Грчки графити врз Македонската црква во Престон!

• Креатор на темата Креатор на темата Bratot
  • Време на започнување Време на започнување
на црква.. ит оа среде Скопје...

проблемот број еден во оваа земја и кај овој народ не се ниту Грците ниту Бугарите...туку нагонот себе си да се глодаме....

КАКО ОЧЕКУВАШ НЕКОЈ ДА ТЕ ЦЕНИ КОГА САМ НЕ СЕ ЦЕНИШ, КОГА САМ ПЛУКАШ НА СВОЕТО.

случајни ли се сиве овие пропаганди напади и уцени..НЕ..ЗНААТ ДЕКА СМЕ СЛАБИ И РАЗЕДИНЕТИ ОДВНАТРЕ...ЗНААТ ДЕКА НЕЧИИ МАМИНИ СИНИЧИЊА И ТАТИНИ КЕРКИЧИЊА кој го имаат луксузот на високо образование од БЕС ЦРКВА И ПОЗИЦИИ КЕ РУШАТ...

и сега чкртале Грците во Престон...голема работа
БРАВО БРАВО БРАВО за ова(вистината за македонскиот менталитет).......ДОДЕКА СВОЕ НЕ СИ ПОЧИТУВАМЕ И ЧУВАМЕ тоагаш НЕ ТРЕБА ДА БИДЕМ ИЗНЕНАДЕНИ и од НЕПРИЈАТЕЛИТЕ:toe:
а за шкртањето на црквата:КРЕТЕНИ,МОРОНИ,ГЕЈци не знма што уште да кажам за такви луѓе.......па напаѓаат ПРАВОСЛАВНА црква(од иста вера) СРАМОТА и ЖАЛНО на колку ниско ниво паѓаат:tapp:.немаат почит кон БОГА и ЦРКВАТА(без разлика дали е православна и католичка):tapp:......
Мамето да им го ебам грчко нацистичко и фашистичко,
се по список да им ебам, племето гадно :nerv::nerv::nerv:
Сите до еден да испоумрат пизда им материна...
дечко не мешај глупости(нацисти-фашисти):toe:дури и да се нацисти таква глупоста нема да направат-за нив може да се каже дека се анархични,неверници?,анти-СЕ тин.

на црква.. ит оа среде Скопје...

проблемот број еден во оваа земја и кај овој народ не се ниту Грците ниту Бугарите...туку нагонот себе си да се глодаме....

КАКО ОЧЕКУВАШ НЕКОЈ ДА ТЕ ЦЕНИ КОГА САМ НЕ СЕ ЦЕНИШ, КОГА САМ ПЛУКАШ НА СВОЕТО.

случајни ли се сиве овие пропаганди напади и уцени..НЕ..ЗНААТ ДЕКА СМЕ СЛАБИ И РАЗЕДИНЕТИ ОДВНАТРЕ...ЗНААТ ДЕКА НЕЧИИ МАМИНИ СИНИЧИЊА И ТАТИНИ КЕРКИЧИЊА кој го имаат луксузот на високо образование од БЕС ЦРКВА И ПОЗИЦИИ КЕ РУШАТ...

и сега чкртале Грците во Престон...голема работа

Не знам дали постов ти е насочен кон мене, или генерализираш.:toe:
Не сум од Ск и не бев на никакви протести против црква....

Не знам дали постов ти е насочен кон мене, или генерализираш.:toe:
Не сум од Ск и не бев на никакви протести против црква....

не ... насочен кон организаторот, размазаните протестанти и сличните на ним..и кон целиот народ...или барем оние 35 000 клика на кајгана.

го немаме луксузот на бесни глисти, само затоа што мама и тато ме удомиле ми платиле факс и ми дале џепарлак, од бес да глумам чегевара

да си плукам на црквата нардот и земјата, да си ги поткопувам позициите во тешки времиња, да дозволам политички како кондом да ме издркаат и фрлат пошто сум несозреан, да ја загрозам безбедноста на другите на сметка на моето его и МАКЕДОНЦИ кој биле доволно усијани зад решетки да ставам.

тоа го направивте мили мои размазенковци збеснати...си знаат кој се..

и сега истите ке коментираат за црква и ке ми се потресуваат ко најголеми верници и патриоти...

додека не се средима внатре, нема да не биден ни надвор.

Има моменти на несогласување и моменти на обединување.

Сега е потребен вториот момент, за да постигнеме повисока цел.

Македонцки, критиката е само критика и со непрестајно повторување ништо не менуваш туку создаваш подлабоки поделби.
Имаш две опции кои се логични, можеш да се поделиш и да немаш повеќе ништо заедничко со луѓето кои ги критикуваш или да се обидеш да минеш преку тоа и продолжиш заедно.
Сам ќе оцениш што е подобро.
Ако вистина сакаме да прикажеме единство, предлагам да се насочиме кон овој проблем на темава со црквата и да му дадеме публицитет.

Испратив информација до медиумите, предлагам истото да го сторите. Доколку има добра воља би го замолил и едиторот на Кајгана сајтот да ја постави оваа вест.

Има моменти на несогласување и моменти на обединување.

Сега е потребен вториот момент, за да постигнеме повисока цел.

Македонцки, критиката е само критика и со непрестајно повторување ништо не менуваш туку создаваш подлабоки поделби.
Имаш две опции кои се логични, можеш да се поделиш и да немаш повеќе ништо заедничко со луѓето кои ги критикуваш или да се обидеш да минеш преку тоа и продолжиш заедно.
Сам ќе оцениш што е подобро.
Ако вистина сакаме да прикажеме единство, предлагам да се насочиме кон овој проблем на темава со црквата и да му дадеме публицитет.

Испратив информација до медиумите, предлагам истото да го сторите. Доколку има добра воља би го замолил и едиторот на Кајгана сајтот да ја постави оваа вест.

1. НЕКА СВАТАТ КОЛКУ ЧИНИ НИВНАТА ДЕТСКА АВАНТУРА, темава е најдобар пример.

2.Од искуство знам дека ако имаш трн во ногата тој мора да се извади, санацијата не е делба.

3.МЕДИУМИТЕ ЗНААТ И СЕ ИНФОРМИРАНИ...И КАКО ПИ*ДИ КУТАТ зошто се знае за чиипари играат..НО ЗАТОА за минорниот идиотски протест ударни термини имавме цела недела...

јасно е со кого имаш работа

i ? Grckata zaednica ke se ogradi od ova i ke bide izoliran incident

svnikolavandalised.jpg

Macedonian grave sites vandalized in Australia

Sydney /16/06/ 13:14
Dozens of Macedonian grave sites have been desecrated at a cemetery in NSW's Illawarra region, Australia.

Police say 37 grave sites were vandalized, with headstones and vases smashed and religious items thrown around the Kembla Grange lawn cemetery, south of Wollongong, over the weekend.

The Macedonian section of the cemetery was strewn with smashed religious icons, glass from display cases and broken sentimental items.

The Illawarra Macedonian community is devastated by the desecration of the grave sites which occurred during Duhovden, an annual three-day rite.

"My heart is broken. I just cannot believe that anybody could do such a horrible thing," said Tomislav Nedeski, whose wife was buried at Illawarra cemetery.

Lake Illawarra police Inspector Greg Heat said the vandalism was "a deplorable act" showing a lack of respect for those who had passed away.

"This senseless crime also affects people who have laid their loved ones here to rest," Inspector Heat said. /end/

Da ti znaesh sigurno podobro od rodnini i drugari. Decko ti ne znaesh sto se slucuva nadvor od aracinovo.
Najgolemiot grcki fudbalski klub vo Melbourne, Heidelberg United e podrzan od grkomani.

Можеш да си играш со политика, но неможеш врз основа на други работи да си прејудицираш.

Малце историја:

Грчката, бугарската и српската црква со антимакедонска кампања

Грчките, бугарските и српските весници беа преполни со огорчена пропаганда против Македонците и против самото нивно постоење. Во нивните напади тие негираа се што е македонско, при што беа употребувани фрази како "псевдо-Македонци", "псевдо-архиепископи", "псевдо-македонска црква"...

0DF60056DAD232498C16F7B480F26FCD.jpg
Австралија за православните Македонци беше и се уште е рај за религиозната слобода. Пред Втората светска војна Македонците немале нивни сопствени цркви во Австралија. За нивните духовни потреби и друштвени ритуали тие главно ги посетувале сириските, руските и грчките православни цркви.
Првата Македонска православна црква во Австралија била воспоставена по Втората светска војна од страна на група Македонци во Мелбурн, меѓу кои Ристо Алтин, Стојан Србинов, Дане Трпков, Ванчо Неделковски и Доне и Атанас Филипови.
Каменот-темелник на Македонската православна црква "Св. Ѓорѓија" бил поставен од градоначалникот на Фицрој, Елдерман Блекмен, и бил благословен од свештеникот на Сириската православна црква во Мелбурн, отец Џорџ Хајдар, на 2 август 1959 година. Црквата била осветена и официјално отворена на Илинден, 2 август 1960 година (македонскиот национален празник), од страна на неговото блаженство владиката Наум од Злетовско-струмичката митрополија од Македонија. Исто така биле присутни секретарот на митрополијата и заменикот на владиката отец Нестор Поповски, и отец Ѓорѓи Ангеловски кој станал прв свештеник во црквата.
На самото осветување, како и вечерта истиот ден, имало огромна посетеност од страна на Македонците. Македонските верници присутни на церемонијата биле среќни што можат слободно да кажат дека се Македонци и никој тоа не можел да го негира.
Ова отворање на првата македонска црква во Австралија го одбележа почетокот на организираниот социо-религиозен живот на Македонците во Австралија. Од друга страна, црквата го обележа почетокот на силната и вонредна јавна кампања против Македонците спроведувана од страна на грчката, бугарската и српската црква во Австралија. Грчките, бугарските и српските весници беа преполни со огорчена пропаганда против Македонците и против самото нивно постоење. Во нивните напади тие негираа се што е македонско, при што беа употребувани фрази како "псевдо-Македонци", "псевдо-архиепископи", "псевдо-македонска црква", и така натаму.
Како што вели владиката Тимотеј, со благослов од Светиот македонски синод, првата црква "Св. Ѓорѓија" од Фицрој беше преселена во Епинг.
Црквата беше изградена за многу кусо време, а беше осветена во мај 1996 од страна на владиците Петар и Стефан и секретарот на Светиот македонски синод, протоѓаконот Ратомир Гроздановски.

ПОЖАРИ ВО МАКЕДОНСКИТЕ ЦРКВИ

Во февруари 1995 година дрвената конструкција на црквата "Св. Никола" во Престон беше уништена од пожар
.
Пожарот, кој беше сметан за сомнителен од Арсон Сквод, ја остави македонската православна заедница во шок. Се веруваше дека пожарот бил подметнат намерно кога односите меѓу грчката и македонската заедница станаа затегнати.
Некои од членовите на Црковниот одбор веруваат дека грчкото лоби е одговорно за пожарот. Сеедно, македонската православна заедница на Престон, предводена од почесниот претседател Ѓорѓи Писевски, започна да гради нова црква од тули.
Македонците донираа пари за црквата и исто така помогнаа во работна сила. Црквата беше изградена за многу кусо време, за речиси шест месеци, и беше осветена во мај 1996 од страна на владиците Петар и Стефан и од секретарот на Светиот македонски синод, протоѓакон Ратомир Гроздановски. На денот на осветувањето беа присутни повеќе од 10.000 верници кои донираа околу 100.000 долари.

“Македонците во Викторија", книга од Ицо и Роберт Најдовски
--

На 23 октомври 2001 година се случи трагедија кога црквата "Св. Ѓорѓија и Св. Марија" изгоре. Според полицијата во Викторија, црквата намерно била запалена и бил пронајден бензин кој бил испрскан во нејзината внатрешност. Имаше многу осомничени за овој случај, а полицијата во Викторија уапси четворица против кои и ден-денеска се води судски процес.
http://217.16.70.245/?pBroj=847&stID=8478&pR=9

А добро бе мајку му зар немаат и нашите раце.....кога знаат каква е ситуацијата што кур спијат, нека си организираат дискретна самозаштита.
Методите на Ганди против грчкото педерско племе очигледно е дека не даваат резултати......на варваризам се одговара со уште поголем варваризам.

Избришани некои непотребни мислења.Еден член кој одеше офтопик е баниран од тема.

Братот, грчкиов атак врз црквата како што гледам е објавен во весник...Кој е весникот?

Јас испратив до нашите медиуми, но не сум уредник нели :)

Мислам дека доколку помасовно ги спамираме со оваа вест барем еден ќе ја објави официјално.

Има нешто по нашиве медиуми за ова?

САМО ЗА ИЛУСТРАЦИЈА, ДА ВИДИ НАШИОТ НАРОД ДЕКА ГРЦИТЕ СЕ ОТКАЖАА ОД ХРИСТИЈАНСТВОТО И ПРАКТИКУВААТ НЕКОЈА НАСИЛНА АНТИХРИСТОВА ВЕРА, Е ВИДЕОВО ОД ЕРУСАЛИМ, КАДЕ СЕ ТЕПААТ ГРЧКИ И ЕРМЕНСКИ ПОПОВИ...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom