Локални валути во САД замена за доларот

• Креатор на темата Креатор на темата firewall
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
14 декември 2007
Мислења
3.271
Поени од реакции
708
Мал, но растечки број заедници во Соединетите Американски Држави, во услови на актуелната економска криза, печатат сопствена валута.
Станува збор за идеја позајмена од времето на Големата депресија од 30-те години на минатиот век, кога на ваков начин им се помагало на потрошувачите и на голем број на локални претпријатија
Ваквиот механизам работи на начин на кој бизнис секторот и потрошувачите се договараат да печатат сопствена валута со која, на купувачите им се овозможува да купуваат со одреден попуст, во оние продавници кои ја признаваат таа валута.
Работниците, чии плати беа намалени, со помош на локалните пари „детроит чирс“, „итака аурс“, „пленти“ или „беркшерс“ ги подмируваат секојдневните потреби.
Локалната валута обично се менува во однос 95 долари за 100 локални единици.
Според социолозите, локалната валута ги поттикнува граѓаните да купуваат во најблиските продавници, што им помага на истите да ја зголемат продажбата и да ја надминат кризата.

A1

Мал, но растечки број заедници во Соединетите Американски Држави, во услови на актуелната економска криза, печатат сопствена валута.
Станува збор за идеја позајмена од времето на Големата депресија од 30-те години на минатиот век, кога на ваков начин им се помагало на потрошувачите и на голем број на локални претпријатија
Ваквиот механизам работи на начин на кој бизнис секторот и потрошувачите се договараат да печатат сопствена валута со која, на купувачите им се овозможува да купуваат со одреден попуст, во оние продавници кои ја признаваат таа валута.
Работниците, чии плати беа намалени, со помош на локалните пари „детроит чирс“, „итака аурс“, „пленти“ или „беркшерс“ ги подмируваат секојдневните потреби.
Според социолозите, локалната валута ги поттикнува граѓаните да купуваат во најблиските продавници, што им помага на истите да ја зголемат продажбата и да ја надминат кризата.

A1[/QUOTE

Браво Firewall и јас го прочитав тоа. :vozbud: Ти текнува на која тема изгубивме два дена натегајки се со банкарите а?? Поздрав!

A1[/QUOTE

Браво Firewall и јас го прочитав тоа. :vozbud: Ти текнува на која тема изгубивме два дена натегајки се со банкарите а?? Поздрав!

tipcite kako tie sto se kontraa so nas ke sfatat sto e rabota uste malku

ke sfatat deka glaven generator na problemite se bankarite (osobeno centrlanite banki koi se privatni ) :wink:

inaku vcera 20 maskirani momci vcera upadnale vo supermarket vo Grcija i iznele 20 kolicki so hrana i gi delele posle na lugeto

znaci ovaa kriza ne e kako taa od 30 setite i za dve do 3 godini porazvijenite zemji ke se oporavat a tie vo razvoj i nerazvienite ke go oberat bostanot.

Еве го пак овој! :vozbud::vozbud::vozbud:

aj ebago...pa imam nick nemoj taka...da diskutirame za temata.

znaci jas smetam deka za dve do 3 godini svetskata ekonomija ke se oporavi,a sto se odnesuva do toa posle sekoja ikriza ima i vojna ne mora da znaci...oti ima vojni i bez da ima krizi.

e sega ovaa kriza ja sporeduvaat so onaa od 30-setite e NE E TAKA oti togas imase hiperprodukcija a i togas bea otpusteni za skoro 60% rabotnici poveke otkolku sega i toa na svetsko nivo a sega pri ovoj denesen broj na naselenie sporedbata so 30-setite e irelevantna...ahh da i vo grcija imame robin hud:vozbud::vozbud:...ahhh ne...toa se anarhisti:toe:

znaci jas smetam deka za dve do 3 godini svetskata ekonomija ke se oporavi,a sto se odnesuva do toa posle sekoja ikriza ima i vojna ne mora da znaci...oti ima vojni i bez da ima krizi.

e sega ovaa kriza ja sporeduvaat so onaa od 30-setite e NE E TAKA oti togas imase hiperprodukcija a i togas bea otpusteni za skoro 60% rabotnici poveke otkolku sega i toa na svetsko nivo a sega pri ovoj denesen broj na naselenie sporedbata so 30-setite e irelevantna...ahh da i vo grcija imame robin hud:vozbud::vozbud:...ahhh ne...toa se anarhisti:toe:[/QUOTE]

PROLETERI OD SITE ZEMJI OBEDINETE SE!!!! :drk:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom