"Kриза" на македонскиот идентитет - дневна серија хумор за соседите

• Креатор на темата Креатор на темата Олимпија
  • Време на започнување Време на започнување
Срамота е во денешно време да имаме кризи на индетитет. Па добро нели треба да имаме образ пред бабата и дедото дома што ги имате. Па луѓе бре гинеле за независна Македонија, а ние и таму не знаеме што сме бе, срамота.

Абе што се гемиџиите во споредба со Марсковка, сељаци. Знаеш ли Марсовке кои биле Гемиџиите? Нормално дека не знаеш. Па ако сите сме ко тебе и сељаци биле, што загинале за вакви рамковни европски славомакедонци.

Абре луѓе бре, кога сте толку изолирани во паметот, па последно решение ви е фрлање во вардар или уште полоши Бугарски пасоши па ван у пм, што да ви правиме.

Мене колку што ме учеа дома, најтешко било печалбарството: Ама сега не е печалбарство, сега тоа се вика бел свет. Невидена срамота...

Можеби и имаат право кога викаат дека денес најголемите Македонци не се во Македонија. Ама не европски белосветски Македонци или марсовци, туку достојни луѓе за името што го носат

e jbg калимеро нема правда
ајде сеа да почнеме да цивкаме и ко мали деца у ќош да седнеме да плачеме и ништо да не правиме или полошо да се инаетме со учителката
на крај се сведува на ова или-или
веќе е толку кажано што ме мрзи да пишувам дури и да не ни отиде државата народот сигурно ќе го снема сиромаштијата си го прави своето а додуша да бидам најискрена не ми менува нешто во животот ако ми пишува во пасошот фиром или долнодупени или македонија ...........

а најмногу ме нервира дека човек за да мрдне подалеку од ова шпанско село треба да се убие од чекање за визи и собирање до бескрај документи ....а у курац наместо овде да останувам (додуша кого лажам пак ќе сакам да си одам)за што за нечија политичка игра и популизам за некој да седи удобно во фотелчето и да ве убедува вас дека крајот на светот ќе дојде ако името се смени

да драги мои крајот на светот ќе дојде и ние како луѓе ќе прекинеме да дишеме

Иначе серпико кога ќе имаме проблеми со населението што сакаш да увеземе;
а)косовари
б)хунзи
в)банту црнци
г)кинези

Само црнци, за одредена група на граѓани.
Чао од темата.

Оваа Марсовка и Реален07 како и ред останати грчки лобисти и поддржувачи на СДС се јавуваат како мирудија во секоја манџа т.е. пост за македонскиот идентитет. Демек, за НАТО и ЕУ, да си го продадеме името и идентитетот, па да станеме торбеши!
Ај сиктер бе бугарофилче бедно. Иди мастурбирај на постерот на Каракачанов што ти е у соба.
Еве уште еден пример на криза во идентитетот. Ми се гади кога ќе се почне со ова... Уште никој србин не испадна. Добро е.

Чао од темата и за вас.

По темата, повторно:
Кризата во идентитетот? Фраза за јадење гурабии и тренирање хипи? Па умре хипи движењето пред неколку децении бе момци и девојки.

Неблагодарници бе. Ограничени материјалисти. Пу, пу, пу.

Марсовке а ти на попис во која графа се впишуваш?
Во Марсовци или МАКЕДОНЦИ??????

Опрости и,на јаки халуцигени печурки е ...

Понекогаш е важно да чуеш и што другите мислат за тебе , а не саму што ти зборуваш самусебе си.
Има ли криза на едитентитетод или не е едно прашане, друго е впечатлението што го има во странство.

Сорено,сепак е добро да се знае оваа работа пред светот:Македонија НЕМА апсолутно никакви проблеми со соседите,туку СОСЕДИТЕ ИМААТ проблеми со Македонија.:toe:

Ај сиктер бе бугарофилче бедно. Иди мастурбирај на постерот на Каракачанов што ти е у соба.

Чукш, миличок.
Пак ли ќе се делиме?
За Бугарите - србомани, за Србите - бугарофили, за сите други Македонци.
Така ли сакаш да играш?
Многу наивна пропаганда, српски и бугарски петли си го искукурикаа своето, веќе е видено и прочитано.

Ти ги гледам постовите, многу лесно лепиш вакви етикети, ама твојата најтешко ќе ја симнеш.
Кочи малку.
Олабави.
Земи воздух.
Диши...

Ај сега пак повтори ми го мене истото....

И пробај да пораснеш малку.

Мијаче,дозволи ми да надополнам
...
пробај да пораснеш малку
.
Или малку повеќе
барем во очите на оние кои те читаат
доколку ограниченоста овозможува надминување на правецот ..на себе си како дел од минатите шаблони ..

Мијаче ..
благодарам

Конечно изнајдов време да напишам нешто во врска со оваа тема.

Прво да нагласам дека мошне несреќно е избрано името на темата, а можеби и си е со целосна намера именувано вака.

Македонците немаат криза на идентитет.
Си знаеме кој сме и како ни е името. Дури и најнеобразованиот припадник на нашиот народ знае дека името на својата припадност е македонија, македонец, македонски.
Станува збор за друго.
Тенденцијата да се открие вистинската историја и потекло на македонците е всушност последица од појавата на национална гордост кај македонецот.
Многу време и пари се потрошени, во минатото и сегашноста, македонците да немаат национална гордост туку да се само патриотски настроени, односно подложни на пропагандни шеми за потикнување или сузбивање на повозвишени чувства според намерите и интересите на политиката на другите.
Национална гордост е силно чувство на спознавање на сопствената припадност и позитивните емоции кои неминовно одат со гордоста, односно идентификувањето со позитивните примери, ликови и настани од својот род. Скраја да е, нели, секој македонски поединец да се сфати себеси како дел од нешто многу величенствено, односно македонскиот народ. Народ кој е неуништлив и покрај се`!!! Народ кој придонел во светската цивилизација.
Тој, таквиот, поединец нема да падне под влијание на дневна или посериозна пропагандна активност бидејки ќе знае дека е нешто повеќе отколку што му кажуваат. Потоа побарува и служи како пример за другите да бидат горди на сопствената припадност, а со тоа се стекнува општествена кохезија и начин на однесување кое се карактеризира како светлите примери од позитивните ликови од неговата историја.

Со ова кажано почнавме да го објаснуваме вториот дел од името на темава.
Верувајте дека воопшто не им е дневна доза хумор за нашите соседи.
Посебно станува збор за оние кои отворено или затскриено работат на одржување или влошување на статус квото во македонското општество заради нивни интереси. Загриженоста што ја предизвикува нивната неспособност да го спречат појавувањето и проширувањето на национална гордост е голема.
Верувајте дека воопшто не им е смешно!!!
Кога-тогаш ќе се соочат со нашата олицетворена во мнозинство национална гордост, односно почетоците веќе ги чувствуваат. Посебно треба да се споменат помладите генерации кои иако изгледаат како незаинтересирани ниту познаваат „заедничко живеење“ со поранешен окупатор ниту пак некакво словенство. Тие знаат дека се македонци и нормално, побаруваат позитивни примери од својата припадност заради позитивна идентификација, односно национална гордост.

Грешка го преведувате/толкувате она “for practical purposes“, а со тоа и целата поента на текстот.

Грешка го преведувате/толкувате она “for practical purposes“, а со тоа и целата поента на текстот.

Oh, do please point out the true meaning since most of us have malevolently misunderstood the written text. Such is the way of ignorance for many. You see, not all of us have a profound knowledge of the English language.

Yes, the country called Macedonia today may well have been a modern invention.
But, for practical purposes, so what?
It won't cure all of Macedonia's current problems, but it will give it access to new solutions, and a swift win might defuse burgeoning ultra-nationalism, which presumably festers when there is a "perceived" "historic injustice".
To name a few.

Do please enlighten us to the correct meaning, please.

Поздрав:helou:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom