ДРЖАВАТА воведува Бугарска кирилица!

• Креатор на темата Креатор на темата Македонцки
  • Време на започнување Време на започнување
Некоj може да ми каже,коja е тази бугарска кирилица?
Кирилицата е една,па неjните разновидности са различни.
Ако са решили да воведуват таква разновидност на кирилица-нивно и ваше право.

Jaс само факти постувам, и нека веднаж да стане jасно дека русите а и сите кои користат кирилицата са jа прифатиле од Б'лгариja!
Во денешната Б'лгарска азбука нема ни една добавена исфабрикувана нова буква сите букви са творенjе на учениците на светите бракjа!!! Сите други кои користаат кирилическа азбука до еден са направиле промени и са добавиле свои сопствени не кирилометодиевски букви, ова са фактите!!!

Еве и самите руси читаjте ставот им по прашаньето за азбуката и создателите и на саjтот

http://ru.wikipedia.org/wiki/Кирилл_и_Мефодиј

Еве и цитата:

materijali od vikipedia za nauka...ne politika..ima li nesto za isus i negovite bugarski koreni daj link:vozbud::vozbud:

Jaс само факти постувам, и нека веднаж да стане jасно дека русите а и сите кои користат кирилицата са jа прифатиле од Б'лгариja!
Во денешната Б'лгарска азбука нема ни една добавена исфабрикувана нова буква сите букви са творенjе на учениците на светите бракjа!!! Сите други кои користаат кирилическа азбука до еден са направиле промени и са добавиле свои сопствени не кирилометодиевски букви, ова са фактите!!!

Еве и самите руси читаjте ставот им по прашаньето за азбуката и создателите и на саjтот

Еве и цитата:
:oftopic: википедија може да се мења и дополнува од било кого ,што ја прави како извор неверодостојна ,наведи други автори кои не се бугари и акредитирани од светски признати универзитети како кембриџ ,харвард итн.

Пак почнавте да докажувате дека сме мутирани бугари а?

темава е бош .... муабетиве се бош ... предлагам да ја затвори модератор ...

:oftopic: википедија може да се мења и дополнува од било кого ,што ја прави како извор неверодостојна ,наведи други автори кои не се бугари и акредитирани од светски признати универзитети како кембриџ ,харвард итн.

Пак почнавте да докажувате дека сме мутирани бугари а?

Добро тогаш нека биде как сакаш, википедиjа може да се дополнува од било кого, но б'лгарската азбука не jа е дополнувал никоj, сите други кои користат кирилица са ja дополнувале со свои букви ....
Аjде тогаш без википедиjа кажи може ли да оспориш фактите:

1.Во денешната Б'лгарска азбука нема ни една добавена исфабрикувана нова буква сите букви са творенjе на учениците на светите бракjа!!!

2.Сите други кои користаат кирилическа азбука до еден са направиле промени и са добавиле свои сопствени не кирилометодиевски букви, ова са фактите!!!

3.Кирилическата азбука се користи прво во Б'лгариjа а по тоа е принесена во Киевска Русија Србиа Хрватска и т.н. Наj голема заслуга за поддржката на Кирило Методиевото дело имат царете Борис Михаил и Симеон Велики во кое царуванье е бил златниот век на б'лгарската писменост и култура

Добро тогаш нека биде как сакаш, википедиjа може да се дополнува од било кого, но б'лгарската азбука не jа е дополнувал никоj, сите други кои користат кирилица са ja дополнувале со свои букви ....
Аjде тогаш без википедиjа кажи може ли да оспориш фактите:

1.Во денешната Б'лгарска азбука нема ни една добавена исфабрикувана нова буква сите букви са творенjе на учениците на светите бракjа!!!

2.Сите други кои користаат кирилическа азбука до еден са направиле промени и са добавиле свои сопствени не кирилометодиевски букви, ова са фактите!!!

3.Кирилическата азбука се користи прво во Б'лгариjа а по тоа е принесена во Киевска Русија Србиа Хрватска и т.н. Наj голема заслуга за поддржката на Кирило Методиевото дело имат царете Борис Михаил и Симеон Велики во кое царуванье е бил златниот век на б'лгарската писменост и култура
а автори?да наведеш некој професор кој предавал на кембриџ и не е бугарин?

а автори?да наведеш некој професор кој предавал на кембриџ и не е бугарин?

Автори професори специалисти сакаш како тие:

Venko-azbuka.jpg

НЕ !!! За твоjа жал не са тие авторите !!!
Авторите са тие и те са светии и те са вечни!!!

history.jpg

Стенопис от катедралната ц'рква "Св. Богородица
Каменска" в гр. Охрид: "Свети Кирил и Свети Методиј-
б'лгарски просветители, те написаха буквите
б'лгарски..." Дичо Зограф от Деб'р 1863 г.

http://www.esnips.com/doc/20c79563-b861-441f-a6d0-b320dcc714da/Svkirilimetodii_sv_bogorodica_ohrid

S5000030.jpg

Св. Седмочисленици - стенопис в ц'рквата Св. Архангели на манастира на св. Наум, крај Охридското езеро

_IGP6542.jpg

Св. цар Борис Михаил - стенопис в ц'рквата Св. Архангели на манастира на св. Наум, крај Охридското езеро Србоманска рака е избола очитее на царот коj помагаше на делото на светите бракjа но вистината никоj не може да избрише и ктиторот Борис Михаил вечно ке пази духот на светлината на чистите свети букви АБВГДЕЖЗИјКЛМНОПРСТУФХЦЧШшт'Ьјуја

ја реков пиши ми автори и извори веродостојни каде се вели дека сме бугари сите па ќе правиме муабет .

Од каде Кирил и Методиј блгари?:nesvest::jaj:. Кога Солун бил Блгарски?Досадни се како пролив коњољупциве

Bo 13 век, англискиот професор на Oксфордиот универзитет др. Роџер Бакон (1211-1294) лично ја посетил денешна Бугарија т.e. Мала Болгарија (меѓу Стара Планина и Дунав) и вистинска азијатска Бугарија (Голема Бугарија), па во своето дело „Опус Мајус“ 1268 г. вели:

"Мала Бугарија е во Европа и таму тие (бугарите) го говорат јазикот на болгарите кои живеат во Голема Болгарија, која е во Азија." (Kazan. The Enchanted Capital (Flint River Press Ltd, London, 1995).

Сите историски извори тврдат дека Бугарите и Антите (бугарските словени), а особено Бугарите и Македонците биле непријатели. Во градот Филипи- Егејска Македонија пронајден е запис на туркобугарскиот хан Пресијан од 837 г. кој гласи:

"Пресијан од Бога владетел на многу болгари, го испрати кавханот Исбул после давањето на војска нему и на боилот Коловур ПРОТИВ СМОЛЈАНИТЕ." (Державин, Н.С. Историја на Б'лгарија. Том І, с.213, цитат по Георги Радуле КОј ФАЛШИФИЦИРА ИСТОРИјаТА)

Во денешно време, бугарските историчари намерно зборчето "против" го фалсификуваат и го преименуваат во "кај" со цел да се пропагира кај пиринските Македонци кои носат смолјански корен, дека се Бугари.

На друг средновековен бугарски споменик, напишан на варовна плоча од 9 век од страна на турско-татарските бугари кои говореле турски јазик, стои:

"Хан Омуртаг ја поведе својата војска против словените ...да ги уништи словените и да не можат да се оправат се додека постои сонцето и тече реката Тича." (П'рвоб'лгарски надписи, Веселин Бешевлиев, Софија, 1979 г., БАН).

Со ова испаѓаат трагикомични тврдењата на бугарската историографија дека Св. Кирил и Методиј биле Бугари, создале бугарска азбука и јазик. Едноставно тоа не е возможно: во 855 г. кога светите словенски апостоли ја создадоа словенската азбука, Бугарите се тур(k)ckи народ кој говорел свој тур(k)ски јазик, а официјален јазик им бил грчкиот.
Дури 40 години подоцна, Бугарите го воведуваат како официјален словенскиот јазик, бидејки најбројна поробена етничка група во нивното царство биле Словените. Словенскиот јазик, како и грчкиот кој претходно бил официјален во државата, е туѓ јазик за Бугарите. Нивниот јазик не го смениле, уште е жив и се зборува од нивните наследници - ГагаУзите.

ја реков пиши ми автори и извори веродостојни каде се вели дека сме бугари сите па ќе правиме муабет .
И милион и милиард автори или професори не могат да заличат националната свест на тие луге кои са живеле гордо и са се чувствале б'лгари и не могат да избришат вистината и историските факти това е!!!

JАС НЕ ПОСТУВАМ КОМЕНТАРИ И ПИШУВАНИJА НА РАЗНИ ПРОФЕСОРИ И ПИШУВАЧИ, А САМО ДАВАМ ФАКТИ СЛИКИ КОИ СА ФАКТ И СЕКОJ МОЖЕ ДА ИДЕ И ДА ПРОВЕРИ РАКА ДА ПИПНЕ ОКО ДА ВИДИ, СИЧКО ОД НАРОДОТ КОJ Е ЖИВЕАЛ ВО ТИЕ МЕСТА Е ГРАДЕНО И ПРАВЕНО НАРОД КОJ САМ Е НАПИШАЛ КАКВА СВЕСТ НАЦИОНАЛНА Е ИМАЛ!!!

http://www.esnips.com/doc/14cfd651-...68_sv_georgi_resen_bg_prosvetiteli_ot_preslav

http://www.esnips.com/doc/9a623ed3-...eti7mo4islenici_bulgarski_sv_bogorodica_ohrid

http://www.esnips.com/doc/11059181-...va_du6teriata_na_Boris1_v_pliska_svnaum_ohrid

http://www.esnips.com/doc/90f924f1-...teli_bulgarski_manastir_sv_bogorodica_kichevo

http://www.esnips.com/doc/90f924f1-...teli_bulgarski_manastir_sv_bogorodica_kichevo

http://www.esnips.com/doc/6c6ef031-...40/kru6tenie_car_boris_sv_kirilimetodii_resen

http://www.esnips.com/doc/dd3ccab0-8043-465e-a633-1d37d1afd5d1/car_boris_sv_naum_ohrid

87.jpg

„В ц'рквата „Света Неделја” в Битолја надпис'т на входа, којто гласи „В този Светиј храм на пресвета и славна великом'ченица Неделја издигна се от основи издивението на б'лгарите при владиковлението на епископ г-н Бенедикт Византијски и се освети в Битолја на 13 октомври 1863 г.”. Думата „б'лгарите” е силно изтрита, макар че все оште думата прозира. В'тре в самата ц'рква има огромна икона на Св. Св. Кирил и Методиј, на којато е имало надпис „Св. Св. Кирил и Методиј б'лгарски просветители от Преслав”.

history.jpg

Стенопис от катедралната ц'рква "Св. Богородица
Каменска" в гр. Охрид: "Свети Кирил и Свети Методиј-
б'лгарски просветители, те написаха буквите
б'лгарски..." Дичо Зограф от Деб'р 1863 г.

Во денешната Б'лгарска азбука нема ни една добавена исфабрикувана нова буква сите букви са творенjе на учениците на светите бракjа!!! Еве и самите руси читаjте ставот им по прашаньето за азбуката и создателите и на саjтот

Еве и цитата:

Преминаването от старата кирилица к'м руската гражданска азбука в Б'лгарија става нјак'де през 1830-те на 19 век и е улеснено от материалното прев'зходство на руската литература (печатни преси, книгоиздаване) и от разпространените тогава панславјански идеи.

С'временната б'лгарска и руска кирилица добиват окончателната си форма, когато след комунистическата револјуција в Русија биват изхв'рлени буквите Ѣ, Ї , което е повторено в Б'лгарија през 1945 (в добавка отново е изв'рлена и буквата Ѫ)
Но за с'жаление по това време в'прос'т с ѣ вече е излјазал от контрола на б'лгарската наука и силно се е политизирал. Запазването на ѣ се разглежда от левите политически сили като пројава на езиков елитиз'м и великоб'лгарски шовиниз'м. През 1945 г. дошлото на власт след преврата от 9 септември 1944 г. отечественофронтовско правителство прави нова правописна реформа, с којато ѣ се изхв'рлја от б'лгарската азбука и се в'вежда писане на ја или е по така нареченото јатово правило.
През 50-те години Иван Илин прави јаростна политико-философска и лингвистична заштита на старија правопис и Ѫ в печата, посочвајки, че изхв'рлјането на Ѫ от б'лгарска азбука води до ........

PУСКА:
А Б В Г Д Е (Ё) Ж З И ј К Л М Н О П P С Т У Ф Х Ц Ч Ш шт ' Ы Ь P Ју ја
А Б В Г Д Е......Ж З И ј К Л М Н О П P С Т У Ф Х Ц Ч Ш шт ' ....Ь ...Ју ја
БУГАPСКА

PУСКА:
А Б В Г Д Е (Ё) Ж З И ј К Л М Н О П P С Т У Ф Х Ц Ч Ш шт ' Ы Ь P Ју ја
А Б В Г Д Е......Ж З И ј К Л М Н О П P С Т У Ф Х Ц Ч Ш шт ' ....Ь ...Ју ја
БУГАPСКА

Братот а каj го заборави Э ?!?!??!!?!? во руската азбука ова е чисто руска измислена буква коjа русите jа добават заедно со Ё тиjа букви ги нема во оригиналната кирилица исто така како и вук караджиевските српски букви во српската и македонската азбуки, а во б'лгарската нема измислени букви, само при комунистическата реформа са премахнати неколко букви кои се дублират со други ссоштествувашти веке во азбуката букви

Се заузда малце бе спамер?

Или не ти се коментира за другите работи кои ги наведов?

Го зауздав јас.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom