода, а не обврска.Власта, а уште помалку верските заедници, не смеат да манипулираат со верските чувства на своите граѓани. Со осуда на тие што не мислат како нив, особено кога станува збор за чувствителните верски убедувања, само прават раздор меѓу сопствениот народ. Зарем не бевме сведоци на речникот на омраза опасен за демократијата, кој премина во насилство на плоштадот во Скопје токму поради прашање што некои го толкуваат како верско, а други како право на слободно изразување на мислата. Различните мислења за изградбата на црква на плоштадот Македонија вештачки ги поделија македонските граѓани на верници и „неверници“, добри и лоши, Македонци и „Албанци“...

Тоа ли е целта?

================================================================
Знам дека (ќе) има инцијатива кај Уставен и за црквата на плоштад... се надевам ќе биде исто така успешна.

abe do koga vaka.
jasno kaza sudot,drzava i crkva nemoze zaedno.

toa znaci nemoze drzavata da te tera so sila vo crkva.
sekoj ima pravo na svoj izbor.
nikoj ne brani vera i verski da se obrazuvate,nikoj ne vi brani da odite vo crkva i da se zapoznaete so sopstvenata vera i religija

sekoj roditel ima sveto pravo kako saka da go vospituva svoeto dete.
nesakam drzavata so zakon da mi nalozuva moeto dete da uci religija !
nasakam drzavata da mi zabrani na moeto dete da mu ovozmozam da uci religija!
ZATOA VELAM BRAVO ZA ODLUKATA NA USTAVEN SUD,SO KOJA KE MOZAM JAS LICNO DA MU OVOZMOZAM NA MOETO DETE DA UCI VERONAUKA,KOGA SAKAM,KADE SAKAM,I KOLKU SAKAM,BEZ PRITISOK SO ZAKON,TUKU PO MOJ SLOBODEN IZBOR.

KOGA SME KAJ USTAVEN SUD BI ZAMOLILA DA PISE NEKOJ,KOJA E PROCEDURATA ZA PODNESUVANJE NA PREDMET NA RAZGLEDUVANJE DO USTAVEN SUD.

dali ustaven bi mozel da go razgleda i zakonot za penzioniranje,koj e sega na sila.licno smetam deka i ovoj zakon bi padnal na ustaven ,normalno dokolku postoi moznost da go razgleduva.
za da bide pojasno :zakonot koj e sega na sila glasi pravo na penzioniranje se steknuva samo po eden osnov vozrast,i toa mazi na 64 god. ,a zeni na 62 god da se penzioniraat.
spored mene e vo red ,no da vazi za tie lica sto ke se vrabotat sega odnosno da vazi za tie sto se vrabotile po donesuvanje na zakonot,a ne da vazi i za tie sto se vrabotile pred 25-30 god.
primer :koga si vraboten koj zakon bil na sila togas,po toj zakon si odis i vo penzija
a ne sega go smenija i nekoj ke raboti 43 god (staz),a nekoj ke raboti samo 15god.(staz)i zaedno ke odat vo penzija i ke imaat isti penziski primanja.
znaci nekoj ke uplaka vo penziski fond celi 43 godini,nekoj ke uplaka 15 godini vo fondot za penzisko ,i dvajcata ke imaat ista penzija (mislam isto pari ke zemaat)
spored mene ova e neustavna odluka,ili krsenje na covekovi prava

Пробај...

Иначе најсериозно прашувам. Доколку веронауката се учи според религиозната припадност, што ќе учат неверниците? А одговор од типот дека ќе си покрстел некој, на тие во нет кафето одговарај им така, биди паметен, и паметен одговор дај си.

Добро сега не можеме сите да ги покрстиме,некои и ќе ги посаламиме според процентот на посаламени.:helou:

abe do koga vaka.
jasno kaza sudot,drzava i crkva nemoze zaedno.

toa znaci nemoze drzavata da te tera so sila vo crkva.
sekoj ima pravo na svoj izbor.
nikoj ne brani vera i verski da se obrazuvate,nikoj ne vi brani da odite vo crkva i da se zapoznaete so sopstvenata vera i religija

sekoj roditel ima sveto pravo kako saka da go vospituva svoeto dete.
nesakam drzavata so zakon da mi nalozuva moeto dete da uci religija !
nasakam drzavata da mi zabrani na moeto dete da mu ovozmozam da uci religija!
ZATOA VELAM BRAVO ZA ODLUKATA NA USTAVEN SUD,SO KOJA KE MOZAM JAS LICNO DA MU OVOZMOZAM NA MOETO DETE DA UCI VERONAUKA,KOGA SAKAM,KADE SAKAM,I KOLKU SAKAM,BEZ PRITISOK SO ZAKON,TUKU PO MOJ SLOBODEN IZBOR.

KOGA SME KAJ USTAVEN SUD BI ZAMOLILA DA PISE NEKOJ,KOJA E PROCEDURATA ZA PODNESUVANJE NA PREDMET NA RAZGLEDUVANJE DO USTAVEN SUD.

dali ustaven bi mozel da go razgleda i zakonot za penzioniranje,koj e sega na sila.licno smetam deka i ovoj zakon bi padnal na ustaven ,normalno dokolku postoi moznost da go razgleduva.
za da bide pojasno :zakonot koj e sega na sila glasi pravo na penzioniranje se steknuva samo po eden osnov vozrast,i toa mazi na 64 god. ,a zeni na 62 god da se penzioniraat.
spored mene e vo red ,no da vazi za tie lica sto ke se vrabotat sega odnosno da vazi za tie sto se vrabotile po donesuvanje na zakonot,a ne da vazi i za tie sto se vrabotile pred 25-30 god.
primer :koga si vraboten koj zakon bil na sila togas,po toj zakon si odis i vo penzija
a ne sega go smenija i nekoj ke raboti 43 god (staz),a nekoj ke raboti samo 15god.(staz)i zaedno ke odat vo penzija i ke imaat isti penziski primanja.
znaci nekoj ke uplaka vo penziski fond celi 43 godini,nekoj ke uplaka 15 godini vo fondot za penzisko ,i dvajcata ke imaat ista penzija (mislam isto pari ke zemaat)
spored mene ova e neustavna odluka,ili krsenje na covekovi prava
A be ajde ebati narodot sve vi smeta, crkvi, sopstveno ime ama bash sve so nesto makedonsko a da se izjasniti ednash protiv nesto ne makedonsko mozda za edno 1000 godini.
Ajde dosta veke.

после ова глупости на некои шо ги прочитав се чудам шо крепи земјата наша Македонска
изрод до изрод

:tapp:
да се радват за ваква работа
еее
ништо чудно и името за брзо да ни го сменат
со вакви идиоти ништо не прајме

“Историја на религии со нивна практична примена“ е единствената опција која одговара во Македонија.:toe:

http://mojon.blog.com.mk/node/222990..........Младиот пратеник од партијата на власт што сака да го тера имиџот на конзервативец, пред да дава политички изјави за наводни политички мотивирани одлуки на Уставниот суд, би било добро да го .....................

........најпрвин што побрзо го заврши факултетот........па потоа да глуми правник, адвокат, судија.....:toe:

Katastrofalna odluka na Sudot.
Ovaa odluka e poveke od kristalno jasna kako e donesena.
komunjarive go koristat posledniot arsenal,poveke municija za ponatamu nemaat.
Pozz KOMUNJARI vremeto vi pomina najubavo vi e da si legnete pokraj Lenin i da si ziveete u zabludi kako sto si ziveete.
Prodolzete najdobri ste,paranoicni budali.

море што цмиздрење му удрија ова релиџиозните

добро бе кај беа кога 300 000 луѓе од 1990 год до денес беа ликвидирани

отпуштени на улица да умрат само за шака Криминалци - Приватизери

меѓу кој гледаме била вмешана и црквата го Крадеа нашето и си го нарекоа Свое

за денес со тоа што испокрадоа од нас СО НАШЕТО да се курчат колку биле богати колку многу нас не испокрале

тогаш арно им беше

е сеа уставен суд си работи по закон

е нечинеле оти не им исполниле желби , не било по нивно

шо се занесуваат , тие не се Бог и не се над другите луѓе , И НЕ СЕ НАД ЗАКОНОТ

тоа што се Возгордеале си имаат проблема са собом

ама тоа си е нивни проблем , што има да ги малтретираат другите

Katastrofalna odluka na Sudot.
Ovaa odluka e poveke od kristalno jasna kako e donesena.
komunjarive go koristat posledniot arsenal,poveke municija za ponatamu nemaat.
Pozz KOMUNJARI vremeto vi pomina najubavo vi e da si legnete pokraj Lenin i da si ziveete u zabludi kako sto si ziveete.
Prodolzete najdobri ste,paranoicni budali.

Ne znam zosto Grujo ne go raspusti Ustaven Sud i da si donese vistinski Makedonci ,a ne ovie komunjari taka da sekoja odluka na Grujo sto ke ja dostavi da si pominuva uste podobro za da se namalat trosocite vo administracijata totalno neka go raspusti.

штулич бе
ти си меанџијата или ? :pos2::pos2:
кажи, дај предлог
за кој вистински Македонци збораш хах
не оди бизнисо како шо пиша претходно
ако ги скрати сега адм земјотрес ќе фати гарант :pos2::pos2::pos2:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom