Крај на верското образование во училиштата

• Креатор на темата Креатор на темата igor108367
  • Време на започнување Време на започнување

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Уставниот суд на Република Македонија на денешната седница го укина членот 26 од Законот за основно образование од 2008 година со кој се овозможува организирање и верско образование во основните училишта.

Судот ја укина оваа одредба од Законот бидејќи е спротивна на Уставот, кој гарантира одвоеност на државата од верските заедници, објавува МИА.

Подносител на иницијативата е Либерално демократската партија.

извор

Македонската православна црква и Исламската верска заедница изненадени од одлуката на Уставниот суд повторно да ја разгледува веронауката и да ја оценува уставноста за нејзино изучување во основното образование.

Потегот на ЛДП за оспорување на веронауката пред Уставниот суд ја оценуваат како обид за навраќање кон одамна изумрена идеологија.

Со идентичен став се дека веронауката за учениците во петто одделение е смислена истата да претставува надоградување на образованието и проширување на нивните знаења и никако не може да го загрози секуларизмот.

„Веронауката е потреба затоа што не само од својата вера ќе научат децата по нешто, туку ќе научат и за другите вери. Децата ќе се запознаат себеси, но ќе ги запознаат и другите, па така ќе можат полесно да живеат заедно кога се познаваат, да не живеат во страв од незнаењето“, изјави Ратомир Гроздановски, декан на Богословскиот факултет.

Јакуп Селимовски

„Вака како што се поставува секуларизмот, практично некој сака да изврши висок степен на идеолошко-атеистичко определување на нашава општествена заедница во моменти на плурален политички систем“, изјави Јакуп Селимовски од ИВЗ.

Дел од експертската јавност смета дека најдобра варијанта би била изучувањето на историја на религии со оглед дека Македонија е мултинационална и мултиконфесионална држава, односно запознавање со главните религии, потенцирање на заедничките вредности и толеранција кон различностите.

Сепак, последниот збор го има Уставниот суд.

Nisto ne ostana makedonsko vo taka narecena makedonija, samoi pagame po sekoja godina, mesec i den sve podlaboku pod dnoto.

Уставните судии иако трпеле големи притисоци, успеале да ја донесат вистинската одлука затоа што започнаа постапка за преиспитување на уставноста на веронауката, велат либералдемократите.

ЛДП била единствената пратеничка група која ја бранела секуларноста на државата, затоа што по нивна иницијатива повторно се разгледува вероучението.

Сега бараат политичка одговорност за проектот веронаука, за чие рекламирање и спроведување Владата трошела пари на граѓаните.

„Кој ќе ја плати одговорноста што нашите училишта се претворија во цркви и во џамии, и што во училиштата влегоа попови и оџи? И на крајот на краиштата, кој ќе ја плати одговорноста за хаосот којшто настана, бидејќи имавме цело полугодие кадешто учениците учеа веронаука а немаат учебници?“, изјави Андреј Жерновски од ЛДП.

Таше Стојановски

Од бирото за развој на образованието каде што се правела наставната програма за веронауката велат дека клучно прашање било дали религиозните групи се одвоени од училиштата и државата. Според нив не била нарушена секуларноста на државата затоа што се изучувал овој предмет.

„Во работата на комисијата се водеше максимална грижа за почитување на уставното начело за одвоеност на религиозните групи и верските заедници од училиштето и државата. И со полна одговорност тврдам дека, верските заедници немаа влијание, ниту во донесувањето на наставниот план, ниту во развивањето на концептот за наставните програми“, рече Таше Стојановски, биро за развој на образование.

За два месеци Уставниот суд треба да донесе одлука дали ќе се изучува веронауката или ќе се укине. Веронауката неколкупати се најде пред уставните судии. Последните два пати по иницијатива на ЛДП.

Вистинска одлука на Уставен ?
Да не веруваш.

Дувло на бившиот комуњарски систем.

Protivustaven zakon/odluka za voveduvanje na veronauka. Uste eden od nizata protivustavni zakoni i odluki na ovaa Vlada.

Nejse, poarna e od SDSM, ama da mu se nevidi, ne mora site vo nea da bidat nepismeni i slepci...a i gluftari. Neka poslusaat soveti koga dobronamerno im se davaat, koga im se ukazuva deka zakonite i odlukite se izbrzani, nepromileni, nedovolno koncipirani, itn.

Da ne nabrojuvam, ama eden kup popularisticki akoni im padnaa na ustaven.
V red, se vo imeto na kampanjata za zavrstuvanje na vlasta, ama parite be od budzetot (sto vsusnost se pari od site nas, gragjanite)?? Otidoa kup pari.

Od glupost vo glupost vleguvaat st me plasi deka ako vaka prodolzat, kemu ovozozat na onoj krvnikot na Makedonija da se povrati kako star vampir i da dojde pak na vlast da ni ja cica krvta.

Имало-немало... црквата ќе остане, судиите во уставен нема да се вечни!
Кога не се сака, нема што на сила. Тие што си ја сакаат верата, ќе најдат време и за неа.

Ајт, крај на дискусија...

Траги комедија. Што се уплашиле бе од веронаука.

Најпосле една одлука која може да се поздрави и како верник и како граѓанин можам да кажам дека нема да стрепам дека утре некој на моето дете ќе му наметнува сопствена религија

Поздрав за одлуката на Уставен :smir:
Само уште тие останаа да пркосат на овој башибозук што се случува.

Одговорност за оние, кои и покрај сите укажувања, залудно трошеа државни пари.

Најпосле една одлука која може да се поздрави и како верник и како граѓанин можам да кажам дека нема да стрепам дека утре некој на моето дете ќе му наметнува сопствена религија
Neli beshe vernik a sto posto ke go vnesish deteto vo svojata vera sto ima losho da se nauci za sopstvenata vera?

Супер,првпат нешто да функционира во државава.

Neli beshe vernik a sto posto ke go vnesish deteto vo svojata vera sto ima losho da se nauci za sopstvenata vera?
Поимот верник не е еквивалентен со поравославието или муслиманство..што ако сум будист..
...сопствена вера..која е таа...што е масовно на цело село..или она за која лично си се определил..Ова држава е мултирелигиска..не може да се сведува на такви форми каква што е веронауката..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom