Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ај ако знаеш некоја добра финта како можам во протеусот добро да симулирам кола кои се временски мултиплексирани. Нешто како дисплеи или глупости.
Да го видиш резулатот:
Логички анализатор не ти брка работа ?
и еве еден линк веројатно го имаш видено (последната слика):
http://www.labcenter.co.uk/products/advancedsim.cfm
Едит: Дигитален анализатор се вика во протеус, лево на лентата го има... ако на тоа мислеше . . .
Не.PIC (Peripheral Interface Controler)...?!
Зошто јас мислам дека PIC е кратенка од Programable Intelligent Controller?
И можеби станува збор за уште една забуна...
Дали Microprogramming во насловот, значи програмирање со микроинструкции?
( очекувам дговор само со „да“ или „не“)
Не бе.
На една порта имам прикачено 7 излези кон 7сегментен дисплеи.
Другата порта ми се пинови за селекција.
Временски ги мултиплексирам и овие 7 излези ги приклучувам на 9 дисплеи. Пошо имаме перзистенција на окото, сликата е стабилна, ама на симулација - не.
Тоа ми е муабетот.
Еднаш направив грешка на вакво прашање.. на часот по дигитални системи.
Еднаш направив грешка на вакво прашање.. на часот по дигитални системи.
Командите во ASM не се микроинструкции.. тие се само.. инструкции..
Микроинструкции претставуваат командите ( инструкциите ) кои ги дава контролната единица во микропроцесорот кон останатите нешта во микропроцесорот ( на пример она што ќе го одреди модот на работа на аритметичката работа, некој бит пратен до некое и логичко коло за да се пропушти податокот на другиот негов влез )...
( вака нешто беше дефиницијата... )
(До)Кажи им го тоа на оние што ги пишуваат прашањата и клучевите за матурата...Зависи кое ти е нивото на зум.
Ако гледаш на цела програма, ова се микроинструкции.
Ако гледаш на ниво на една команда тогаш да, истата се дели на микроинструкции.
Игра со зборови е претежно. Можда и има некоја конкретна дефиниција, ама нити сум ја сретнал нити ја користам.
Поконкретно овдека ако го програмираш ПИК-от, ако работиш со MicroC тогаш природно би рекол инструкции, а додека вака во асемблер би рекол микроинструкции. Не е битно.
Зависи кое ти е нивото на зум.
Ако гледаш на цела програма, ова се микроинструкции.
Ако гледаш на ниво на една команда тогаш да, истата се дели на микроинструкции.
Игра со зборови е претежно. Можда и има некоја конкретна дефиниција, ама нити сум ја сретнал нити ја користам.
Поконкретно овдека ако го програмираш ПИК-от, ако работиш со MicroC тогаш природно би рекол инструкции, а додека вака во асемблер би рекол микроинструкции. Не е битно.
prenote: Наведов PIC пошто само со такви имам работено.
PIC (Peripheral Interface Controler) интегралните кола се линија од програмабилни кола изработени од страна на Microchip technology. Секој од нивните модели е составен од целосно фунцкионален CPU со додатни регистри, RAM и EPROM меморија и неколку влезно/излезни порти. Некои понапредни модели имаат серија од други уреди кои можаат да се контролираат преку постоечките пинови со едноставна замена на функционалност. Така да едно IC може да биде програмирано да работи и со аналогни и со дигитални сигнали поради A/D конверторот и сл.
Особено добра е нивната програмерска страна. Mikroelektronica имаат развиено цел систем за програмирање како и серија од компатибилни програматори и тестни плочи за развој и дебагирање на изградените склопови. Дијапазонот на програмирање е различен: едно IC може да се програмира во Assembler, Micro C, Micro Pascal па дури и Micro BASIC. Најдобра, најблиска и најконтролирана околина е секако програмирањето под Assembler.
Во скоро време изградив цел склоп за контролирање на ред на чекање во повеќешалтерска институција. Уредот се поврзува со печатар и со три лед-панели за приказ на броевите. Како централен елемент користев PIC16F877 IC и дополнително неколку логички порти и мал аналоген механизам.
Ај да се пофалам:
![]()
Поентата ми е: ако ви е ќеф да кодирате на машина и резултатот да ви излезе на машина, кога ќе испрограмирате и изградите нешто кое на крај ќе ви биде опиплива, едноставно сакате повеќе.
Примам прашања, примам заинтересирани. Повелете, погледнете.
п.с. За подетални информации:
http://en.wikipedia.org/wiki/PIC_microcontroller
Одредување на функциите на излезите, минимизација на функциите и VHDL (имплементација во Altera Max Plus II), дизајн и тестирање на интегрално коло... имаат нешто заедничко со темава или слабо ? :nesum:
Одредување на функциите на излезите, минимизација на функциите и VHDL (имплементација во Altera Max Plus II), дизајн и тестирање на интегрално коло... имаат нешто заедничко со темава или слабо ? :nesum: